Izvor: eKapija | Srijeda, 07.04.2021.| 13:53
Izdvojite članak Odštampajte vijest

Derventa predložila objekte za pilot projekat gasifikacije - Partner na radovima Rafinerija nafte Brod

(Foto: Dmitry Kalinovsky/shutterstock.com)
Stručna i tehnička škola, Srednjoškolski centar "Mihajlo Pupin" i Sportski centar Derventa mogle bi da budu prve ustanove koje će sa sadašnjih energenata preći na gas, izjavio je gradonačelnik Dervente Milorad Simić poslije sastanka održanog prošle sedmice u Derventi, sa predstavnicima Rafinerije nafte u Brodu i Optima grupe na kojem je razgovarano o realizaciji pilot projekta autonomne gasifikacije objekata u Derventi i Doboju.

- S obzirom na uspješno privredno okruženje Derventa ima šansu da bude dio projekta kojim bi se omogućila isporuka ove vrste prirodnog gasa u određene ustanove. Na ovaj način bi bila omogućena ušteda i bila poboljšana ekološka situacija tokom grejne sezone - rekao je Simić.

Simić je podsjetio da je do sada održan niz sastanka o ovoj temi sa predstavnicima brodske rafinerije.

Generalni direktor Rafinerije nafte Brod Anatolij Karaljus je na sastanku informisao prisutne o polaganju gasovoda ispod rijeke Save, ukratko ih upoznao sa proizvodnjom komprimovanog gasa, načinima transporta do potrošača, postrojenjima i održavanjem stanice za distribuciju gasa koje osiguravaju autonomnu gasifikaciju krajnjih potrošača.

Predloženo je da se formiraju dvije radne grupe, pravna i tehnička. Pravna grupa će imati zadatak da napravi pravni okvir za realizaciju projekta, dok bi tehnička bila sastavljena od stručnjaka iz oblasti energetike i mašinskih inžinjera i ona bi trebala da napravi izbor potencijalnih objekata, njihovu tehničku reviziju, izbor potrebne opreme i ekonomski obračun. Grupe bi trebale da počnu sa radom i već u naredne dvije sedmice odrede prioritetne objekte i obrade dobijene tehničke i ekonomske podatke te razrade načine dobijanja dozvola i licenci za sve faze projekta.

Rezultati svih ovih analiza trebali bi da budu jedan od osnova za elaborat u kojem će se naći svi parametri kada je riječ o ovom projektu.

- Moj prijedlog je da se uradi analiza za četiri ustanove i to Stručnu i tehničku školu,Srednjoškolski centar Mihajlo Pupin, Osnovnu školu 19.april i Sportski centar i da se utvrdi koliko bi sve to koštalo, koliko se trenutno izdvaja u ovim ustanovama za energente, koliko bi se sredstava utrošilo da se kao energent koristi gas i koliko bi koštala sama adaptacija trenutnih postrojenja za ovu vrstu energenta - rekao je Simić te naglasio da bi taj elaborat bio upućen na razmatranje i Vladi Republike Srpske i nadležnom ministarstvu.


Unos komentara je omogućen samo ulogovanim korisnicima.
Pratite na našem portalu vijsti, tendere, grantove, pravnu regulativu i izveštaje.
Testiraj besplatno!
Prijavite se na naš dnevni ekonomski bilten koji će stizati na vašu mejl adresu krajem svakog radnog dana.
Potpuna informacija je dostupna samo komercijalnim korisnicima-pretplatnicima i neophodno je da se ulogujete.
Testiraj besplatno!
Testiraj besplatno!
Potpuna informacija je dostupna samo komercijalnim korisnicima-pretplatnicima.
Testiraj besplatno!

Ako ste već korisnik, ulogujte se:
Zaboravili ste šifru? Kliknite OVDJE
Za besplatno probno korišćenje, kliknite OVDJE