NavMenu

Mađarska ima najveće zlatne rezerve po stanovniku u regionu CIE

Izvor: Tanjug Petak, 09.04.2021. 10:47
Komentari
Podeli
Ilustracija (Foto: Pixabay / PublicDomainPictures)Ilustracija
Mađarska, članica Evropske unije koja broli oko 10 miliona stanovnika, utrostručila je količinu zlatnih poluga, čime se na globalnoj rang listi našla u gornjoj trećini zemlja s najvećim zlatnim rezervama i među prve tri u regionu centralne i istočne Evrope (CIE).

Centralna banka Mađarske saopštila je da je od prošlog mjeseca povećala količinu zlatnih poluga u svojim rezervama sa 31,5 tona na 94,5 tona, što je najveći nivo u posljednjih više decenija, prenosi Russia Today.

Time je utrostručen i iznos ovih rezervi po stanovniku sa 0,1 unce na 0,31 uncu, pa se Mađarska može pohvaliti najvećom količinom zlata per capita među zemljama CIE, prema saopštenju finansijskog regulatora.

Iz centralne banke su naveli da je povećanje zaliha zlata nastavak dugoročne strategije usvojene 2018. godine, kada su zlatne rezerve uvećane 10 puta, sa 3,1 tone na 31,5 tona, nakon čeha su ostale na tom nivou više od dve godine.

Nedavna pojačana kupovina poluga povezana je sa novim rizicima koji proizilaze iz pandemije koronavirusa, napominje se u saopštenju.

- Snažan globalni rast državnih dugova ili zabrinutosti zbog inflacije dodatno povećavaju važnost zlata u nacionalnoj strategiji kao sigurnog utočišta i kao imovine za zaštitu vrednosti - ocenjuju iz centralne banke.
Komentari
Vaš komentar

Top priče

18.04.2024.  |  Građevina

Uskoro tender za rekonstrukciju zgrade Soda So u Tuzli, radovi će koštati više od 10 mil KM

Uručivanjem Glavnog projekta rekonstrukcije, dogradnje i nadogradnje zgrade Vlade Tuzlanskog kantona u Tuzli završena je još jedna od faza pripreme za obnovu i rekonstrukciju objekta poznatog kao zgrada "Soda-So". U narednom periodu preostaje raspisivanje tendera za izbor izvođača radova i konačno početak rekonstrukcije, saopštila je Vlada TK. Ministrica prostornog uređenja i zaštite okolice Anela Ajšić je izrazila svoje

Potpuna informacija je dostupna samo komercijalnim korisnicima-pretplatnicima i neophodno je da se ulogujete.

Zaboravili ste šifru? Kliknite OVDJE

Za besplatno probno korišćenje, kliknite OVDJE

Pratite na našem portalu vijesti, tendere, grantove, pravnu regulativu i izvještaje.
Registracija na eKapiji vam omogućava pristup potpunim informacijama i dnevnom biltenu
Naš dnevni ekonomski bilten će stizati na vašu mejl adresu krajem svakog radnog dana. Bilteni su personalizovani prema interesovanjima svakog korisnika zasebno, uz konsultacije sa našim ekspertima.