NavMenu

Prihvaćena inicijativa Privredne komore RS o odgađanju plaćanja poreza

Izvor: eKapija Srijeda, 31.03.2021. 08:41
Komentari
Podeli

(Foto: Pixabay.com/Steve Buissinne)
Vlada Republike Srpske prihvatila je Inicijativu Privredne komore Republike Srpske o privremenoj odgodi plaćanja poreskih obaveza, po godišnjim poreskim prijavama za 2020. godinu, koje dospijevaju za plaćanje do 31. marta. 2021. godine.

Komora je uputila incijativu i Narodnoj skupštini Republike Srpske u formi Zakona o izmjenama i dopunama zakona o odgodi plaćanja poreskog duga po hitnom postupku.

- Ova inicijativa dostavljena je Vladi 25. marta ove godine, na osnovu velikog broja zaprimljenih molbi članica Komore, privrednih društava koji se suočavaju sa produženim dejstvima negativnih posljedica izazvanih pojavom virusa korona, koje još uvijek izazivaju ozbiljne poteškoće u njihovom poslovanju - navedeno je iz Komore.

Prijedlog Komore podrazumijevao je da se obaveze po osnovu poreza na dobit, poreza na dohodak, naknade za unapređenje opštekorisnih funkcija šuma i protivpožarne naknade po godišnjim poreskim prijavama za 2020. godinu, koje dospijevaju za plaćanje 31. marta 2021. godine, privremeno odgode do 30. juna 2021. godine, uz propisivanje odredbe da će se navedene obaveze plaćati u ratama do kraja 2021. godine.

Ovaj prijedlog o privremenoj odgodi plaćanja poreskih obaveza je identičan prošlogodišnjem rješenju koji je izazvao pozitivne reakcije privrednih subjekata, te im je pomogao da djelimično ublaže navedene negativne posljedice.

Usvajanjem inicijative, Vlada je prepoznala hitne potrebe privrede Republike Srpske, posebno uvažavajući epidemiološke mjere, opravdano donesene od strane Republičkog štaba za vanredne situacije Republike Srpske u cilju suzbijanja i sprečavanja širenja virusa korona, o privremenoj zabrani obavljanja djelatnosti za određene poslovne subjekte.

- Na ovaj način, i ove godine omogućeno je velikom broju privrednih subjekata da prevaziđu ozbiljne probleme, izazvane pojavom virusa korona, koji se tiču otežane likvidnosti, blagovremenog izmirivanja obaveza i funkcionisanja društva, čime se pozitivno utiče i na održivost same privrede Republike Srpske u ovim nepovoljnim uslovima - saopštili su iz Komore.


Komentari
Vaš komentar

Top priče

18.04.2024.  |  Građevina

Uskoro tender za rekonstrukciju zgrade Soda So u Tuzli, radovi će koštati više od 10 mil KM

Uručivanjem Glavnog projekta rekonstrukcije, dogradnje i nadogradnje zgrade Vlade Tuzlanskog kantona u Tuzli završena je još jedna od faza pripreme za obnovu i rekonstrukciju objekta poznatog kao zgrada "Soda-So". U narednom periodu preostaje raspisivanje tendera za izbor izvođača radova i konačno početak rekonstrukcije, saopštila je Vlada TK. Ministrica prostornog uređenja i zaštite okolice Anela Ajšić je izrazila svoje

Potpuna informacija je dostupna samo komercijalnim korisnicima-pretplatnicima i neophodno je da se ulogujete.

Zaboravili ste šifru? Kliknite OVDJE

Za besplatno probno korišćenje, kliknite OVDJE

Pratite na našem portalu vijesti, tendere, grantove, pravnu regulativu i izvještaje.
Registracija na eKapiji vam omogućava pristup potpunim informacijama i dnevnom biltenu
Naš dnevni ekonomski bilten će stizati na vašu mejl adresu krajem svakog radnog dana. Bilteni su personalizovani prema interesovanjima svakog korisnika zasebno, uz konsultacije sa našim ekspertima.