NavMenu

Osma konferencija o nisko-karbonskom urbanom razvoju FBiH 8. aprila

Izvor: eKapija Utorak, 06.04.2021. 13:32
Komentari
Podeli
(Foto: brizmaker/shutterstock.com)
U četvrtak, 8. aprila sa početkom od 09:00 sati, u hotelu Mostar, održaće se osma po redu konferencija o nisko – karbonskom urbanom razvoju. Konferencija se održava u okviru projekta "Platforma za nisko – karbonski urbani razvoj FBiH", koji podržava Fond za zaštitu okoliša FBiH, navodi se na sajtu Udruženje poslodavaca FBiH.

- Ideja nam je da u svim kantonima FBiH prođemo kroz aktuelne tematike kao što su: energetika, transport, upravljanje otpadom, pametni gradovi i zajednice, i da zajedno sa predstavnicima visokoobrazovnih institucija, privatnog i nevladinog sektora, dođemo do liste preporuka koje bi onda zagovarali kod donosioca odluka, sve u cilju poboljšanja života i razvoja države - navodi Sendžana Muslić iz firme Energis.

Organizator naglašava da projekat postavlja osnova za pokretanje nisko – karbonskog urbanog razvoja u Federaciji Bosne i Hercegovine kroz promociju sigurnih, inovativnih, čistih i zdravih tehnoloških rješenja. Shodno tome projekat će doprinijeti transformaciji tržišta kroz kreiranje i dalje razvijanje mogućnosti za poslovne subjekte i javna preduzeća, zadužena za upravljanje otpadom, saobraćajem, energijom da ponude nisko – karbonske usluge i urbanim sredinama u BiH.


- Svjesni smo da se BiH suočava sa negativnim posljedicama klimatskih promjena, a upravo takvo stanje nas upozorava da bi trebali uključiti stručnjake i tehnologiju da razvojem i primjenom SMART rješenja smanjimo ili ublažimo negativni uticaj na okolinu i društvo. Stručni tim Westport Consultinga će kreirati preporuke za kantone u FBiH, za koje ćemo ponuditi prostor za uključivanje i sudjelovanje predstavnika kantonalnih vlasti - -navodi Hamid Mehinović, Westport Consulting.
Komentari
Vaš komentar

Top priče

27.03.2024.  |  Saobraćaj

Jedan TAG uređaj za sve autoceste u regionu - BiH potpisuje protokol o saradnji sa Srbijom, uskoro i sa Hrvatskom

Nakon što je uvođenjem zajedničkog TAG uređaja za naplatu cestarine omogućeno da vozači iz Srbije, Crne Gore i Hrvatske kroz naplatne rampe na autocestama prolaze bez čekanja, isto će uskoro moći i građani BiH. Naime, na inicijativu resornih ministara Bosne i Hercegovine i Republike Srbije Edina Forte i Gorana Vesića, u četvrtak će u Beogradu biti potpisan protokol o saradnji i sa Bosnom i Hercegovinom. Drugim riječima, svi oni

Potpuna informacija je dostupna samo komercijalnim korisnicima-pretplatnicima i neophodno je da se ulogujete.

Zaboravili ste šifru? Kliknite OVDJE

Za besplatno probno korišćenje, kliknite OVDJE

Pratite na našem portalu vijesti, tendere, grantove, pravnu regulativu i izvještaje.
Registracija na eKapiji vam omogućava pristup potpunim informacijama i dnevnom biltenu
Naš dnevni ekonomski bilten će stizati na vašu mejl adresu krajem svakog radnog dana. Bilteni su personalizovani prema interesovanjima svakog korisnika zasebno, uz konsultacije sa našim ekspertima.