NavMenu

Putovanja: Libija - skrivena prijestolnica Sahare

Izvor: Večernji list Četvrtak, 17.06.2010. 11:32
Komentari
Podeli

Najmanje tri tisuće godina povijesti, najmanje 2000 km plaža uzduž Sredozemnog mora i fascinantno pustinjsko prostranstvo koje prekriva otprilike 90 posto ove čarobne zemlje tek su neki od razloga zašto krenuti u otkrivanje Libije.

Probuditi istraživačku crtu u Libiji je najmanji problem, jer svaki novi korak tjera dalje i dalje, na neki novi lokalitet i neki novi kutak koji priča najvjernije priče o starim civilizacijama. Ovdje se još uvijek osjeća prisutnost Feničana i Kartažana, a spoznaja kako je cijela zemlja sve donedavno bila zatvorena za konvencionalne turiste otvara mnogobrojne mogućnosti za sve one koji žele doživjeti nešto drugo, prije svega nešto očuvano, posjetiti destinaciju koja još uvijek nije imala prilike upoznati nevolje masovnog turizma.

Zemlja koja na istoku graniči s Egiptom, na jugoistoku sa Sudanom, na jugu s Čadom i Nigerom, na zapadu s Alžirom, dok na sjeverozapadu gleda na tuniski krajolik na turističkom je planu zaživjela tek 2004. godine nakon što je početkom 2000. Muammar el-Qaddafi napustio politiku podupiranja terorističkih organizacija te tako otvorio put poboljšanju odnosa s međunarodnom zajednicom.

Tripoli – grad gdje vrijeme ima poseban ritam

Glavni i najveći grad Libije je Tripoli, grad u kojem još uvijek dvadeset i pet zgrada potječe iz 15. st. Gdje god krenuli, nailazit ćete na džamije, vjerske škole, ali i na stare zanatske radionice, osobito krojača, zlatara, proizvođača sapuna i parfema te slatkiša čiji se način proizvodnje tek neznatno promijenio u posljednjih 500 godina.

Tripoli je najviše prepoznatljiv po medini, središnjem dijelu gradskih zbivanja. Iako je na njenim ulicama poprilično ljudi, nema tipične atmosfere Bliskog istoka. Ne mora se bježati od napornih trgovaca, ali niti cjenkati oko svake sitnice. Rekli bismo, svako obavlja svoj posao ili jednostavno sjedi ispred svoje trgovine u tišini prateći situaciju te uz tradicionalnu shishu (vodenu lulu) čeka da prođe dan.

Grad oaza Ghadames

Poznat i kao “pustinjski biser” jedan je od najstarijih gradova u Sahari te jedan od najljepših primjeraka tradicionalnog naselja. Smješten u blizini alžirske granice, oduvijek je bio vrlo važno raskršće karavana u sjevernoj Sahari, a njegova prometna važnost još se i danas reflektira u arhitekturi stare gradske jezgre koja svojim labirintnim ulicama povede posjetitelja daleko u prošlost. Iako je još uvijek netaknut te uporno prati tradiciiju svojih predaka, mnogi njegovi stanovnici su ga napustili i preselili u suvremena naselja u neposrednoj blizini.

Tek kad dođu ljetni mjeseci, mnogi se ponovo vraćaju u potrazi za hladovinom starog, “bijelog” grada koji je u potpunosti sagrađen kako bi zaštitio od ponekad nepodnošljivih pustinjskih vrućina. Ghadames se sastoji se od sedam manjih naselja od kojih svako posjeduje mošeju, pleme koje ga nastanjuje te središnji trg kao osnovno mjesto sastajanja.

