NavMenu

U prva dva mjeseca 2021. pad proizvodnje i prodaje šumskih sortimenata u RS

Izvor: Nezavisne novine Ponedjeljak, 05.04.2021. 11:31
Komentari
Podeli
(Foto: Kletr/shutterstock.com)
U Republici Srpskoj u prva dva mjeseca ove godine proizvedeno je 178.660 metara kubnih raznih šumskih sortimenata, što je manje za 26,9% nego u istom periodu prošle godine, podaci su Republičkog zavoda za statistiku.

U januaru i februaru najviše je proizvedeno trupaca u masi od 63.571 metara kubnih od četinarskog i 34.425 metara kubnih od lišćarskog drveta.

U Srpskoj je za prva dva mjeseca ove godine prodano ukupno 114.555 metara kubnih raznih šumskih sortimenata ili manje za 30,9% nego u istom periodu prošle godine.

Sekretar Udruženja šumarstva i drvoprerade u Privrednoj komori Republike Srpske Lazo Šinik rekao je Srni da je prvi kvartal prošle godine bio jako dobar i da je to bila dobra osnovica, kao i da stanje u šumarstvu Srpske u prva dva mjeseca upućuje na zaključak da će u prvom kvartalu ove godine biti blaži podbačaj u odnosu na isti prošlogodišnji period.

- Što se tiče reagovanje tržišta, pokazuje se još negativan uticaj pandemije virusa korona koji se manifestuje u smanjenju tražnje za pojedinim drvnim sortimentima, a što pokazuje podatak o smanjenoj prodaji za skoro 30 procenata u odnosu na prošlogodišnji period - naveo je Šinik.


On je naglasio da, ako ne bude popuštanja restriktivnih mjera na tržištima bitnim za Srpsku u ovom sektoru, to može biti problem.

- Pretpostavljam da ulazimo u period godine kada su vakcine protiv virusa korona dale neke rezultate i da će se situacija polako vraćati u normalu, gdje možemo očekivati možda već u prvom polugodištu da dođemo na nivo koji smo imali većim dijelom prošle godine - dodao je Šinik.

Komentari
Vaš komentar

Top priče

28.03.2024.  |  Građevina, Saobraćaj, Turizam, sport, kultura

Spreman novac za Vidikovac iznad Trebinja, raspisan i tender za izvođača radova

Gostujući u jutarnjem programu Herceg televizije, gradonačelnik Grada Trebinja, Mirko Ćurić govorio je o raznim temama, među kojima su i projekti značajni za ovaj grad. Ćurić je istakao da je u planu izgradnja vidikovca iznad Trebinja, što će sigurno biti turistička atrakcija. Dodao je da turisti iz godine u godinu žele da vide nešto novo, a Grad Trebinje će nastojati da im to i pruži. - Spremna je projektna dokumentacija za

Potpuna informacija je dostupna samo komercijalnim korisnicima-pretplatnicima i neophodno je da se ulogujete.

Zaboravili ste šifru? Kliknite OVDJE

Za besplatno probno korišćenje, kliknite OVDJE

Pratite na našem portalu vijesti, tendere, grantove, pravnu regulativu i izvještaje.
Registracija na eKapiji vam omogućava pristup potpunim informacijama i dnevnom biltenu
Naš dnevni ekonomski bilten će stizati na vašu mejl adresu krajem svakog radnog dana. Bilteni su personalizovani prema interesovanjima svakog korisnika zasebno, uz konsultacije sa našim ekspertima.