NavMenu

Jednim klikom do registracije poslovnih subjekata i preduzetnika u RS

Izvor: eKapija Utorak, 30.03.2021. 11:50
Komentari
Podeli
Ilustracija (Foto: chaivit chana/shutterstock.com)Ilustracija
Juče, 29. marta 2021. godine, promovisan je integrisani elektronski sistem za registraciju poslovnih subjekata i preduzetnika u Republici Srpskoj, kojim se pojednostavljuje proces i skraćuje vrijeme potrebnog za registraciju.

Sistem je jednostavan za korišćenje, ne zahtijeva posjetu bilo kojem šalteru, a pristupa mu se putem ovoga linka dostupnog na zvaničnoj stranici Vlade RS.

Projekat e-Registracija u Republici Srpskoj je rezultat dugogodišnjeg reformskog procesa ostvarenog kroz Projekat poboljšanja poslovnog okruženja LIFE koji provodi Međunarodna finansijska korporacija (IFC), članica Grupacije Svjetske banke, a finansira Britanska ambasada u BiH. Projekat ima za cilj da pruži brže, jeftinije i transparentnije usluge privrednicima i građanima u BiH.

- Pored elektronskog potpisa i visokih bezbjednosnih standarda, Integrisani sistem e-Registracija promoviše model evropske interoperabilnosti, što znači da će javna uprava automatski provjeravati podatke kojima već raspolaže, što obezbjeđuje veću produktivnost i skraćuje vrijeme potrebno za postupak registracije. Na ovaj način preduzetnici su oslobođeni prikupljanja značajnog broja dokaza, a time i plaćanja taksi za njihovo izdavanje ili ovjeravanje. Dodatno, registracijom putem portala e-Registracija preduzetnici će ostvariti i 50% popusta na administrativne takse, a sva plaćanja se vrše putem samo jedne uplate tj. sve dosadašnje takse su konsolidovane kroz jedinstvenu uplatnicu - saopšteno je iz Ministarstva privrede i preduzetništva RS.

Portal e-Registracija je juče pušten u funkciju i aktivan je, ali biće potrebno još neko vrijeme da građani, poslovni subjekti i organi uprave počnu koristiti elektronski potpis što je preduslov da bi sistem bio u masovnoj upotrebi, te neko vrijeme da se svi u sistemu u potpunosti obuče za njegovu primjenu. To je proces, ali infrastruktura je tu i radi.

- U sistem je uključeno 76 institucija sa republičkog i lokalnog nivoa vlasti u Republici Srpskoj, a taj broj govori upravo o nivou kompleksnosti ove reforme - dodaje se u saopštenju.

Uvođenjem integrisanog sistema E-Registracija, uz podršku Projekta LIFE, Republika Srpska je izmijenila pet zakonskih rješenja i niz podzakonskih akata. Kako bi ova reforma bila provedena, privredni sudovi su prethodno morali digitalizovati više od 12 miliona svojih akata koji predstavljaju dio ovog integrisanog sistema, te omogućavaju lakšu pretragu i postupanje po zahtjevima stranaka.

- U proteklih pet godina IFC je u okviru ovog Projekta investirao svoja znanja, tehnologiju i zajedno sa partnerima u Vladi RS strukturisano radio na stvaranju preduslova za realizaciju prvog potpuno digitalnog servisa za građane i privrednike. Digitalizacija ekonomske infrastrukture je ključna u razvoju privatnog sektora i jačanju konkurentnosti. Digitalizovani procesi su brži, efikasniji i ekonomičniji, te smanjuju prostor za greške i korupciju. Posljednja godina nam je pokazala koliko je važno osigurati inovativan pristup ne samo u poslovanju, već i u pružanju usluga. Firme i preduzetnici se danas bore za opstanak i nastoje na svaki mogući način prilagoditi datim okolnostima, upravo ovakvom digitalizacijom javnih usluga se osigurava podrška i ubrzava ovaj proces transformacije. Hvala Vladi RS i Britanskoj ambasadi na podršci projektu i uspješnoj saradnji tokom implementacije - rekla je Lada Buševac, šefica Ureda IFC-a u BiH.

Met Fild, britanski ambasador u BiH ovim povodom je izjavio da se podrazumijeva da je budućnost digitalna, a u mnogim zemljama ona je već stvarnost.

- Puštanje u rad elektronskog sistema za registraciju poslovnih subjekata predstavlja važan korak i veliko zajedničko postignuće. Ovim sistemom integrisani su različiti koraci u svim resorima uprave u jedan racionalizovan postupak. Rezultat toga jesu značajno smanjeno potrebno vrijeme i koštanje registracije poslovnog subjekta. I mi i naši partneri to jako pozdravljamo, ali ono što je još važnije jeste da to jako pozdravljaju svi oni koji žive u Republici Srpskoj i kojima će pomoći bolji i povoljniji poslovni ambijent - dodao je Fild.

Komentari
Vaš komentar

Top priče

27.03.2024.  |  Saobraćaj

Jedan TAG uređaj za sve autoceste u regionu - BiH potpisuje protokol o saradnji sa Srbijom, uskoro i sa Hrvatskom

Nakon što je uvođenjem zajedničkog TAG uređaja za naplatu cestarine omogućeno da vozači iz Srbije, Crne Gore i Hrvatske kroz naplatne rampe na autocestama prolaze bez čekanja, isto će uskoro moći i građani BiH. Naime, na inicijativu resornih ministara Bosne i Hercegovine i Republike Srbije Edina Forte i Gorana Vesića, u četvrtak će u Beogradu biti potpisan protokol o saradnji i sa Bosnom i Hercegovinom. Drugim riječima, svi oni

Potpuna informacija je dostupna samo komercijalnim korisnicima-pretplatnicima i neophodno je da se ulogujete.

Zaboravili ste šifru? Kliknite OVDJE

Za besplatno probno korišćenje, kliknite OVDJE

Pratite na našem portalu vijesti, tendere, grantove, pravnu regulativu i izvještaje.
Registracija na eKapiji vam omogućava pristup potpunim informacijama i dnevnom biltenu
Naš dnevni ekonomski bilten će stizati na vašu mejl adresu krajem svakog radnog dana. Bilteni su personalizovani prema interesovanjima svakog korisnika zasebno, uz konsultacije sa našim ekspertima.