NavMenu

"Sava Semberija" počela s radom

Izvor: Nezavisne novine Srijeda, 16.06.2010. 07:51
Komentari
Podeli

"Sava Semberija" iz Bijeljine počela je s preradom graška, čime je pokrenuta proizvodnja nakon privatizacije nekadašnjeg semberskog giganta "Sava".

Početak proizvodnje omogućen je završetkom prve faze revitalizacije nekada najvećeg semberskog kolektiva u prehrambenoj industriji. U revitalizaciju "Sava Semberije" do sada je uloženo oko 2,5 miliona evra.

"U narednih desetak dana očekujemo da ćemo uspješno preraditi svih 450 tona graška, a nakon toga krećemo sa preradom višnje. U toku je kompletiranje linije za preradu višnje", kaže Dragomir Ljubojević, pomoćnik direktora za komunikacije "Sava Semberije".

Svih osam linija za preradu u "Sava Semberiji" trebalo bi da bude u funkciji do kraja septembra kako bi kapacitet dostigao planiranih 10.000 do 12.000 tona voća i povrća. Linije za preradu biće puštane u pogon sukcesivno u zavisnosti od njihove montaže. Ljubojević podsjeća da će proizvode plasirati na domaćem tržištu, dok bi naredne godine trebalo da krenu s izvozom.

Zahvaljujući pokretanju fabrike, posao je već dobilo 70 radnika, među kojima je i Boro Savić. On je izrazio zadovoljstvo što se ponovo nalazi u proizvodnoj hali preduzeća u kojem je proveo više od 27 godina.

"Ovo je veoma značajan događaj, jer je došlo vrijeme da su mnogi ljudi bez posla, a naša `Sava` ponovo radi. Očekujem da će mnogi nezaposleni uskoro moći s ponosom da kažu da rade u ovom preduzeću", kaže Savić.

Slavica Lukić, rukovodilac bijeljinskog Biroa za zapošljavanje, istakla je da se značaj pokretanja proizvodnje u "Sava Semberiji" ogleda i kroz otvaranje novih radnih mjesta.

"Ovim se stiču uslovi za zapošljavanje. Osim toga, u `Savi` će svoj pripravnički staž odraditi i tri mlada pripravnika", kazala je ona.

Imovinu "Save", koja se nalazila u stečaju, prošle godine je kupio biznismen Milorad Krstić za dva miliona KM. Ta akvizicija se pokazala veoma uspješnom, jer je Krstić već ispunio dio obećanja datih prilikom potpisivanja kupoprodajnog ugovora.

"Preduzeće `Sava Semberija` je primjer dobre privatizacije, jer je novi vlasnik krenuo s preradom poljoprivrednih proizvoda. Kako bismo podržali domaću proizvodnju, mi smo kroz Agrarni fond usmjerili 350.000 KM prema proizvođačima koji ugovore poljoprivrednu proizvodnju sa `Savom` ili nekim drugim prerađivačem u Bijeljini", izjavio je Mićo Mićić, načelnik opštine Bijeljina, prilikom posjete "Sava Semberiji".

On je izrazio nadu da će "Sava" ponovo biti najveći prerađivač poljoprivrednih proizvoda i najavio da će učiniti sve kako bi proizvodi semberskih poljoprivrednika bili plasirani prerađivačima, a da gotovi proizvodi iz Semberije krenu na svjetsko tržište.

Milica Marković, predsjednik bijeljinskog SNSD-a, kazala je tokom boravka u "Savi" da je impresivno vidjeti da fabrika ponovo radi, ističući da je Vlada RS dala značajnu podršku da bi njena privatizacija bila uspješno završena.

Komentari
Vaš komentar

Top priče

18.04.2024.  |  Građevina

Uskoro tender za rekonstrukciju zgrade Soda So u Tuzli, radovi će koštati više od 10 mil KM

Uručivanjem Glavnog projekta rekonstrukcije, dogradnje i nadogradnje zgrade Vlade Tuzlanskog kantona u Tuzli završena je još jedna od faza pripreme za obnovu i rekonstrukciju objekta poznatog kao zgrada "Soda-So". U narednom periodu preostaje raspisivanje tendera za izbor izvođača radova i konačno početak rekonstrukcije, saopštila je Vlada TK. Ministrica prostornog uređenja i zaštite okolice Anela Ajšić je izrazila svoje

Potpuna informacija je dostupna samo komercijalnim korisnicima-pretplatnicima i neophodno je da se ulogujete.

Zaboravili ste šifru? Kliknite OVDJE

Za besplatno probno korišćenje, kliknite OVDJE

Pratite na našem portalu vijesti, tendere, grantove, pravnu regulativu i izvještaje.
Registracija na eKapiji vam omogućava pristup potpunim informacijama i dnevnom biltenu
Naš dnevni ekonomski bilten će stizati na vašu mejl adresu krajem svakog radnog dana. Bilteni su personalizovani prema interesovanjima svakog korisnika zasebno, uz konsultacije sa našim ekspertima.