Izvor: eKapija | Subota, 10.04.2021.| 10:07
Izdvojite članak Odštampajte vijest

Globalizacija i digitalizacija poslovanja zahtijevaju angažman stručnjaka - Konsultanstka kuća Empyria savjetuje kako lakše doći do donacija

(Foto: Pressmaster/shutterstock.com)
Empyria je konsultantska kuća iz Banjaluke koja pomaže u pronalaženju efikasnih načina za postizanje boljih poslovnih rezultata. Firma posluje od 2006. u oblasti poslovnog savjetovanja i upravljanja, restrukturiranja, marketinških istraživanja, a od 2015. godine aktivno se bavi i upravljanjem projektima.

- Dugogodišnje iskustvo stečeno u različitim sektorima privrede i finansijskih institucija željeli smo ponuditi tržištu, i to kroz formu specijalizovane konsultantske organizacije – pojašnjava za eKapiju Slobodan Stolić, direktor konsultantske kuće Empyria.

Kako navodi, njihove ključne aktivnosti su poslovno savjetovanje i upravljanje, marketinška istraživanja, izrada studija izvodljivosti, edukacije, upravljanje projektima - priprema, apliciranje, monitoring i evaluacija grant projekata EU donatora.

Dodaje i da sarađuju sa većim brojem domaćih i inostranih firmi i organizacija iz različitih sektora privrede - mašinska i elektro industija, poljoprivreda, turizam, IT…

- Za njihove razvojne potrebe apliciramo kod međunarodnih institucija, te smo uspostavili uspješnu saradnju sa EBRD, IFC, Švedskom razvojnom agencijom-SIDA, Austrijskom razvojnom kooperacijom-ADC, Holandskom razvojnom agencijom – RLO, UNDP, ILO…

Razlozi angažmana stručnjaka

Kako ističe Stolić, danas mnogo više nego ranije vlasnici kompanija se odlučuju da za određene poslove angažuju stručne konsultante.

- U posttranzicionom periodu jedna od karakteristika privatizovanih firmi bilo je objedinjavanje više funkcija u liku jedne osobe - vlasnik, menadžer, vođa operacije i sl. Takva situacija karakterisala je i najveći broj novoosnovanih firmi u posljednjih 20 godina. Globalizacija i digitalizacija poslovanja bili su i još uvijek jesu ključni razlozi zašto se vlasnici kapitala i menadžeri odlučuju na angažman konsultanata. Drugi značajan razlog je i to što zaposlenici ne mogu imati sva specifična znanja potrebna za uspješno poslovanje firme, niti je racionalno da za takve poslove imaju stalno zaposlene radnike – pojašnjava naš sagorovnik.

Slobodan Stolić
Slobodan Stolić (Foto: Empyria)
Kao najčešće vidove neusaglašenosti koje susreću u djelovanju poslovnih subjekata i njihovoj organizaciji ističe u prvom redu organizacione probleme (nefleksibilna i neadekvatna organizaciona struktura), nedovoljna digitalizacija poslovanja, nekorišćenje marketinških alata, nepostojanje kvalitetne povratne iformacije - CRM i dr.

- Drugu grupu problema čini nejasna vizija proizvodnog/uslužnog portfelja, nedovoljna diverzifikacija poslovnih aktivnosti, nepostojanje jasne procjena sposobnosti i mogućnosti u odnosu na tržište i konkurenciju – ističe on i dodaje da je jedan od razloga angažovanja stručnih lica potreba za dodatnim kapitalom, standardima i tehnologijama koje bi trebalo usvojiti u cilju unapređenja i osiguranja budućnosti poslovanja.

- Firmama sada stoji na raspolaganju puno više fondova i donatora koji mogu podržati njihove poslovne ideje bespovratnim sredstvima.

Rad tokom pandemije

U razgovoru za eKapiju Stolić se osvrnuo i na izazove koje je u poslovanje unijela pandemija, te organizacione promjene koje su nastupile u brojnim firmama.

- Rad od kuće nije uvijek izvodljiv i ne daje iste rezultate svima. Za firme koje su svoje zaposlenike poslale na rad od kuće, npr u sektoru uslužnih djelatnosti, finansija, onlajn prodaje, protekla godina je bila svojevrsno "uhodavanje" i kreiranje novih rutina. Zavisno od branše, karakteristika radnog mjesta i statusa zaposlenika, poslodavci su, svako prema svojim potrebama i mogućnostima, morali organizovali rad od kuće. U nekim situacijama, taj rad je mogao biti dvokratan, projektno orijentisan ili vremenski definisan – navodi i dodaje da je teško dati generalnu ocjenu za i protiv ovakvog rada.

- Sa jedne strane imamo uštedu vremena svakom zaposleniku na odlasku/dolasku sa posla, dok sa druge strane imamo pitanja produktivnosti rada od kuće.

Važni koraci do donatorskih sredstava

Sanja Stolić
Sanja Stolić (Foto: Empyria)
Njegova saradnica za upravljanje projektima i finansijskim analizama Sanja Stolić navodi da postoji velik broj domaćih i inostranih donatora koji pružaju podršku profitnim i neprofitnim organizacijama, udruženjima, pojedincima, lokalnim zajednicama, tako da nije jednostavno pronaći "savršenog" donatora i "savršene" grant linije.

