NavMenu

Ministarstvo finansija FBiH: Do 30. jula rok za predaju polugodišnjih finansijskih izvještaja

Izvor: eKapija Četvrtak, 17.06.2010. 11:17
Komentari
Podeli

Pravna lica koja posluju u Federaciji dužna su sastaviti finansijske izvještaje za period I -VI 2010. godine i predati ih Agenciji za finansijske, informatičke i posredničke usluge d.d. Sarajevo i Agenciji za pružanje financijskih, informatičkih i posredničkih usluga d.d. Mostar, stoji u Objašnjenju o izradi i predaji finansijskih izvještaja po polugodišnjem obračunu za period od prvih šest mjeseci 2010. koje je Ministarstvo objavilo na svojoj stranici. Rok za predaju izvještaja je 30. juli 2010.

Inače, obaveza sastavljanja i prezentovanja polugodišnjih finansijskih izvještaja za pravna lica uz obaveznu primjenu Međunarodnih računovodstvenih standarda (IAS) i Međunarodnih standarda finansijskog izvještavanja (IFRS) propisana je čl. 33., 37. i 38. Zakona o računovodstvu i reviziji u Federaciji Bosni i Hercegovini („Službene novine Federacije BiH“, broj 83/09).

Amela Mulavdić, glasnogovornica Ministarstva finansija FBiH nam je potvrdila da su finansijske izvještaje za prvo polugodište 2010. dužne predati sve kompanije koje posluju u FBiH.

Tako su pored privrednih društava izvještaje dužne predavati i banke, društva za osiguranje, mikrokreditna društva, leasing društva, štedno-kreditne zadruge, društva za upravljanje investicijskim fondovima, društva za upravljanje obveznim odnosno dobrovoljnim mirovinskim fondovima, brokersko-dilerska društva,berze i druge finansijske organizacije, zadruge, profitna i neprofitna pravna lica čije je sjedište registrovano u Federaciji.

Osim toga finansijske izvještaje moraju predati i ona pravna lica i druge oblike organizovanja koje je pravno lice sa sjedištem u Federaciji osnovalo u inostranstvu, ako propisama tih država nije utvrđena obaveza vođenja poslovnih knjiga i sastavljanja finansijskih izvještaja. To se odnosi i na one poslovne jedinice i pogone pravnih lica sa sjedištem izvan Federacije ako se te poslovne jedinice ili pogoni smatraju obveznicima poreza na dobit u FBiH.

Ističe da su neovisno od kategorije u koju su razvrstana, pravna lica čijim se vrijednosnim papirima trguje na tržištima kapitala ili su u postupku pripreme za izlazak na ta tržišta, obavezna sastaviti i prezentirati navedene izvještaje.

U Objašnjenju Ministarstva se između ostalog navodi navodi da su sva pravna lica bila dužna izvršiti razvrstavanje na mala, srednja i velika te da su sva pravna lica koja nisu predala Obavještenje o razvrstavanju kod predaje godišnjih finansijskih izvještaja dužna to uraditi prilikom predaje polugodišnjih finansijskih izvještaja Agenciji.

D.K.

Komentari
Vaš komentar

Top priče

28.03.2024.  |  Saobraćaj

Uskoro zajednički TAG uređaj - Potpisan memorandum o integraciji elektronske naplate cestarine između BiH i Srbije

U Beogradu je danas potpisan Memorandum o poslovnoj saradnji u cilju integracije sistema za elektronsku naplatu cestarine između Bosne i Hercegovine i Srbije. Ugovor su potpisali direktori javnih preduzeća JP Autoceste FBiH, Putevi Srbije i Autoputevi RS, Denis Lasić, Zoran Drobnjak i Nedeljko Ćorić. Svečanom popisivanju Memoranduma prisustvovao je i ministar građevinarstva, saobraćaja i infrastrukture u Vladi Srbije Goran Vesić.

Potpuna informacija je dostupna samo komercijalnim korisnicima-pretplatnicima i neophodno je da se ulogujete.

Zaboravili ste šifru? Kliknite OVDJE

Za besplatno probno korišćenje, kliknite OVDJE

Pratite na našem portalu vijesti, tendere, grantove, pravnu regulativu i izvještaje.
Registracija na eKapiji vam omogućava pristup potpunim informacijama i dnevnom biltenu
Naš dnevni ekonomski bilten će stizati na vašu mejl adresu krajem svakog radnog dana. Bilteni su personalizovani prema interesovanjima svakog korisnika zasebno, uz konsultacije sa našim ekspertima.