NavMenu

Mali Zvornik pravi plan za razvoj Radaljske Banje

Izvor: eKapija Petak, 02.04.2021. 07:54
Komentari
Podeli
(Foto: Shutterstock/kudla)
Još jedan nedovoljno iskorišćen banjski potencijal u Srbiji, Radaljska Banja kod Malog Zvornika, mogla bi u dogledno vrijeme da postane novi turistički biser te zemlje. Opština Mali Zvornik stavila je na javni uvid nacrt plana detaljne regulacije za uređenje ove banje bogate termomineralnim vodama bogatim sumporom, koje liječe reumu i očne bolesti.

Prema planu koji je izradilo preduzeće Plan iz Šapca, čiji je cilj razvijanje turističkih potencijala Radaljske banje i njeno proglašenje banjskim područjem u skladu sa Zakonom o banjama, predviđena je gradnja novih turističkih objekata i sportsko-rekreativnih sadržaja.

Plan se oslanja na elaborat koji je 2017. godine izradila konsultantska CTD3 iz Beograda, a prema kojem je definisano 14 konkretnih lokaliteta sa predlozima turističkih objekata i sadržaja. Planirano je 465 smještajnih jedinica sa 1.180 ležajeva i 60 šatora i prikolica, na površini od 92 hektara, a tu bi se nalazio i rehabilitacioni centar sa velnesom i vanpansionskim sportskim sadržajima, kako bi se zadovoljile potrebe posjetilaca svih uzrasta i profila.

Trenutno, u Radaljskoj Banji postoji samo jedan objekat za smještaj i liječenje – odmaralište Izvor, na 350 metara nadmorske visine, u vlasništvu firme Stens-Turs iz Radlja.
(Foto: Shutterstock/Ersler Dmitry)

Pored njega, tu je i nedovršeni hotel Radaljska banja na nešto više od 11 ari, koji je već dvaput bezuspješno nuđen na prodaju, od toga poslednji put u januaru ove godine.

Da bi se turistički potencijali Radaljse banje pokrenuli s mrtve tačke, potrebno je prije svega, izvršiti opsežna hidrogeološka ispitivanja.

Dosadašnja istraživanja termomineralnih voda Radaljske banje su, kako se konstatuje u planskoj dokumentaciji, nedovoljna, te je potrebno kroz izradu projekata i elaborata definisati mogućnosti za zahvatanje većih količina vode, sa temperaturom višom od sadašnje koja iznosi 30 stepeni Celzijusa, kako bi se na kraju došlo do saglasnosti za eksploataciju ljekovitih voda i proglašenja banjskog lječilišta.

Na pitanje zašto to još uvijek nije urađeno, Aleksandra Zekić, savjetnik predsjednika Opštine za urbanizam i planove, za eKapiju kaže da je riječ o skupom i neizvjesnom poduhvatu.

(Foto: Shutterstock/Prostock-studio)

- Hidrogeološka ispitivanja geotermalnih voda su jako skupa investicija koja podrazumijeva prije svega izvođenje istražnih radova, a zatim i geomehanički dio koji je ustvari i najskuplji, a ne znamo šta ćemo zapravo pronaći i tu je "zapelo"– objašnjava naša sagovornica.

Drugi problem za razvoj Radaljske banje, za koji zainteresovanih investitora ima sve više, prema njenim riječima predstavljaju i neriješeni imovinsko-pravni odnosi.

- U posljednja dva mjeseca javilo nam se najmanje pet investitora koji se zanimaju za ulaganje u banju, konkretno za gradnju hotela i apartmanskog smještaja. Ima tu i potencijalnih ulagača iz Izraela, čak i iz Indije, ali i domaćih. Međutim, prepreka su neriješeni imovinsko-pravni odnosi i zbog toga je i pokrenuta izrada plana detaljne regulacije, kako bi se njihovo riješavanje pokrenulo. Trenutno stanje banjskih kapaciteta je katastrofalno, jedini objekat koji postoji podignut je na izvorima banjske vode koja je pod zaštitom države – objašnjava Zekić, koja dodaje da je cilj opštine da se u prvom redu izgradi hotel koji će se uklopiti u ambijent Radaljske banje.


Opština se, navodi naša sagovornica, uzda u finansijsku pomoć države, prije svega u Ministarstvo turizma od kojeg namjerava da zatraži subvencije za razvoj banje, ali je kako kaže, neophodno prvo završiti svu potrebnu tehničku dokumentaciju i riješiti pitanja vlasništva.

- Naš cilj je da maksimalno iskoristimo prirodne blagodati i razvijemo turističke potencijale Radaljske banje koja je svojevremeno, dok je radila, bila popularnija i od obližnje Banje Koviljače – kaže Aleksandra Zekić.
(Foto: Shutterstock/Dejan Trajkovic)

U planu se podsjeća i da rijetko koja banjska teritorija, ako se izuzme Ovčar Banja, ima takav potencijal za zdravstveno rekreativni šumski turizam, lovstvo i sportski ribolov, zahvaljujući blizini lovišta "Podrinje" na 18.392 hektara, Radaljskog jezera i rijeke Drine.

Ipak, da bi se sve to zaokružilo u primamljivu turističku celinu, potrebno je prije svega da banjski kompleks sadrži objekat sa registrovanom zdravstvenom službom, što Radaljska banja trenutno nema, a zatim i da postoje prateći sportski i rekreativni sadržaji, uređene pristupne saobraćajnice, parkinzi, platoi... Sve je to predviđeno planom, kao i gradnja kanalizacije povezane sa prečišćivačem i gradske vodovodne mreže, što su takođe zakonski uslovi da se neko područje definiše kao banjsko.

Plan detaljne regulacije područja Radaljske banje biće na javnom uvidu do 29. aprila.

B. P.

Komentari
Vaš komentar

Top priče

27.03.2024.  |  Saobraćaj

Jedan TAG uređaj za sve autoceste u regionu - BiH potpisuje protokol o saradnji sa Srbijom, uskoro i sa Hrvatskom

Nakon što je uvođenjem zajedničkog TAG uređaja za naplatu cestarine omogućeno da vozači iz Srbije, Crne Gore i Hrvatske kroz naplatne rampe na autocestama prolaze bez čekanja, isto će uskoro moći i građani BiH. Naime, na inicijativu resornih ministara Bosne i Hercegovine i Republike Srbije Edina Forte i Gorana Vesića, u četvrtak će u Beogradu biti potpisan protokol o saradnji i sa Bosnom i Hercegovinom. Drugim riječima, svi oni

Potpuna informacija je dostupna samo komercijalnim korisnicima-pretplatnicima i neophodno je da se ulogujete.

Zaboravili ste šifru? Kliknite OVDJE

Za besplatno probno korišćenje, kliknite OVDJE

Pratite na našem portalu vijesti, tendere, grantove, pravnu regulativu i izvještaje.
Registracija na eKapiji vam omogućava pristup potpunim informacijama i dnevnom biltenu
Naš dnevni ekonomski bilten će stizati na vašu mejl adresu krajem svakog radnog dana. Bilteni su personalizovani prema interesovanjima svakog korisnika zasebno, uz konsultacije sa našim ekspertima.