- Imajte na umu da je daleko veći broj onih koji traže podršku i grantove za svoje aktivnosti te da velik broj prijava dolazi na adrese donatora – ističe Sanja.

Kako bi nečija poslovna ideja ili poslovni poduhvat bio podržan grantom ona savjetuje na koje aktivnosti bi trebalo obratiti pažnju:

- Pronađite adekvatnu grant liniju. U moru lokalnih i inostranih javnih poziva, pronađite fond koji finansira projekte iz vaše djelatnosti (npr. ako se bavite poljoprivredom tražite projekte koji imaju za cilj unapređenje poljoprivredne proizvodnje).

Detaljno pročitajte javne pozive i ciljeve koje donatori žele da postignu dodjeljivanjem grantova. Obratite pažnju šta donator želi da (su)finansira, koje djelatnosti ne želi finansirati, koje pojedinačne ciljeve želi da postigne, te razmislite kako se vi uklapate u projektni zadatak donatora.

- Prikupite traženu dokumentaciju. Svaki javni poziv za dodjelu grant sredstava podrazumijeva da trebate dostaviti neku formalnu dokumentaciju. To su najčešće kopije sudskih rješenja firme, potvrde o broj zaposlenih, strukturi vlasništva, finansijski izvještaji i sl. Formalni uslovi svakog donatora su strogi i ukoliko niste dostavili svaki traženi dokument, aplikacija neće biti uzeta u razmatranje. Obratite pažnju i na rokove do kojih trebate dostaviti traženu dokumentaciju. Bilo da se aplikacije podnose elektronskim putem ili šalju poštom, kao datum slanja će se smatrati trenutak kada ste dokumentaciju predali lično na protokol donatora ili putem pošte.

Pored formalne dokumentacije, svaki grant projekat podrazumijeva popunjavanje unaprijed definisanih formi i obrazaca u kojima trebate obrazložiti svoju ideju, šta želite postići, za šta su Vam potrebna sredstva, kakve efekte očekujete za svoju firmu, kakve efekte će da osjeti okruženje (kupci, dobavljači, partneri…). Većina projekata poznaje "logičku matricu" koja može biti koristan alat u pripremi projekta te pomaže da uzročno-posljedično objasnite efekte vašeg projekta na cjelokupan lanac vrijednosti.

- Napišite aplikaciju tj. projekat. Kod projekata koji se popunjavaju onlajn uglavnom je definisan i broj karaktera koje možete koristiti (npr. 2000 znakova). Iz tog razloga,veoma je bitno da budete jasni, direktni i objasnite ključne segmente aplikacije. Pored same aplikacije, svaki projekat ima poseban dokument/segment koji se tiče budžeta projekta. Svi podaci navedeni u projekt treba da odgovaraju i budžetskim stavkama. Svako neslaganje smatraće se kontradiktornom/nejasnom aplikacijom i biće najčešće odbačeno. Treba da znate da o vašem projektu vi znate mnogo, dok će osoba koja će ocjenjivati projektni prijedlog, imati saznanja o samo iz onoga što budete napisali.

Aplicirajte. Pošaljite svu traženu dokumentaciju i čekajte na povratnu informaciju. Ukoliko se vaša aplikacija nađe na preliminarnoj listi za finansiranje, bićete obaviješteni i pozvani na potpisivanje ugovora o dodjeli grant sredstva. Donatori, prije potpisa ugovora, obilaze aplikante te procjenjuju da li se realna situacija na terenu/firmi razlikuje od informacija navedenih u aplikaciji.

- Namjenski trošite dobijena sredstva. Po odobrenju granta, bićete u prilici pisati narativne izvještaje o napretku vašeg projekta, prolaznim vremenima planiranih aktivnosti te o ispunjenosti pojedinačnih ciljeva. Odobrena sredstva moćićete koristiti isključivo namjenski jer većina donatora vrši refundaciju vaših plaćanja. Ukoliko neko plaćanje koje ste izvršili i poslali donatoru na refundaciju ne odgovara propozicijama projekta tj. ne nalaze se u odobrenom budžetu, donator neće izvršiti refundaciju.

- Uradite evaluaciju. Po završetku projekta bićete u prilici i obavezi uraditi finalni izvještaj te obrazložiti ostvarene efekte i utrošeni budžet.

Senka Trivić

Unos komentara je omogućen samo ulogovanim korisnicima.
Pratite na našem portalu vijesti, tendere, grantove, pravnu regulativu i izvještaje.
Testiraj besplatno!
Prijavite se na naš dnevni ekonomski bilten koji će stizati na vašu mejl adresu krajem svakog radnog dana.
Potpuna informacija je dostupna samo komercijalnim korisnicima-pretplatnicima i neophodno je da se ulogujete.
Testiraj besplatno!
Testiraj besplatno!
Potpuna informacija je dostupna samo komercijalnim korisnicima-pretplatnicima.
Testiraj besplatno!

Ako ste već korisnik, ulogujte se:
Zaboravili ste šifru? Kliknite OVDJE
Za besplatno probno korišćenje, kliknite OVDJE