Leptis Magna – Rimsko carstvo kao nekad

Najpoznatije arheološko nalazište iz doba starog Rima se smjestilo 120 km od Tripolija. Leptis Magna je bila prekrivena pustinjskim pijeskom punih 800 godina i samim time ostala netaknuta. Uspjela je odoljeti zovu vremena i sačuvati se u svom originalnom obliku. Nakon što je otkrivena 1920. godine do danas se uspjela iskopati tek jedna četvrtina najznačajnijeg i najbogatijeg rimskog grada. Leptis Magna uistinu pruža mogućnost da čovjek u potpunosti doživi kako su nekoć živjeli stari

Rimljani; Slavoluk pobjede, Adrijanove terme, forum, bazilika, tržnica, stari teatar i amfiteatar, sve je nevjerojatno očuvano. Niti jedan posjet Libiji nije potpun bez posjeta ovoj prijestolnici starog mediteranskog svijeta, no treba biti svjestan kako kvalitetan obilazak Leptis Magne iziskuje više od jednog dana, za one sklone istraživanju i mnogo više. Ovaj prvi Rimski forum koji slovi kao najočuvanije blago Rimskog razdoblja i kao najpoznatiji član Svjetske baštine svakako iziskuje pojačanu pažnju.

Avanture libijskim krajolikom

Uz predivne i gotovo osamljene plaže, Libija pruža i brojne mogućnosti za pustolovne ture. Najbolje lokacije za ronjenje nalaze se oko gradića al-Khoms i Misrate istočno od Tripolija te u Janzouru, zapadno od glavnog grada. Uz ronjenje uobičajeni sportovi na vodi su jedrenje, jet-ski te skijanje na vodi.

Najzanimljivije lokacije za trekking avanture nalaze se u blizini većih gradova pa je tako najbolje krenuti prema području Jebel Nafusa u blizini Tripolija te Green Mountains u unutrašnjosti nedaleko od Bengazija. Osobito su zanimljive trekking ture kroz Saharu, a u ponudi su najčešće organizirane ture prema planini Acacus, no zanimljive su također trekking ture na devama koje vode sve do fascinantnih dina oko jezera Ubari i najljepše dočaravaju stare trgovačke rute te ujedno uključuju mogućnost kampiranja ispod zvijezda. Jedna od boljih libijskih avantura je i vožnja džipom kroz pustinju, način na koji se najjednostavnije mogu vidjeti slabije poznate regije kao što su vulkanska jezera Waw al-Namoos. Zanimljive su također kombinacije off-road motociklizma koje se mogu dogovoriti u nekim talijanskim agencijama u Libiji, a koje vas vode prema Acacus i Ghat regiji na posebno opremljenim motorima i u društvu pustinjskih specijalista od kojih su neki svoje iskustvo gradili i na Paris – Dakar reliju.

Komentari
Vaš komentar

Top priče

22.04.2024.  |  Energija, Industrija, Saobraćaj

Ruski Zarubežnjeft želi još investicija u RS - U fokusu gasifikacija, solarna energija i širenje prodajne mreže

Ministar energetike i rudarstva Republike Srpske Petar Đokić razgovarao je danas u Banjaluci sa zamjenikom generalnog direktora kompanije Zarubežnjeft (Zarubezhneft) Igorom Šćelkunovim. Na sastanku je razgovarano o poslovanju kompanije Zarubežnjeft u Republici Srpskoj, mogućnostima daljeg investiranja, te je izražen interes za unapređenje saradnje. Šćelkunov je istakao da je ova ruska kompanija zainteresovana da nastavi investiranje u

Potpuna informacija je dostupna samo komercijalnim korisnicima-pretplatnicima i neophodno je da se ulogujete.

Zaboravili ste šifru? Kliknite OVDJE

Za besplatno probno korišćenje, kliknite OVDJE

Pratite na našem portalu vijesti, tendere, grantove, pravnu regulativu i izvještaje.
Registracija na eKapiji vam omogućava pristup potpunim informacijama i dnevnom biltenu
Naš dnevni ekonomski bilten će stizati na vašu mejl adresu krajem svakog radnog dana. Bilteni su personalizovani prema interesovanjima svakog korisnika zasebno, uz konsultacije sa našim ekspertima.