NavMenu

Moguće pokretanje proizvodnje u Ikarbusu od juna - Novi vlasnik, kineska kompanija LGNEA, planira elektroautobuse

Izvor: Beta Petak, 09.04.2021. 07:37
Komentari
Podeli
Ilustracija (Foto: Pixabay.com/David Mark)Ilustracija
Direktor beogradskog Ikarbusa Aleksandar Vićentić rekao je u četvrtak, 8. aprila, da se očekuje da u junu počne obnova proizvodnje u toj fabrici autobusa sa novim vlasnikom, kineskom kompanijom LGNEA (Lanzhou Guangdong New Energy Automobile).

LGNEA je, kako je Vićentić rekao za Betu, postala većinski vlasnik tog preduzeća sa udjelom od 59%, država Srbija ima 10%, a ostatak kapitala pripada malim akcionarima.

Kineska kompanija je najpre otkupila potraživanje Intesa banke od Ikarbusa i tako postala suvlasnik tog preduzeća za proizvodnju autobusa.

- LGNEA je ozbiljna firma i planira da započne i proizvodnju autobusa na električni pogon jer su među najvećim proizvođačima baterija za automobile - rekao je Vićentić.

Ikarbus je, prema njegovim riječima, upao u finansijske probleme zbog nedostatka obrtnog kapitala i nemogućnosti da izda garancije za kredit kod banka kako bi finansirao proizvodnju.

Sredstva za obrtni kapital, kako je rekao, ta zemunska firma je mogla da dobije samo od Fonda za razvoj, što nije bilo dovoljno.

Prošle godine je usvojen Unaprijed pripremljen program reorganizacije (UPPR) i sada se proveravaju dugovi preduzeća koje ima oko 1.400 povjerilaca, među kojima su saobraćajno preduzeće Lasta, Grad Beograd, Fond za razvoj, bivši zaposleni i drugi.

Vićentić je rekao da dugo traje privatizacija Ikarbusa, ali da nije moglo brže.

Do prije nekoliko godina Ikarbus je zapošljavao 250 radnika, a kroz dva socijalna programa otišli su svi osim njih 25 koji od marta prošle godine ne rade i ne primaju platu.

Vićentić je rekao da je fabrika posljednjih godina proizvodila 70 autobusa godišnje, a da je bilo neophodno da proizvede oko 100 kako bi mogla da opstane sa 250 radnika.

Komentari
Vaš komentar

Top priče

18.04.2024.  |  Građevina

Uskoro tender za rekonstrukciju zgrade Soda So u Tuzli, radovi će koštati više od 10 mil KM

Uručivanjem Glavnog projekta rekonstrukcije, dogradnje i nadogradnje zgrade Vlade Tuzlanskog kantona u Tuzli završena je još jedna od faza pripreme za obnovu i rekonstrukciju objekta poznatog kao zgrada "Soda-So". U narednom periodu preostaje raspisivanje tendera za izbor izvođača radova i konačno početak rekonstrukcije, saopštila je Vlada TK. Ministrica prostornog uređenja i zaštite okolice Anela Ajšić je izrazila svoje

Potpuna informacija je dostupna samo komercijalnim korisnicima-pretplatnicima i neophodno je da se ulogujete.

Zaboravili ste šifru? Kliknite OVDJE

Za besplatno probno korišćenje, kliknite OVDJE

Pratite na našem portalu vijesti, tendere, grantove, pravnu regulativu i izvještaje.
Registracija na eKapiji vam omogućava pristup potpunim informacijama i dnevnom biltenu
Naš dnevni ekonomski bilten će stizati na vašu mejl adresu krajem svakog radnog dana. Bilteni su personalizovani prema interesovanjima svakog korisnika zasebno, uz konsultacije sa našim ekspertima.