NavMenu

Brisel spasio piletinu i jaja iz BiH - EU prologirala rok testiranja peradi na Newcastle oboljenje i aviarnu influencu

Izvor: Nezavisne novine Srijeda, 31.03.2021. 08:58
Komentari
Podeli
(Foto: Bukhanovskyy/shutterstock.com)
Iako je Bosna i Hercegovina do danas trebalo da izvrši testiranja peradi na Newcastle oboljenje i aviarnu influencu, te da o nalazima obavijesti Evropsku uniju, taj rok je prolongiran jer institucije koje su bile nadležne da za taj posao to nisu odradile.

Naime, kako kažu bh. peradari, EU je izašla u susret BiH, jer da nije prolongirala rok, odobreni bh. izvoznici industrijskih jaja i svježeg pilećeg mesa i prerađevina, uključujući Agreks, Brovis, Madi, Ovako i Perutninu Ptuj, ostali bi bez teško stečenih dozvola za izvoz u EU.

Edin Jabandžić, predsjednik Koordinacijskog odbora peradara/živinara BiH, za Nezavisne ističe da još nije ispunjen uslov prema Evropskoj uniji, odnosno da nisu urađena potrebna testiranja peradi u BiH, koja se sprovede jednom godišnje.

- Nađeno je neko kompromisno rješenje gdje je produžen rok za dostavu testiranja. Tako je Evropa napravila ustupak BiH - ističe Jabandžić i dodaje da Savjet ministra BiH trenutno radi na sistemskom rješavanju.

- Testiranje na bolesti je trebalo da izvrši Veterinarski fakultet u Sarajevu i Veterinarski institut Republike Srpske Vaso Butozan, ali budući da to nisu uradili, vjerovatno će se dodijeliti neke nove referentne laboratorije - dodaje Jabandžić.

Kako kaže, problem je nastao jer nisu obezbijeđena sredstva koja je trebao da budu uplaćena tim institucijama kako bi sprovele testiranje.

- Ono što je jako bitno jeste da imamo informacije da neće doći do obustave izvoza piletine i svježih konzumnih jaja na tržište EU - kazao je Jabandžić.

Predrag Miličić, predsjednik Zajednice živinara RS, koji je ujedno i direktor preduzeća Agreks iz Donjeg Žabara, kazao je za Nezavisne da su dobili potvrdu od nadležnih institucija da neće doći do obustave izvoza industrijskih jaja i pilećeg mesa i prerađevina.

- Upozoravali smo naše vlasti na neophodnost ispunjavanja svih propisanih uslova koji su im zadati. Dobili smo potvrdu od nadležnih da će institucije uraditi ono što je od njih zahtijevano i da izvoz u EU neće biti obustavljen - kazao je Miličić.

Prema njegovim riječima, do problema je došlo jer nisu precizno bile definisane nadležnosti i obaveze nosioca testiranja.

- Veterinarski ured BiH identifikovao je Veterinarski fakultet u Sarajevu i Veterinarski institut Republike Srpske kao institucije sertifikovane za sprovođenje testiranja, ali nije dogovorio uslove pod kojima bi se takvo testiranje sprovodilo i tu je došlo do zastoja. Rekao bih da je to tipičan primjer bh. organizacije, jer su se obaveze prebacivale sa jednih na druge - kazao je Miličić.

Dodaje da su dobili uvjerenje od Staše Košarca, ministra spoljne trgovine i ekonomskih odnosa BiH, da će iznaći rješenje da peradari u BiH više ne dolaze u ovakve situacije. Kako kaže, da se nije desio ovakav scenario da je prolongiran rok za potrebna testiranja, BiH bi doživjela ogromnu štetu.

- Prije svega to bi bio fijasko institucija, odnosno da organi vlasti prokockaju teški rad svih naših firmi. Mogla se i izgubiti prilika da naši proizvođači budu prisutni na tržištu EU - zaključio je Miličić.


Komentari
Vaš komentar

Top priče

24.04.2024.  |  Građevina, Saobraćaj

Po treći put raspisan tender za idejno rješenje brze ceste Doboj Istok-Gračanica-Šićki Brod

Autoceste FBiH raspisale su po treći put javni poziv za izradu idejnog rješenja i studije brze ceste Doboj Istok-Gračanica-Šićki Brod. Rok za pružanje usluga je šest mjeseci od dana dostavljanja garancije za uredno izvršenje ugovora, a cijena je ostala 350.000 KM bez PDV-a ili 409.500 sa PDV-om. Prva dva nedavno raspisana tendera su poništena, jedan zbog "dokazivi razlozi koji su izvan kontrole ugovornog organa i koji se nisu mogli

Potpuna informacija je dostupna samo komercijalnim korisnicima-pretplatnicima i neophodno je da se ulogujete.

Zaboravili ste šifru? Kliknite OVDJE

Za besplatno probno korišćenje, kliknite OVDJE

Pratite na našem portalu vijesti, tendere, grantove, pravnu regulativu i izvještaje.
Registracija na eKapiji vam omogućava pristup potpunim informacijama i dnevnom biltenu
Naš dnevni ekonomski bilten će stizati na vašu mejl adresu krajem svakog radnog dana. Bilteni su personalizovani prema interesovanjima svakog korisnika zasebno, uz konsultacije sa našim ekspertima.