Izvor: eKapija | Nedjelja, 11.04.2021.| 15:59
Izdvojite članak Odštampajte vijest

Program ekonomskih reformi BiH predviđa rast od 3% do 2023. - Centralna uloga pripada kretanjima u industriji

(Foto: Saklakova/shutterstock.com)
Ekonomski rast u BiH od 2021. do 2023. godine očekuje se po prosječnoj stopi od 3%, gdje bi dešavanja u industriji sa višim stopama povećanja fizičkog obima proizvodnje trebalo da imaju centralnu ulogu, navedeno je iz Direkcije za ekonomsko planiranje BiH u Programu ekonomskih reformi za taj srednjoročni period.

Osjetniji ekonomski rast može se očekivati ukoliko posljedice izazvane pandemijom virusa korona budu sanirane u nekom kraćem roku tokom posmatranog perioda.

Kretanje fizičkog obima industrijske proizvodnje u srednjem roku, pored internih dinamika restrukturisanja ekonomije, zavisiće i od privrednih kretanja na tržištima glavnih trgovinskih partnera, kao što je to bio slučaj i u dosadašnjem periodu, navode iz Direkcije.

Pored povoljnih eksternih prilika u ovom srednjoročnom vremenskom okviru se očekuje i značajniji uticaj internih dinamika u funkciji jačanja industrijske proizvodnje u BiH, tokom kojeg se očekuje da bi reformske mjere na unapređenju poslovnog ambijenta koje provode nadležne institucije trebalo da daju mjerljive rezultate.

Poboljšanje poslovnog ambijenta, navode iz Direkcije, trebalo bi rezultirati povećanjem investicionih ulaganja, domaćih i stranih, veću iskorištenost postojećih i pokretanje novih kapaciteta, povećanje broja zaposlenih i jačanje konkurentske pozicije proizvođača u BiH i na domaćem i na inotržištu.

U ovom dokumentu se navodi, da bi, između ostalog, i rast obima investicija i trgovine u BiH trebalo da se pozitivno odrazi na broj zaposlenih lica naročito u sektorima koji su i prethodnih godina zapošljavali najviše lica, prenosi swot.ba.

Uz bolje poslovne prilike u oblasti industrije, trgovine, ali i pojedinih uslužnih djelatnosti stvorili bi se realni uslovi za ponovni, postepeni rast broja zaposlenih lica u tim djelatnostima.

Prema prognozama, u ovoj godini bi zbog produženja trajanja pandemije došlo do nešto usporenijeg oporavka kreditne aktivnosti sa projektovanom stopom od 2,5% na godišnjem nivou, dok bi u narednoj godini došlo do nešto bržeg rasta kreditne aktivnosti sa stopom od 4,5% godišnje, a ta stopa u 2023.godini imala bi rast od 6%.

Takođe se predviđa i rast stranih direktnih investicija sa nivoa od oko 1,9% od bruto domaćeg proizvoda (BDP) u ovoj do 2,1% od BDP-a u 2023. godini.
Unos komentara je omogućen samo ulogovanim korisnicima.
Pratite na našem portalu vijesti, tendere, grantove, pravnu regulativu i izvještaje.
Testiraj besplatno!
Prijavite se na naš dnevni ekonomski bilten koji će stizati na vašu mejl adresu krajem svakog radnog dana.
Potpuna informacija je dostupna samo komercijalnim korisnicima-pretplatnicima i neophodno je da se ulogujete.
Testiraj besplatno!
Testiraj besplatno!
Potpuna informacija je dostupna samo komercijalnim korisnicima-pretplatnicima.
Testiraj besplatno!

Ako ste već korisnik, ulogujte se:
Zaboravili ste šifru? Kliknite OVDJE
Za besplatno probno korišćenje, kliknite OVDJE