Izvor: Nezavisne novine | Subota, 19.06.2010.| 12:58
Izdvojite članak Odštampajte vijest

Dobit javnih kompanija: Za budžet FBiH 130 miliona KM

Od oko 250 miliona KM ukupne dobiti federalnih javnih kompanija u prošloj godini, oko 130 miliona moglo bi da bude preusmjereno u budžet.

Vlada Federacije BiH zadužila je na sjednici, održanoj 1. juna 2010., ministarstva koja upravljaju državnim kapitalom u javnim preduzećima da u roku od dvije sedmice dostave izvještaje o njihovom poslovanju s prijedlogom preliminarne raspodjele ostvarene dobiti.

Nail Šećkanović, ministar prometa i komunikacija FBiH, istakao je jučer kako će Vladi predložiti raspodjelu dobiti tri preduzeća iz svog portfelja - "BH Telecoma", HT Mostar i Međunarodnog aerodroma Sarajevo.

"Izvještaji o poslovanju ovih kompanija Vladi FBiH dostavljeni su još prije mjesec. Čista dobit `BH Telecoma" je 140 miliona KM i predložit ću da ovo preduzeće na ime dividende uplati 110 miliona KM i to 11 miliona dioničarima i 90 miliona u budžet", istakao je Šećkanović.

Dodao je kako je dobit HT Mostar, u kojem državni kapital iznosi oko 51 odsto, znatno manja od drugog operatora i da iznosi oko šest miliona KM.

"Predložit ću da kompletan ovaj iznos bude isplaćen na ime dividende", rekao je Šećkanović.

Prošlogodišnja dobit Međunarodnog aerodroma Sarajevo iznosila je oko šest miliona KM.

"Za ovu kompaniju od Vlade FBiH ću tražiti da ne uplaćuje dobit, jer su od EBRD-a uzeli komercijalni kredit od 25 miliona eura za rekonstrukciju aerodroma", rekao je Šećkanović, naglasivši kako će konačnu odluku o raspodjeli dobiti donijeti Vlada FBiH i na taj način obavezati skupštine ovih preduzeća.

Ostala javna preduzeća kojima je "gazda" Ministarstvo prometa i komunikacija imala su minimalnu dobit, dok su "BH Airlines" i "Željeznice FBiH" poslovali negativno.

Vjekoslav Bevanda, ministar finansija FBiH, kazao je kako je za preduzeća u sklopu njegovog ministarstva proslijedio prijedlog raspodjele dobiti Vladi FBiH. S obzirom na to da je jučer bio na putu nije mogao precizirati kolika je dobit "Lutrije BiH", te koliko bi ona trebalo da uplati u budžet FBiH na ime dividende.

Na sjednici prije dva dana Vlada FBiH usvojila je način raspodjele dobiti u preduzećima u kojima državnim kapitalom upravlja Ministarstvo industrije, energije i rudarstva. Tako je predstavnicima državnog kapitala u "Elektroprivredi BiH" i "Elektroprivredi HZHB" dala smjernicu da 40 posto dobiti bude isplaćeno na ime dividende, što znači da će iz ova dva preduzeća ukupno u federalni budžet biti isplaćeno oko 30,5 miliona KM.

Damir Ljubić, ministar poljoprivrede, vodoprivrede i šumarstva, istakao je da je i taj resor sačinio prijedlog raspodjele dobiti javnih preduzeća kojima upravlja, ali zbog njegove zauzetosti, te podatke juče nismo dobili. Uplate u budžet iz ovog sektora mogu se očekivati prvenstveno od Fabrike duhana Sarajevo, koja je prošle godine zaradila 12,7 miliona KM, a u kojoj FBiH ima oko 39 posto vlasništva.

Unos komentara je omogućen samo ulogovanim korisnicima.