NavMenu

Živinice dobijaju obilaznicu - Stvoreni uslovi za izgradnju ceste Šićki Brod-Đurđevik

Izvor: eKapija Nedjelja, 11.04.2021. 15:43
Komentari
Podeli
Ilustracija (Foto: Bertold Werkmann/shutterstock.com)Ilustracija
Davanjem saglasnosti gradskih vijeća Tuzle i Živinica, a potom i aktom Kantonalne vlade kojim je utvrđeno da je izvođenje radova i izgradnja ceste Šićki Brod – Đurđevik projekat od javnog interesa, otklonjene su prepreke i stvoreni preduslovi da se aktivnije i praktično krene sa realizacijom ovog veoma značajnog saobraćajnog projekta.

- Podsjećamo, radi se o novoj dionici magistralnog puta M18, koja bi trebala biti obilaznica oko Živinica - saopšteno je iz Vlade TK.

Sve navedeno bilo je povod za sastanak u petak, 9. aprila, premijera Tuzlanskog kantona Kadrije Hodžića sa gradonačelnicima Tuzle i Živinica Jasminom Imamovićem i Samirom Kamenjakovićem.

Radi se o izgradnji putne infrastrukture čijom bi se izgradnjom poboljšali uslovi odvijanja saobraćaja na teritorijama gradova Tuzla i Živinice, a što je od velikog značaja za Tuzlanski kanton, a samim tim i za ove gradove, stoji između ostalog u mišljenjima gradskih vijeća.

- Ovaj, generacijski projekat razbijanja saobraćajne blokade kojoj smo posvećeni, baziramo na čvrstom dogovoru sa Federalnom Vladom i premijerom Novalićem. Na više sastanaka koje smo do sada održali dogovorili smo da priđemo rekonstrukciji i adaptaciji nekoliko putnih pravaca, a jedan od njih je i ovaj putni pravac Tuzla – Sarajevo. Utvrđivanjem javnog interesa stvorili smo pretpostavke za početak konkretnih aktivnosti na eksproprijaciji zemljišta i početku konkretnih aktivnosti - kazao je premijer Hodžić.

Dodao je da je za početak projektnog organizovanja na ovoj dionici već osigurano 20 mil KM.

- Nakon toga, kada te novce potrošimo u idejni i glavni projekat, na raspolaganju će nam biti i 45 mil KM od Federalne vlade, kojima ćemo ovaj proces nastaviti. Razliku do ukupne cijene na koliko je procijenjena vrijednost rekonstrukcije cijelog puta do Kladnja, ćemo obezbijediti iz sredstava Federalne direkcije cesta, a radi se o našim zajedničkim sredstvima od akciza - pojasnio je premijer Hodžić.

Gradonačelnik Tuzle Jasmin Imamović je istakao da im je želja da imaju što bolju cestu Tuzla – Sarajevo, te da je ovo početak skraćivanja nepotrebno dugog putovanja od Tuzle do Sarajeva.

- U pitanju je velika investicija, i mi smo zato dali pozitivno mišljenje, jer bez velikih investicija nema razvoja, zapošljavanja itd. Što se tiče Službe za imovinsko–pravne i geodetske poslove Grada Tuzle, mi ćemo uložiti maksimalan napor i potpuno smo spremni i kopiju kompletne dokumentacije smo već ustupili, kako bi se ovaj projekat što prije započeo i uspješno okončao. Želimo da se ova velika investicija realizira što prije, u interesu svih građana - kazao je.

Sekretar Grada Živinice Suvad Butković je istakao da će ovaj projekat riješiti veliki problem saobraćajnih gužvi i blokade grada posebno u jutarnjim i popodnevnim satima.

- S tim u vezi naša posvećenost nije upitna i Grad Živinice će učiniti sve što je u našoj moći da se svi procesi koji budu pokretani u ovom smjeru što prije i okončaju.

Premijer Hodžić je zaključio da sada prvi put dvije vlade, Tuzlanskog i Sarajevskog kantona, a, prema najavama priključiće se i Vlada Zeničko–dobojskog kantona, rade zajedno i sinergijski na realizaciji ovog projekta.

- To je vrlo snažna simbolička poruka integrisanog razvoja Bosne i Hercegovine - dodao je Hodžić.

Komentari
Vaš komentar

Top priče

15.04.2024.  |  Građevina

Sokolac raspisao novi tender za višemilionske radove na izgradnji gradske kuće

Opština Sokolac je raspisala javni poziv za izbor najpovoljnijeg izvođača radova na izgradnji Gradske kuće, trga i spomen obilježja čija je vrijednost procijenjena na 4,7 mil KM bez PDV-a, ili oko 5,5 mil KM sa PDV-om. Kako se navodi rok za izvođenje radova je tri godine od dana uvođenja izabranog izvođača u posao, a mjesto gradnje je ulica Cara Lazara bb. Dodaje se i da će javno otvaranje ponuda biti održano 10. maja do kada je i

Potpuna informacija je dostupna samo komercijalnim korisnicima-pretplatnicima i neophodno je da se ulogujete.

Zaboravili ste šifru? Kliknite OVDJE

Za besplatno probno korišćenje, kliknite OVDJE

Pratite na našem portalu vijesti, tendere, grantove, pravnu regulativu i izvještaje.
Registracija na eKapiji vam omogućava pristup potpunim informacijama i dnevnom biltenu
Naš dnevni ekonomski bilten će stizati na vašu mejl adresu krajem svakog radnog dana. Bilteni su personalizovani prema interesovanjima svakog korisnika zasebno, uz konsultacije sa našim ekspertima.