NavMenu

Kako promovisati male vinarije?

Izvor: Vino.rs Utorak, 06.04.2021. 07:46
Komentari
Podeli
Ilustracija (Foto: Zoom team/shutterstock.com)Ilustracija
Teško je početi biznis, a za promociju većina manjih vinara nema novaca. Da bi vino uspješno prodavali moraju da komuniciraju sa kupcima i na taj način povećaju plasman svog vina na tržištu.

Promocija je najvidljiviji dio marketing miksa 4P i obuhvata: oglašavanje, unapređenje prodaje, odnose s javnošću, direktni marketing, ličnu prodaju i drugo tokom pretprodajne, prodajne i postprodajne faze. Međutim, količina novca kojom vinarija raspolaže direktno utiče na donošenje odluke o promociji koja takođe zavisi i od veličine i geografske raširenosti ciljnog tržišta.

Male vinarije su svjesne važnosti marketinga za poslovanje, a time i promocije, ali se teško odlučuju da ulože novac u promociju. Razlog je nekada skeptičnost, ali još češće da nemaju predviđeni budžet niti dovoljna sredstva za to. S obzirom na ove razloge vlasnici vinarija se često odlučuju na besplatne ali djelotvorne načine promocije kao što su društvene mreže, blog, sajmovi, sponzorstva, dobre priče, itd.

Društvene mreže su besplatne, demokratične, nude potencijal za veliki obim i brzu prepoznatljivost. Za male vinarije postaje sve važnije razviti snažnu prisutnost na društvenim mrežama kako bi komunicirali sa svojim kupcima, te na taj način razvijali i ojačali odnose sa postojećim, novim, ali i potencijalnim kupcima.

Konkretno bi se trebali fokusirati na Facebook, Instagram, LinkedIn, a ujedno je moguće i pokretanje grupe s diskusijama i redovno održavanje tog svojevrsnog foruma.

Vinarije često koriste i pisanje bloga na teme o proizvodnji vina, o određenom vinu ili o nekim povezanim djelatnostima, te time osiguravaju pozicioniranje unutar branše, prepoznatljivost i pristupačnost. Svaki objavljen blog povećava izglede da vino, odnosno etiketu tog vina neko pronađe samo "guglajući".

Sajmovi ili učešće na nekim degustacijama, manjim vinarijama omogućavaju da se približe široj javnosti.

Sponzorstva ne moraju uvijek biti u novcu, može to biti u vinima ili u uloženom vremenu, savjetovanju, edukaciji, itd. Cilj sponzorstva je učiniti preduzeće poznatim široj javnosti.

Osvojene nagrade ili inovacije su dobre priče koje vinarije mogu podijeliti. Sadašnji ili potencijalni kupci rado slušaju i čitaju pozitivne priče i tako stvaraju pozitivne asocijacije sa vinom i vinarijom.

Komunikacija je proces prenosa informacija. Svakim kontaktom sa etiketom vina isporučuje se neka poruka koja može osnažiti ili oslabiti sliku o vinariji i njenim vinima. Način na koji će kupac doživjeti određeno vino zavisi od informacija o tom vinu. Zato marketing miks mora biti integrisan, što znači da kvalitet vina, cijena, dostupnost, kao i poruka koju vinarija (tj. vino) šalje, mora biti usaglašena da bi se obezbijedilo pozicioniranje na tržištu kakvo je vinarija planirala da ima.

Uključivanje kupaca neizmjerno je važan element internetskog marketinga i brendiranja. Na primjer, aktivnim dijelom za komentare vinarije mogu pratiti i odgovore posjetilaca na postove, a mogu i direktno odgovarati na njihove komentare što je bitno u izgradnji povjerenja i odnosa. Uspostavljanjem interaktivnog dijaloga sa sadašnjim i potencijalnim kupcima i drugim dijelovima javnosti, vinarije uspostavljaju i dugoročne odnose razmjene.

Zato svaka vinarija, direktno ili kroz prodaju, daje informacije o svom vinu i tako omogućava kupcima da ga upoređuju sa sličnim vinima. Vinarija dakle svim svojim aktivnostima radi i mora raditi na uvjeravanju kupca da se odluči za baš njihovo vino. S obzirom na to da sve vinarije tako rade, važno je da se kupac promocijom redovno podsjeća zašto je baš vaša vinarija najbolji izbor.
Komentari
Vaš komentar

Top priče

28.03.2024.  |  Građevina

Banjaluka dobija stambeno-poslovni kompleks The Simphony, evo kako će izgledati (FOTO)

Rezidencijalno-poslovna zgrada pod nazivom Simfonija (The Simphony) biće izgrađena u Ulici olimpijskih pobjednika u blizini Gradskog stadiona i zgrade Rаdio-televizije Republike Srpske u Banjaluci. Investitor je ovo zemljište dobio kao zamjenu za parcelu starog kina "Kozara". Pripremni radovi na izgradnji velelepne zgrade počeli su prije nekoliko dana. Investitor (ista kompanija koja je stajala iza projekta Cinema tower) je objavio

Potpuna informacija je dostupna samo komercijalnim korisnicima-pretplatnicima i neophodno je da se ulogujete.

Zaboravili ste šifru? Kliknite OVDJE

Za besplatno probno korišćenje, kliknite OVDJE

Pratite na našem portalu vijesti, tendere, grantove, pravnu regulativu i izvještaje.
Registracija na eKapiji vam omogućava pristup potpunim informacijama i dnevnom biltenu
Naš dnevni ekonomski bilten će stizati na vašu mejl adresu krajem svakog radnog dana. Bilteni su personalizovani prema interesovanjima svakog korisnika zasebno, uz konsultacije sa našim ekspertima.