Izvor: agrosavjet.com | Utorak, 06.04.2021.| 09:30
Izdvojite članak Odštampajte vijest

Semberija dobila prvu farmu sa robotom za mužu grla - Fameri i dalje žele veću otkupnu cijenu mlijeka

(Foto: Patrik Jech/shutterstock.com)
Govedarska farma Nebojše Đokića iz Dvorova kod Bijeljine prva je farma muznih grla u Semberiji u kojoj je instaliran robot za mužu.

Robot je u funkciji nešto više od mjesec dana i grla se još privikavaju na novi način ishrane i muže. Ipak, Đokići već primjećuju napredak u proizvodnji mlijeka, lakše kontrolišu grla i manje je fizičkog rada u farmi.

Skroman početak

Proizvodnjom mlijeka porodica Nebojše Đokića bavi se 20 godina. Počeli su skromno, s nekoliko muznih krava, a danas na farmi imaju više od 150 grla, od kojih je 65 u sistemu muže, 20-ak steonih i 25 priplodnih junica koje će do kraja godine ući u sistem muže, a ostalo su telad za tov. Zbog sve većeg problema s nedostatkom radne snage Đokići su uz pomoć podsticaja za kapitalne investicije resornog ministarstva, u iznosu 30%, kupili robot za mužu.

– Robot košta oko 275.000 KM, a ja sam uložio još 30.000 KM da pripremim lokaciju za njegovo instaliranje. Odlučio sam se na kupovinu robota zbog podsticaja resornog ministarstva i povrata PDV. Isključivo svojim sredstvima sada to ne bih mogao – kaže ovaj farmer.

Kako sve izgleda

Ova specijalizovana mašina olakšaće mnogo brigu o muznim grlima. Krave ulaze u selekcionu kapiju koja odvaja krave koje su za mužu i koje su za hranu i selektuje ih tokom svih 24 časa.

- Krave imaju na sebi respondere koji robotu omogućavaju da prepozna koje su krave za mužu – pojašnjava Đokić.

Grla koja uđu u boks za mužu dobiju dodatnu količinu koncentrata prilagođenu proizvodnji mlijeka. Na ovaj način se postiže ušteda u ishrani, a povećava broj muža tokom 24 sata.

– Primjetili smo da dobre krave, koje daju više mlijeka, robot muze tri puta, a planiramo da ubacimo i četvrtu mužu. Imamo kompjuter u koji ukucamo podatke, vidimo količinu mlijeka, odredimo koncentrat i koliko će puta ići na mužu. To nam praktično olakšava posao, a povećava produktivnost grla – napominje farmer.

Robot za mužu kontroliše i kvalitet mlijeka. Ako grlo ima mastitis u nekoj od komora vimena robot to mlijeko izdvaja u posebnu posudu, a zdravo mlijeko u laktofriz. Instaliranjem robota dobili su više vremena za druge poslove na farmi.

Niska otkupna cijena

Za sada, kaže Đokić, najveći problem je niska otkupna cijena mlijeka. Mljekari iz Kozarske Dubice dnevno isporučuje 1.000 litara mlijeka prve klase. Posljednjih nekoliko mjeseci mljekara je otkupnu cijenu smanjila na 58 feninga po litri.

- Poslovanje pod ovim uslovima nije isplativo, praktično smo na nuli. Koliko uložimo toliko dobijemo, a od zarade za sada ništa. Da nemamo podsticaj morali bismo smanjiti proizvodnju ili čak odustati – naglašava Đokić.

S obzirom na to da drugi otkupljivači plaćaju mlijeko kooperantima više i od 10 feninga po litri Nebojša Đokić i još nekoliko većih proizvođača mlijeka iz Semberije razmišljaju da mlijeko ponude nekoj drugoj mljekari i ostvare bolju cijenu i rentabilniju proizvodnju.
Unos komentara je omogućen samo ulogovanim korisnicima.
Pratite na našem portalu vijesti, tendere, grantove, pravnu regulativu i izvještaje.
Testiraj besplatno!
Prijavite se na naš dnevni ekonomski bilten koji će stizati na vašu mejl adresu krajem svakog radnog dana.
Potpuna informacija je dostupna samo komercijalnim korisnicima-pretplatnicima i neophodno je da se ulogujete.
Testiraj besplatno!
Testiraj besplatno!
Potpuna informacija je dostupna samo komercijalnim korisnicima-pretplatnicima.
Testiraj besplatno!

Ako ste već korisnik, ulogujte se:
Zaboravili ste šifru? Kliknite OVDJE
Za besplatno probno korišćenje, kliknite OVDJE