NavMenu

Poljoprivrednici traže uvođenje carina na meso i sezonskih ograničenja za voće i povrće - Od odluke Savjeta ministara zavise dalji koraci

Izvor: Nezavisne novine Srijeda, 07.04.2021. 08:19
Komentari
Podeli
Ilustracija (Foto: pilipphoto/shutterstock.com)Ilustracija
Očekujemo da odluka o uvođenju zaštitnih mjera bude jednoglasno usvojena na sjednici Savjeta ministara BiH u četvrtak, saopšteno je iz Saveza udruženja poljoprivrednih proizvođača Srpske.

- Naše uporište, pored bilateralnih sporazuma i stanja domaćeg agrara, vidimo i u komentarima i naučnim studijama eminentnih svjetskih agroekonomista, stručnjaka koji imaju neutralan pristup - dodaje se u saopštenju.

Iz Saveza dodaju da i svjetski agroekonomisti jedini izlaz iz problema poljoprivrednika vide u zaštiti domaće proizvodnje, kao i u uvođenju carina i taksi pri uvozu mesa, ali i uvođenju sezonskih ograničenja za voće i povrće.

U saopštenju se dodaje da su spekulacije o poskupljenu hrane zlonamjerne i usmjerene na dizanje panike među potrošačim.

- Nema poskupljenja jer prostor za maržu je i te kako veliki danas i ekstra profit uvoznog lobija je ogroman - poručuju iz Saveza.

Iz Saveza navode da ne traže nikakva sredstva.

- Naprotiv, uvođenjem zaštitnih mjera u budžet BiH bi se slile desetine miliona KM, koja bi, uz domaćinsku raspodjelu mogla biti raspoređena najugroženijima u ova teška vremena. -


Iz Saveza dodaju da će neko morati odgovarati za milionsku štetu koja je načinjena: - Krivične prijave i tužbe za naknadu štete protiv pojedinaca i države su neminovno rješenje svih nagomilanih problema domaćeg seljaka. -

Iz Saveza upozoravaju da će blokirati sve granične prelaze na kojima se vrši uvoz poljoprivrednih proizvoda.

- Blokada će trajati sve do usvajanja proširene liste naših zahtjeva, a pored mjera zaštite domaće proizvodnje, zahtjev će biti i raspuštanje Savjeta ministara - poručuju oni.

Komentari
Vaš komentar

Top priče

22.04.2024.  |  Energija, Industrija, Saobraćaj

Ruski Zarubežnjeft želi još investicija u RS - U fokusu gasifikacija, solarna energija i širenje prodajne mreže

Ministar energetike i rudarstva Republike Srpske Petar Đokić razgovarao je danas u Banjaluci sa zamjenikom generalnog direktora kompanije Zarubežnjeft (Zarubezhneft) Igorom Šćelkunovim. Na sastanku je razgovarano o poslovanju kompanije Zarubežnjeft u Republici Srpskoj, mogućnostima daljeg investiranja, te je izražen interes za unapređenje saradnje. Šćelkunov je istakao da je ova ruska kompanija zainteresovana da nastavi investiranje u

Potpuna informacija je dostupna samo komercijalnim korisnicima-pretplatnicima i neophodno je da se ulogujete.

Zaboravili ste šifru? Kliknite OVDJE

Za besplatno probno korišćenje, kliknite OVDJE

Pratite na našem portalu vijesti, tendere, grantove, pravnu regulativu i izvještaje.
Registracija na eKapiji vam omogućava pristup potpunim informacijama i dnevnom biltenu
Naš dnevni ekonomski bilten će stizati na vašu mejl adresu krajem svakog radnog dana. Bilteni su personalizovani prema interesovanjima svakog korisnika zasebno, uz konsultacije sa našim ekspertima.