NavMenu

Masivan plan EU za oporavak doveden u pitanje

Izvor: Tanjug Utorak, 30.03.2021. 09:01
Komentari
Podeli
Evropska komisija (Foto: Birute Vijeikiene/shutterstock.com)Evropska komisija
Plan podsticaja Evropske unije za privredni oporavak od posljedica korona-krize naišao je na prepreku, jer je pred njemačkim Ustavnim sudom pokrenuto pitanje ustavnosti zajedničkog preuzimanja duga 27-članog bloka, prenosi CNBC.

Zemlje članice EU dogovorile su se u julu prošle godine o emisiji zajedničkih obveznica na međunarodnim finansijskim tržištima preko Evropske komisije, kako bi prikupile 750 mlrd EUR (883 mlrd USD) za ublažavanje negativnih efekata pandemije korona virusa na nacionalne ekonomije.

Mada zemlje EU zajedno donose mnoge političke odluke, svaka država ima potpunu kontrolu nad svojim fiskalnim aranžmanima. Prihvatanje zajedničkog duga pokazalo se kontroverznim za fiskalno konzervativnije zemlje bloka, koje strahuju da će to za posljedicu imati veće opterećenje njihovih poreskih obveznika, dodaje CNBC.

Nevladina organizacija u Njemačkoj, Alijansa volje građana, podnjela je žalbu Ustavnom sudu te zemlje navodeći da evropski sporazumi ne dozvoljavaju zajedničko zaduživanje.

Kao rezultat toga, njemački sud je u petak stopirao zakon koji bi otvorio put Evropskoj komisiji da izlađe na tržište duga i prikupi sredstava za Fond za oporavak.

Njemačke sudije su saopštile da su preventivno morale da donesu odluku o privremenoj zabrani zakona.

- Svesni smo da je Fond za oporavak politički projekat o kojem je već donjeta odluka. Međutim, s obzirom na značajne rizike, savezna vlada bi trebalo da osigura da zaduživanje na nivou EU i zaobilaženje fiskalnih pravila ne postanu trajno rješenje - naveo je Ustavni sud u saopštenju.

Presuda njemačkog suda donjeta je uprkos tome što je 478 od 645 poslanika u njemačkom parlamentu dalo prošle nedjelje "zeleno svjetlo" ratifikaciji zakona o zajedničkom dugu EU.

Američka televizijska stanica takođe podsjeća da EK ne može da potraži sredstva na finansijskim tržištima prije nego što sve države članice usvoje predmetni zakon o takvom potezu.

Čak 22 od 27 članica EU je do sada usvojilo zakon ili bi trebalo da završe taj postupak sljedećeg mjeseca. Austrija, Poljska, Mađarska i Holandija još nisu potvrdile kada će njihovi parlamenti glasati o pomenutom zakonu, a nad Njemačkom se sada nadvio oblak neizvjesnosti po ovom pitanju, navodi CNBC.

- Ukoliko se ovo pitanje brzo ne riješi i odluka Ustavnog suda ne prikloni zakonu koji su oba doma njemačkog parlamenta prethodno odobrila velikom većinom glasova, isplate iz fonda bi zbog toga mogle da se odlože ili čak da budu dovedene u opasnosti - napisao je u komentaru Holger Šmeding, glavni evropski ekonomista Berenberg banke u Hamburgu.

Komentari
Vaš komentar

Top priče

15.04.2024.  |  Industrija, Finansije, IT, Telekomunikacije

Neuspjeh velike njemačke investicije u BiH - Emka Bosnia u brojnim problemima

Kompanija Emka Bosnia najveća je firma u Goraždu i jedna od najvažnijih njemačkih investicija u Bosni i Hercegovini. No, dok investicije iz Njemačke u BiH uglavnom nižu uspjehe i predstavljaju primjer dobrog odnosa prema radnicima, ova kompanija u posljednje vrijeme ide malo drugačijim putem. Naime, firma je prošle godine poslovala s gubitkom od preko 9 mil KM, piše BiznisInfo.ba. Firma je imala ukupne prihode od oko 80 mil KM, što

Potpuna informacija je dostupna samo komercijalnim korisnicima-pretplatnicima i neophodno je da se ulogujete.

Zaboravili ste šifru? Kliknite OVDJE

Za besplatno probno korišćenje, kliknite OVDJE

Pratite na našem portalu vijesti, tendere, grantove, pravnu regulativu i izvještaje.
Registracija na eKapiji vam omogućava pristup potpunim informacijama i dnevnom biltenu
Naš dnevni ekonomski bilten će stizati na vašu mejl adresu krajem svakog radnog dana. Bilteni su personalizovani prema interesovanjima svakog korisnika zasebno, uz konsultacije sa našim ekspertima.