NavMenu

Kompanija Barry Callebaut uskoro pokreće proizvodnju čokolade u Novom Sadu

Izvor: eKapija Srijeda, 07.04.2021. 07:20
Komentari
Podeli
Ilustracija (Foto: seyephoto/shutterstock.com)Ilustracija
Kompanija Barry Callebaut uskoro počinje proizvodnju u novoj fabrici čokolade u Novom Sadu, u kojoj će biti zaposleno više od 100 radnika, rekao je gradonačelnik Miloš Vučević na sastanku sa predstavnicima ove kompanije i Tehnološkog fakulteta.

- To nije samo stogo poslovna investicija, već ona ima širi društveni kontekst, s obzirom na to da uključuje i blisku saradnju sa Tehnološkim fakultetom. Ta vrsta saradnje privrede i obrazovanja je nešto što bismo uvijek voleli da vidimo prilikom dolaska velikih stranih investicija. Želimo da svedočimo nastavku spajanja snažnih kompanija sa univerzitetom i školama, kao što će Barry Callebaut biti dobra adresa i primjer za dualno obrazovanje naših studenata i đaka. U našu državu je stigla najsavremenija tehnologija, tako da je nešto o čemu su samo studenti samo slušali na predavanjima, mogu sada da vide u praktičnoj primjeni i to vrlo blizu svog fakulteta - rekao je Vučević.

Prema njegovim riječima nakon početka rada fabrike, usljediće i snabdijevanje domaćih konditorskih proizvođača, kao i onih širom jugoistočne Evrope.

- Proces izgradnje fabrike se bliži kraju, a mi smo u tom projektu, kao Grad, učestvovali sa više od 300 miliona dinara koje smo investirali u vodovodnu, kanalizacionu i saobraćajnu infrastrukturu, dok je JP Putevi Srbije izgradilo prelijepu kružnu raskrsnicu kod isključenja Novi Sad-Istok - rekao je Vučević.

Dekan Tehnološkog fakultet Biljana Pajin je naglasila da ta naučna institucija obrazuje stručnjake iz različitih oblasti, a da je jedna od njih Prehrambeno inženjerstvo, u okviru kojeg se posebno proučava tehnologija konditorskih proizvoda.

- Saradnja sa najvećom svjetskom kompanijom u oblasti proizvodnje čokolade Barry Callebaut se realizuje na obostrano zadovoljstvo, u smislu transfera znanja u oba smjera. S jedne strane, studentima će ovo biti neprocjenjivo, jer će imati svakodnevno priliku da učestvuju u procesu proizvodnje, dok će fabrici značiti naš naučno-istaživački rad i njegova implementacija u dalje poslovanje - rekla Pajin.

Menadžer kvaliteta kompanije Barry Callebaut Jelena Jurić istakla je da očekuje još mnogo razvojnih projekata sa Tehnološkim fakultetom, dodala da proizvodnja počinje uskoro i zahvalila se svima na odličnoj saradnji.

Komentari
Vaš komentar

Top priče

18.04.2024.  |  Građevina

Uskoro tender za rekonstrukciju zgrade Soda So u Tuzli, radovi će koštati više od 10 mil KM

Uručivanjem Glavnog projekta rekonstrukcije, dogradnje i nadogradnje zgrade Vlade Tuzlanskog kantona u Tuzli završena je još jedna od faza pripreme za obnovu i rekonstrukciju objekta poznatog kao zgrada "Soda-So". U narednom periodu preostaje raspisivanje tendera za izbor izvođača radova i konačno početak rekonstrukcije, saopštila je Vlada TK. Ministrica prostornog uređenja i zaštite okolice Anela Ajšić je izrazila svoje

Potpuna informacija je dostupna samo komercijalnim korisnicima-pretplatnicima i neophodno je da se ulogujete.

Zaboravili ste šifru? Kliknite OVDJE

Za besplatno probno korišćenje, kliknite OVDJE

Pratite na našem portalu vijesti, tendere, grantove, pravnu regulativu i izvještaje.
Registracija na eKapiji vam omogućava pristup potpunim informacijama i dnevnom biltenu
Naš dnevni ekonomski bilten će stizati na vašu mejl adresu krajem svakog radnog dana. Bilteni su personalizovani prema interesovanjima svakog korisnika zasebno, uz konsultacije sa našim ekspertima.