NavMenu

Ažurirana serija Yanmar robotskih traktora stigla na japansko tržište (FOTO)

Izvor: Agroklub Nedjelja, 11.04.2021. 15:33
Komentari
Podeli
(Foto: Brian Kinney/shutterstock.com)
Iz Osake stiže vijest kako na japansko tržište početkom ovog mjeseca izlazi osvježena serija autonomnih traktora Yanmar.

Inače, ovaj poznati japanski proizvođač (s planom prodaje više od 100 jedinica godišnje) predstavio svoje dvije serije traktora sposobnih za potpuni ili djelimični autonomni rad još krajem 2018. kao odgovor na problem nedostatka adekvatne radne snage, posljednjih godina sve izraženiji zbog porasta "velike poljoprivrede" nakon konsolidacije manjih farmi u veća preduzeća. Tako su "robot traktori" sa autonomnim operativnim sistemom Smartpilot, Yanmarovom inovativnom informacijskom i komunikacijskom tehnologijom (ICT) koja koristi podatke o preciznom pozicioniranju i tehnologiju robota, upotpunili ovu bogatu proizvodnu liniju poljoprivrednih mašina. - Naši autonomni i robotski traktori osvojili su naklonost agrarne zajednice zbog svoje efikasnosti, pouzdanosti i tačnosti - izjavio je ovih dana Nagamori Masuda, predsjednik Yanmar Agribusineš Co., Ltd., kompanije Yanmar Holdinga, ističući kako novi modeli poljoprivrednicima nude još veću vrijednost s ojačanom tehnologijom pozicioniranja koja omogućuje više fleksibilnosti na terenu.

Nove verzije ove dvije (auto i robo) serije YT488A/498A/4104A/5113A od će sada koristiti više frekventnu antenu za stabilnu vezu kao i brže i tačnije pozicioniranje što rezultira još efikasnijom autonomnošću mašine.

Primanjem signala sa GNSS satelita na tri različite frekvencije, višefrekvencijska antena može da omogući sigurnu vožnju čak i ako je signal na jednoj od frekvencija prekinut. Uz to, vrijeme pozicioniranja smanjeno je za 75%, što omogućuje početak rada praktično odmah po dolasku na teren. VRS tip više frekventnog sistema povećava pogodnost korišćenja kroz širu RTK pokrivenost.

Do sada je primanjem signala sa GNSS satelita i korekcije sa bazne stanice bilo moguće postići preciznost od ±3 cm. Novi sistem prima više frekventni signal koji omogućava traktoru da prima podatke o položaju lokalne referentne tačke kako bi odredio svoj položaj putem VRS-a. To znači da više nije potrebno instalirati Yanmar baznu stanicu i da se sistem može koristiti bilo gdje, gdje je dostupan mobilni signal.

Uz sve to, povećana stabilnost pozicioniranja omogućuje i nove vrste radova. Budući da je ono vrlo jako, moguće je izvesti precizne radove pri manjim brzinama od 0,5 km /h. Tako ranije neizvedivi zadaci poput kombinovane obrade zemjišta i obrade u grebenove robotski traktor sada može obavljati.

Dva načina rada

Spomenimo još kako traktori ove serije i dalje odlikuju dva načina autonomnog rada. Osim vožnje unaprijed, "Auto Mode" odnosno automatski način rada omogućava traktoru da automatski vozi u rikverc, zaustavlja se i skreće. U linearnom načinu rada ("Linear Mode") dok se određeni manevri poput okretanja izvode ručno, traktor može samostalno voziti naprijed-nazad dok obrađuje zemlju. Kombinovanjem se omogućuje prilagođavanje različitim operaterima u skladu s vještinom pojedinca i samog rada.

Rad i postavke kontrolišu se 10-inčnim tabletom koji, između ostalog, omogućava jednoj osobi upravljanje (čak i u rikverc) dvije mašine, odnosno drugog traktora bez posade. Brojni senzori i kontrolna svjetla pružaju bezbjednost onima koji se nalaze u blizini robota.

Zanimljivo je da se, ako već posjedujete Yanmar traktor, funkcije autonomnog rada i specifikacije robota mogu fabrički nadograditi, bez potrebe za kupovinom nove mašine.

Yanmarova misija "pružanja održivih rešenja usmjerenih na izazove sa kojima se kupci suočavaju u proizvodnji hrane i iskorišćavanju snage" nastavlja i dalje, obećao je Masuda naglasivši kako rade na zadovoljavanju potreba kupaca istovremeno doprinoseći razvoju održive poljoprivrede.

Komentari
Vaš komentar

Top priče

17.03.2024.  |  Zdravstvo

Šta znače česti ružni snovi

Riječ je o važnom otkriću budući da su loši snovi do sada najprije dovođeni u vezu sa psihičkim stanjima. Parkinsonova bolest, rani znaci otkrivanja i bolje šanse za liječenje su veliki izazov za naučnike, a zahvaljujući istraživačima sa University of Birmingham sada postoje preliminarni dokazi da bi učestali ili svakodnevni loši snovi mogli biti rani znak oboljenja. Važno otkriće: Parkinsonova bolest i učestale noćne more

Potpuna informacija je dostupna samo komercijalnim korisnicima-pretplatnicima i neophodno je da se ulogujete.

Zaboravili ste šifru? Kliknite OVDJE

Za besplatno probno korišćenje, kliknite OVDJE

Pratite na našem portalu vijesti, tendere, grantove, pravnu regulativu i izvještaje.
Registracija na eKapiji vam omogućava pristup potpunim informacijama i dnevnom biltenu
Naš dnevni ekonomski bilten će stizati na vašu mejl adresu krajem svakog radnog dana. Bilteni su personalizovani prema interesovanjima svakog korisnika zasebno, uz konsultacije sa našim ekspertima.