NavMenu

Šta se događa u tijelu kada svaki dan uzimamo vitamin C?

Izvor: N1 Srijeda, 31.03.2021. 14:51
Komentari
Podeli
(Foto: Pixabay/Alfred Derks)
Vitamin C, zvani L-askorbinska kiselina, prirodno je prisutan u nekim namirnicama, dodaje se drugima, a također je dostupan i kao dodatak prehrani. No znate li što svakodnevno uzimanje vitamina C čini vašem tijelu?

Prema dr Darrenu Mareinissu, liječniku hitne medicine iz Einsteinovog medicinskog centra u Philadelphiji, vitamin je neophodan za svaku prehranu, a važno je znati što svakodnevno uzimanje vitamina C čini vašem tijelu.

- Vitamin C prirodno je prisutan u mnogim namirnicama i tijelo ga ne sintetizira - objašnjava za Eat This.

Izvori vitamina C uključuju citruse, papriku, prokulicu, rajčicu, dinju, krumpir, jagode i špinat. Međutim, neki ljudi radije ga uzimaju u obliku dodataka.

Pomaže u zarastanju

- Vitamin C važan je sastojak vezivnog tkiva i igra ulogu u zacjeljivanju rana - kaže dr Mareiniss.

Ima antioksidativna svojstva

Dr Mareiniss objašnjava da je vitamin C antioksidans, što znači da može pomoći u sprečavanju oštećenja stanica. Stoga može pomoći u prevenciji zdravstvenih problema u kojima oksidativni stres igra ulogu.

Poboljšava proizvodnju kolagena

Dr Mareiniss objašnjava da je vitamin C "potreban za biosintezu kolagena". Zbog toga je ključni sastojak mnogih proizvoda za njegu kože.

Poboljšava zdravlje srca

Postoje dokazi da vitamin C može pomoći u zaštiti od kardiovaskularnih bolesti. Jedna od najvećih studija koja je uključivala preko 85.000 žena, otkrila je da unos vitamina C i u prehrani i u suplementima smanjuje rizik od koronarne bolesti. Drugi su otkrili da to može smanjiti rizik od moždanog udara.

Može prevenirati gubitak vida

Postoje i uvjerljivi dokazi da vitamin C može pomoći u prevenciji, pa čak i u liječenju starosne degeneracije makule i katarakte, dva vodeća uzroka gubitka vida kod starijih ljudi.

Prevenira pojavu skorbuta

Prema dr Mareiniss, akutni nedostatak vitamina C može dovesti do skorbuta.

- To je vrlo rijetko u razvijenim zemljama - objašnjava. Znakovi skorbuta mogu se pojaviti u roku od mjesec dana nakon nedostatka vitamina C. Početni simptomi uključuju umor, malaksalost i upalu desni. Međutim, stanje se može pogoršati, uključujući depresiju, natečene desni koje krvare te otpuštanje i gubitak zuba. Ako se ne liječi, može biti kobno.

Pomaže kod prehlade

Vitamin C obično se smatra pojačivačem imunološkog sustava. Međutim, možda neće biti toliko učinkovit u prevenciji prehlade kao što biste mislili. Vitamin C može pomoći u skraćivanju trajanja prehlade, kaže dr Mareiniss.

- Dodaci vitamina C mogu skratiti trajanje prehlade i poboljšati ozbiljnost simptoma u općoj populaciji.

Može uzrokovati probavne smetnje

Iako vitamin C ima nisku toksičnost i stoga ne uzrokuje ozbiljne štetne učinke pri velikom unosu, može izazvati gastrointestinalne poremećaje – uključujući proljev, mučninu i grčeve u trbuhu.

Može pospješiti nastanak bubrežnih kamenaca

Postoje proturječni dokazi da bi velike količine vitamina C mogle povećati izlučivanje mokraćnog oksalata i mokraćne kiseline što bi moglo doprinijeti stvaranju bubrežnih kamenaca.

Komentari
Vaš komentar

Top priče

27.03.2024.  |  Saobraćaj

Jedan TAG uređaj za sve autoceste u regionu - BiH potpisuje protokol o saradnji sa Srbijom, uskoro i sa Hrvatskom

Nakon što je uvođenjem zajedničkog TAG uređaja za naplatu cestarine omogućeno da vozači iz Srbije, Crne Gore i Hrvatske kroz naplatne rampe na autocestama prolaze bez čekanja, isto će uskoro moći i građani BiH. Naime, na inicijativu resornih ministara Bosne i Hercegovine i Republike Srbije Edina Forte i Gorana Vesića, u četvrtak će u Beogradu biti potpisan protokol o saradnji i sa Bosnom i Hercegovinom. Drugim riječima, svi oni

Potpuna informacija je dostupna samo komercijalnim korisnicima-pretplatnicima i neophodno je da se ulogujete.

Zaboravili ste šifru? Kliknite OVDJE

Za besplatno probno korišćenje, kliknite OVDJE

Pratite na našem portalu vijesti, tendere, grantove, pravnu regulativu i izvještaje.
Registracija na eKapiji vam omogućava pristup potpunim informacijama i dnevnom biltenu
Naš dnevni ekonomski bilten će stizati na vašu mejl adresu krajem svakog radnog dana. Bilteni su personalizovani prema interesovanjima svakog korisnika zasebno, uz konsultacije sa našim ekspertima.