NavMenu

UP FBiH: Neće se sprovoditi odluka o maržama

Izvor: Nezavisne novine Subota, 03.04.2021. 08:23
Komentari
Podeli
(Foto: hxdyl/shutterstock.com)
Trgovci, veletrgovci i proizvođači u Federaciji BiH neće sprovoditi odluku federalne Vlade o ograničenju marži jer je smatraju neustavnom, nezakonitom i nesprovodivom sa nesagledivim štetnim posljedicama, saopšteno je iz Udruženja poslodavaca FBiH.

Iz Udruženja traže hitno povlačenje ove odluke i upozoravaju na pogubne posljedice do kojih bi njeno sprovođenje dovelo, ne samo u oblasti trgovine, nego i distribucije, ali i proizvodnje, naročito kod domaćih proizvođača hrane.

Na sastanku kojeg organizovalo ovo udruženje, a kojem su prisustvovali predstavnici trgovaca, veletrgovaca i proizvođača jednoglasno je zaključeno da se odluka Vlade FBiH neće sprovoditi i da će biti pokrenuti sudski postupci s ciljem njenog poništavanja, ali i protiv lica u federalnoj Vladi, odgovornih za njeno donošenje.

- Donesena odluka neće biti sprovedena u znak poštovanja prema kupcima jer bi njeno sprovođenje nesumnjivo dovelo do nestašice znatnog broja artikala u trgovačkim radnjama, gašenja znatnog broja radnih mjesta, zatvaranja trgovačkih radnji, a imalo bi negativan uticaj i na BDP te značajan pad priliva sredstava po osnovu uplate PDV-a - navodi se u saopštenju.

Iz Udruženja obrazlažu da je donesena odluka neustavna i nezakonita, jer nisu ispoštovane važeće zakonske odredbe.

U saopštenju se navodi da rast cijena na tržištu nije rezultat povećanja trgovačkih marži, već isključivo rasta cijena sirovina globalno, uslovljeno trenutnim okolnostima, a što za rezultat ima povećanje nabavne vrijednosti proizvoda.


- Cijena tone pšenice prije pandemije iznosila je od 150 do 170 evra, dok je danas cijena znatno veća, te iznosi od 220 do 240 evra po toni - ističu poslodavci i zahtijevaju hitan sastanak sa premijerom FBiH Fadilom Novalićem i resornim ministrom, "kako bi se pronašlo rješenje koje će biti ustavno, zakonito i sprovodivo".

Vlada FBiH donijela je juče odluku o propisivanju mjere neposredne kontrole cijena za pojedine osnovne životne namirnice i druge proizvode, utvrđivanjem maksimalne marže od 6% u veleprodaji i 8% u maloprodaji.
Komentari
Vaš komentar

Top priče

18.04.2024.  |  Građevina

Uskoro tender za rekonstrukciju zgrade Soda So u Tuzli, radovi će koštati više od 10 mil KM

Uručivanjem Glavnog projekta rekonstrukcije, dogradnje i nadogradnje zgrade Vlade Tuzlanskog kantona u Tuzli završena je još jedna od faza pripreme za obnovu i rekonstrukciju objekta poznatog kao zgrada "Soda-So". U narednom periodu preostaje raspisivanje tendera za izbor izvođača radova i konačno početak rekonstrukcije, saopštila je Vlada TK. Ministrica prostornog uređenja i zaštite okolice Anela Ajšić je izrazila svoje

Potpuna informacija je dostupna samo komercijalnim korisnicima-pretplatnicima i neophodno je da se ulogujete.

Zaboravili ste šifru? Kliknite OVDJE

Za besplatno probno korišćenje, kliknite OVDJE

Pratite na našem portalu vijesti, tendere, grantove, pravnu regulativu i izvještaje.
Registracija na eKapiji vam omogućava pristup potpunim informacijama i dnevnom biltenu
Naš dnevni ekonomski bilten će stizati na vašu mejl adresu krajem svakog radnog dana. Bilteni su personalizovani prema interesovanjima svakog korisnika zasebno, uz konsultacije sa našim ekspertima.