NavMenu

BiH od 1. aprila gas prima preko Turskog toka

Izvor: Glas Srpske Petak, 02.04.2021. 12:08
Komentari
Podeli

Ilustracija (Foto: Sergey_R/shutterstock.com)Ilustracija
Bosna i Hercegovina od juče, 1. aprila, prirodni gas dobija putem Turskog toka, a ne kako je to dosad bio slučaj putem Ukrajine i Mađarske.

Kompanija Energoinvest, koja je ovlašteni dobavljač gasa za FBiH, sklopila je s ruskom državnom kompanijom Gazprom aneks ranijeg ugovora, kojim je precizirano da će se od 1. aprila isporuka odvijati novim pravcem, odnosno gasovodom pod nazivom Turski tok.

Gas je dosad dolazio gasovodom preko Ukrajine i Mađarske, i tako je trebalo da bude sve do kraja 2023. godine, a predstavnici Energoinvesta tvrde da su morali pristati na novi zahtjev ruskog isporučioca.

- Gazprom nam nije ostavio ni prostor ni opciju za daljnji transport mađarskom rutom od 1. aprila - rekla je za Klix.ba direktorica Energoinvesta Bisera Hadžialjević.

Aneks ugovora o isporuci gasa za BiH, koji je ultimativno ponudila ruska strana, potpisan je uprkos jasnom upozorenju Ambasade SAD-a u BiH da bi to moglo dovesti do sankcija, jer sadašnja američka administracija ruske projekte Turski tok i Sjeverni tok vidi kao nastojanje Moskve da podrije evropsku stabilnost i učini kontinent potpuno zavisnim o ruskom plinu, prenosi Hina.

Endi Alen, savjetnik za ekonomska pitanja u Ambasadi SAD-a u BiH, informisao je u martu Nijaza Čardakliju, šefa Odjeljenja za ekonomsku multilateralu i rekonstrukciju Ministarstva spoljnih poslova BiH, o tome što sadašnja administracija u Vašingtonu planira da preduzme kako bi se suprotstavila ruskoj politici energetskog uslovljavanja Evrope.

- Alen je izvijestio da će Bijela kuća vrlo brzo donijeti dekret kojim će biti sankcionisani svi pojedinci, kompanije i organizacije koje su na bilo koji način (osiguranjem opreme, usluga ili finansija) uključene u sprovođenju projekata Sjeverni tok 2 i Turski tok - stoji u zabilješci sa ovog sastanka, koju je napisao Čardaklija i čiju su kopiju objavili mediji.


Komentari
Vaš komentar

Top priče

28.03.2024.  |  Građevina, Saobraćaj, Turizam, sport, kultura

Spreman novac za Vidikovac iznad Trebinja, raspisan i tender za izvođača radova

Gostujući u jutarnjem programu Herceg televizije, gradonačelnik Grada Trebinja, Mirko Ćurić govorio je o raznim temama, među kojima su i projekti značajni za ovaj grad. Ćurić je istakao da je u planu izgradnja vidikovca iznad Trebinja, što će sigurno biti turistička atrakcija. Dodao je da turisti iz godine u godinu žele da vide nešto novo, a Grad Trebinje će nastojati da im to i pruži. - Spremna je projektna dokumentacija za

Potpuna informacija je dostupna samo komercijalnim korisnicima-pretplatnicima i neophodno je da se ulogujete.

Zaboravili ste šifru? Kliknite OVDJE

Za besplatno probno korišćenje, kliknite OVDJE

Pratite na našem portalu vijesti, tendere, grantove, pravnu regulativu i izvještaje.
Registracija na eKapiji vam omogućava pristup potpunim informacijama i dnevnom biltenu
Naš dnevni ekonomski bilten će stizati na vašu mejl adresu krajem svakog radnog dana. Bilteni su personalizovani prema interesovanjima svakog korisnika zasebno, uz konsultacije sa našim ekspertima.