NavMenu

U RS-u certifikovana 532 preduzeća

Izvor: eKapija Petak, 18.06.2010. 08:24
Komentari
Podeli

Prema podacima Privredne komore RS, u Srpskoj su do sada 532 preduzeća sertifikovana, odnosno primjenjuju međunarodne standarde u oblasti kvaliteta, bezbjednosti i kontrole hrane, sigurnosti proizvoda, zaštite životne sredine i drugih. U fazi dobijanja sertifikata prema međunarodnim standardima trenutno je oko 80 preduzeća.

"Uvođenje i primjena međunarodnih standarda utiče na povećanje konkurentnosti privrede RS i izvoza na tržište EU, posebno u uslovima krize, kada je otežano svako privređivanje. Da bi preduzeća izvozila svoje proizvode, uslovljena su da posjeduju navedene sertifikate, što se posebno odnosi na proizvode prehrambene industrije. Najveći broj preduzeća koja su sertifikovala i uskladila svoje poslovanje jeste u prehrambenoj i prerađivačkoj industriji, a oni posjeduju CE znak i HACCP`",rekla je Mira Popović, samostalni stručni saradnik za kvalitet u Područnoj privrednoj komori Banja Luka. Prema njenim riječima, prije pet godina bilo je svega pedesetak preduzeća koja su posjedovala sertifikate za međunarodne standarde.

"Otkada su uvedene procedure za dobijanje međunarodnih standarda za kvalitet, iz godine u godinu se povećava broj preduzeća koja ih i dobijaju. Trenutno u RS međunarodni sertifikat za upravljanje kvalitetom ISO 9001 imaju 424 preduzeća, HACCP sistem, koji znači bezbjednost hrane, posjeduje 51 preduzeće. Sertifikat za zaštitu životne sredine, ISO 14001, imaju 24 preduzeća, sertifikat koji garantuje bezbjednost proizvoda, odnosno CE znak ima devet preduzeća", istakla je Popovićeva.

Preduzeće za proizvodnju opreme za zaštitu na radu "Vodex" d.o.o. Prnjavor već godinu dana posjeduje sertifikat ISO 9001:2008, ali da bi izvozili svoje proizvode u zemlje RU, to nije dovoljno, pa planiraju uvesti i CE znak.

"Bez potrebnih međunarodnih sertifikata svako poslovanje u EU je otežano, što je pored postojeće krize dodatno ograničenje. Trenutno svoje proizvode, osim na domaće tržište, plasiramo u Srbiju i Hrvatsku, a kada dobijemo CE znak, poslovanje ćemo proširiti i na druge zemlje", rekao je Ljubiša Vojvodić, rukovodilac za kvalitet u ovom preduzeću.

Za troškove uvođenja sistema kvaliteta budžetom RS za ovu godinu predviđena su sredstva u iznosu od 600.000 maraka, kažu u Ministarstvu industrije, energetike i rudarstva RS.

"Već petu godinu resorno ministarstvo dodjeljuje bespovratna sredstva malim i srednjim proizvodnim preduzećima za finansiranje troškova angažovanja konsultanata na uspostavljanju sistema menadžmenta kvaliteta. Navedena sredstva biće dodijeljena na osnovu uslova definisanih javnim pozivom koji će uskoro biti raspisan", rekla je Aleksandra Vukašinović, portparol ovoga ministarstva.

Lani sredstva dodijeljena za 80 preduzeća

U prošloj godini za troškove uvođenja sistema kvaliteta za 80 preduzeća koja su se javila na javni poziv dodijeljeno je 600.000 maraka. Najmanji iznos sredstava koje je dobilo jedno preduzeće jeste 5.000 maraka, a najveći 10.000 maraka, koliko je dobilo preduzeće "Milkos" d.o.o. Pale.

Komentari
Vaš komentar

Top priče

18.04.2024.  |  Industrija, Saobraćaj

Za razvoj industrije u RS do 2026. više od 350 mil KM - Skoro polovina novca biće obezbijeđena iz budžeta

Vlada Republike Srpske donijela je danas Odluku kojom se usvaja Akcioni plan za sprovođenje Strategije razvoja industrije Republike Srpske za period 2024-2026. godina, koji je izrađen je u saradnji sa nadležnim ministarstvima/institucijama Republike Srpske. Akcionim planom razrađena je okvirna dinamika realizacije mjera, projekata i aktivnosti za sprovođenje Strategije u periodu 2024. do 2026. godina, sa okvirnim finansijskim sredstvima za

17.04.2024.  |  Vijesti

UIO odložila kupovinu zgrade u centru Banjaluke

17.04.2024.  |  Vijesti

19.04.2024.  |  Finansije

Devizne rezerve povećane za 664,9 mil KM

19.04.2024.  |  Finansije

Potpuna informacija je dostupna samo komercijalnim korisnicima-pretplatnicima i neophodno je da se ulogujete.

Zaboravili ste šifru? Kliknite OVDJE

Za besplatno probno korišćenje, kliknite OVDJE

Pratite na našem portalu vijesti, tendere, grantove, pravnu regulativu i izvještaje.
Registracija na eKapiji vam omogućava pristup potpunim informacijama i dnevnom biltenu
Naš dnevni ekonomski bilten će stizati na vašu mejl adresu krajem svakog radnog dana. Bilteni su personalizovani prema interesovanjima svakog korisnika zasebno, uz konsultacije sa našim ekspertima.