NavMenu

Uskoro novi smjerovi na Metalurško-tehnološkom fakultetu u Zenici - Studijski programi u skladu sa tržištem rada

Izvor: Klix Ponedjeljak, 05.04.2021. 13:02
Komentari
Podeli
Ilustracija (Foto: Matej Kastelic/shutterstock.com)Ilustracija
Akademsku 2021/22. godinu Metalurško-tehnološki fakultet u Zenici obogatiće sa dva nova odsjeka i to Zaštita na radu i zaštita od požara te Inženjerstvo zaštite okoliša koji će uz već postojeće smjerove ponuditi više izbora brucošima.

Na Metalurško-tehnološkom fakultetu Univerziteta u Zenici trenutno su aktuelna tri studijska programa, a s obzirom na tržište rada, bilo da se radi o javnom ili privatnom sektoru, u ovoj visokoškolskoj ustanovi smatraju da je bilo potrebno proširiti studijske programe i na tržište po završenom studiju plasirati kadrove koji su spremni za rad i koji će imati gdje raditi.

Dekan Metalurško-tehnološkog fakulteta Univerziteta u Zenici Farzet Bikić je kazao da će rasti potrebe za kadrovima kao što su inženjeri zaštite na radu i zaštite od požara te inženjerima zaštite okoliša, prvenstveno preuzimanjem legislative EU od domaćeg zakonodavstva.

- Također, poslodavci moraju prema zakonu o radu provoditi mjere zaštite predviđene propisima o sigurnosti i zdravlju na radu. U cilju istraživanja tržišta rada za novim profilima zanimanja iz navedenih oblasti zaštite izvršeno je anketiranje značajnog broja uspješnih velikih i srednjih kompanija u Zeničko-dobojskom kantonu, a rezultati su potvrdili da postoji i da će postojati potreba za visoko obrazovanim kadrovima iz ovih oblasti - kazao je Bikić.

Dodao je da pored poslovnog sektora postoji i širok spektar javnih ustanova, instituta, inspekcija, fondova, resornih ministarstava koji se bave zaštitom na radu, zaštitom od požara te zaštitom okoliša na različite načine.


- Sve je to zavisno od njihove nadležnosti kao što su zakonsko regulisanje oblasti okoliša, kontrola zraka vode i tla, monitoring u provođenju i realizaciji zakonskih obaveza u kompanijama proisteklih iz Zakona o zaštiti okoliša i drugih propisa, itd. Potrebe za kadrovima inženjera zaštite na radu i zaštite od požara te inženjera zaštite okoliša sasvim sigurno prelaze granice našeg kantona - dodaje Bikić.

Studij su napravljeni s četverogodišnjim trajanjem, odnosno, s osam semestara, prema Bolonjskom sistemu 4+1+3 te će biti organizovani isključivo samo za redovne studente.
Komentari
Vaš komentar

Top priče

18.04.2024.  |  Građevina

Uskoro tender za rekonstrukciju zgrade Soda So u Tuzli, radovi će koštati više od 10 mil KM

Uručivanjem Glavnog projekta rekonstrukcije, dogradnje i nadogradnje zgrade Vlade Tuzlanskog kantona u Tuzli završena je još jedna od faza pripreme za obnovu i rekonstrukciju objekta poznatog kao zgrada "Soda-So". U narednom periodu preostaje raspisivanje tendera za izbor izvođača radova i konačno početak rekonstrukcije, saopštila je Vlada TK. Ministrica prostornog uređenja i zaštite okolice Anela Ajšić je izrazila svoje

Potpuna informacija je dostupna samo komercijalnim korisnicima-pretplatnicima i neophodno je da se ulogujete.

Zaboravili ste šifru? Kliknite OVDJE

Za besplatno probno korišćenje, kliknite OVDJE

Pratite na našem portalu vijesti, tendere, grantove, pravnu regulativu i izvještaje.
Registracija na eKapiji vam omogućava pristup potpunim informacijama i dnevnom biltenu
Naš dnevni ekonomski bilten će stizati na vašu mejl adresu krajem svakog radnog dana. Bilteni su personalizovani prema interesovanjima svakog korisnika zasebno, uz konsultacije sa našim ekspertima.