NavMenu

Usvojen prijedlog Zakona o obnovljivim izvorima energije u Srbiji - Velike promjene i za građane i za industriju

Izvor: eKapija Srijeda, 31.03.2021. 12:47
Komentari
Podeli
Ilustracija (Foto: Pixabay.com/Solarimo)Ilustracija
Ako računamo i velike hidroelektrane, u Srbiji 27% proizvodnje struje čine obnovljivi izvori energije, ali kad izuzmemo velike hidroelektrane, biomasa, geotermalna energija, solarna energija, čine svega 4 do 5%. Upravo ovakvu sliku trebalo bi da promijeni novi Zakon o obnovljivim izvorima energije, čiji je predlog ovih dana usvojen.

Ministarka rudarstva i energetike Zorana Mihajlović ranije je izjavila je da je cilj Srbije da do 2040. godine najmanje 40% energije dolazi iz obnovljivih izvora.

- Usvajanje zakona o OIE je važan dan u energetskoj tranziciji Srbije i prelasku na čiste tehnologije. Vjerujemo da će republicki parlament ubrzo potvrditi zakon i da će nova regulativa stupiti na snagu. Ovaj zakon otvara put ka novom investicionom ciklusu i izgradnji novih projekata iz svih oblasti OIE. U narednim godinama očekujemo nove zelene megavate, pa i gigavate na mreži. Važnije od svega je sto zakon trasira OIE kao javni interes za Srbiju, sto je važno za zaštitu životne sredine i zdravlje građana - rekla je Danijela Isailović, menadžer Udruženja Održivi izvori energije Srbije.

Prvi put, novim zakonom se garantuje stabilnost podsticajnih mjera, a uvode se tržišne premije koje će proizvođače iz OIE izložiti uticaju tržišta i konkurenciji. To će dovesti do manjih troškova za građane i privredu u odnosu na troškove postojećeg sistema podsticaja zasnovanog na fid-in tarifama.

- Fid-in tarife znače da koliko god da proizvedete, država vam plati pošto stavite tu energiju na mrežu. Umjesto toga, biće uvedene aukcije koje danas svuda u svijetu postoje, a znači da će postojati konkurencija i između onih koji proizvode energiju iz obnovljivih izvora energije - rekla je Mihajlovićeva.

Kao prednost aukcija navodi se pad cijene električne energije proizvedene iz obnovljivih izvora, jer niže cijene dovode do manje naknade koje plaćaju građani i privreda.

Takođe, ovaj zakon prvi put uvodi da domaćinstva i industrija mogu da postanu kupci-proizvođači (RES-self consumers), a građani mogu da formiraju zajednicu obnovljivih izvora energije. Domaćinstva i industrija mogu da instaliraju na svoje objekte OIE i da je koriste za snabdijevanje sopstvene potrošnje, a da višak energije isporuče u mrežu ili uskladište radi kasnijeg korišćenja.

- Svako u svom domu može da bude i proizvođač električne energije, svako domaćinstvo bez obzira da li je u pitanju kuća ili zgrada bez obzira sa koliko je stanova - navela je Mihajlović.

Ono što je, takođe, novitet u zakonima jeste formiranje velikog fonda za energetsku efikasnost. Kako je ranije najavljeno Uprava za energetsku efikasnost biće formirana najkasnije do juna i imaće ove godine na raspolaganju fond od oko 15 mil EUR namijenjenih za povećanje energetske efikasnosti domaćinstava u Srbiji.

- Želimo da se okrenemo prije svega domaćinstvima, ne samo javnim zgradama, velikim zgradama gdje može svakako da se uradi mnogo da bi se povećala energetska efikasnost. U prosjeku se u Srbiji "baci" oko 40% električne i toplotne energije zbog toga što domaćinstva nemaju dobra vrata, prozore i izolaciju zidova. Država kroz taj fond želi da postavi kao nacionalni cilj i nacionalnu politiku broj jedan pokušaj da smanjimo trošenje energije - kaže Mihajlovićeva.

Novim zakonom stvoreni su uslovi i za korišćenje i podsticanje inovacionih tehnologija koje koriste obnovljive izvore energije, među kojima je i obnovljivi vodonik, koji se može koristiti u oblasti toplotne energije, saobraćaja i prirodnog gasa.

Zakonom je napravljen prostor za potpunu digitalizaciju svih procedura u Ministarstvu rudarstva i energetike.

- Neće više biti toga da se dostavljaju dokumenta, da se traže istražna prava, dozvole i rješenja, sve će biti elektronski, kao što postoji elektronska građevinska dozvola. Prilagodićemo se i svim evropskim direktivama kojima se do sada nismo prilagodili - navela je Mihajlović.

Prvi put se uvodi javni tender za izbor strateškog partnera koji omogućava Srbiji da privuče nove i dodatne investicije u oblasti obnovljivih izvora energije

Zakonom se izričito obavezuju povlašćeni proizvođači da poštuju propise vodoprivrede i životne sredine sa propisanim nadzorom inspekcije za životnu sredinu i vodnih inspektora da li te propise poštuju. Za status povlašćenog proizvođača traži se vodna dozvola kod hidroelektrana, a kod elektrana na biorazgradivi otpad integrisana dozvola, odnosno dozvola za upravljanje otpadom i upotrebu otpada.

Energetski subjekti koji obavljaju delatnost proizvodnje, distribucije i snabdijevanja kupaca toplotnom energijom mogu da steknu podsticajne mjere ako koriste toplotne pumpe i obnovljive izvore energije (solarnu energiju, geotermalnu, biomasu, itd.)

Snabdijevači gorivom dužni su da obezbijede da udio obnovljivih izvora energije u finalnoj potrošnji energije u saobraćaju bude u skladu sa obavezom koju utvrđuje Vlada.
Komentari
Vaš komentar

Top priče

27.03.2024.  |  Energija

Pionirski projekat kompanije MT-Komex BiH - Uskoro kreće izgradnja fotonaponske elektrane u Goraždu

Beogradska kompanija MT-Komex zajedno sa MT‑Komex BH uskoro će početi gradnju svog debitantskog projekta u BiH, fotonaponsku elektranu (FNE) Rešetnica, koja će biti izgrađena u istoimenom mjestu u gradu Goraždu, u Bosansko-podrinjskom kantonu. Izgradnja solarne elektrane u BiH biće odrađena po sistemu "ključ u ruke". Dakle, planiranje i izrada modela elektrane, dopremanje potrebnih materijala, tehnologije i radne snage do

Potpuna informacija je dostupna samo komercijalnim korisnicima-pretplatnicima i neophodno je da se ulogujete.

Zaboravili ste šifru? Kliknite OVDJE

Za besplatno probno korišćenje, kliknite OVDJE

Pratite na našem portalu vijesti, tendere, grantove, pravnu regulativu i izvještaje.
Registracija na eKapiji vam omogućava pristup potpunim informacijama i dnevnom biltenu
Naš dnevni ekonomski bilten će stizati na vašu mejl adresu krajem svakog radnog dana. Bilteni su personalizovani prema interesovanjima svakog korisnika zasebno, uz konsultacije sa našim ekspertima.