NavMenu

Godišnji gubitak "BH Airlines" 12,3 miliona KM

Izvor: Nezavisne novine Utorak, 15.06.2010. 09:40
Komentari
Podeli

Gubitak kompanije "BH Airlines" u 2009. godini bio je 12,3 miliona KM, što je šest puta više nego godinu ranije, utvrdili su revizori u izvještaju o poslavanju ove firme.

Unatoč milionskim gubicima troškovi primanja uposlenika 2009. godini bili su 3,8 miliona KM, što je povećanje od skoro 18 odsto.

Federalni revizori, nakon okončanja provjere poslovanja "BH Airlinesa", upozorili su da interni akti ove kopmanije nisu u skladu sa zakonima, pa su transakcije iskazane u finansijskim izvještajima bez utvrđenih pravila. Ocijenili su da finansijski izvještaji "BH Airlinesa" ne prikazuju istinito i objektivno poslovanje. Revizori smatraju kako su na rezultate poslovanja i iskazani gubitak u značajnoj mjeri uticali i subjektivni faktori, te da uprava nije poduzela aktivnosti kojima bi bar djelimično bile sanirane posljedice krize.

Obračun plata u "BH Airlinesu" bio je regulisan Pravilnikom o radu kompanije, koji nije usklađen sa zakonom. Revizori su upozorili da ni ovaj nezakoniti pravilnik prilikom obračuna plata nije poštovan.

"Nadzorni odbor kompanije nije donio odluku o visni koeficijenata za svako radno mjesto, a generalni direktor osnovicu za obračun plate. Ni dodatak na plaću nije bio obračunat u skladu s propisanim dodacima na osnovnu plaću, jer za njih nisu određeni koeficijenti. Plaće i dodaci na plaću obračunati su na osnovu pojedinačnih ugovora o radu u kojima su plaće ugovorene u fiksnim iznosima", istakli su revizori.

Konstatovali su da je i ugovor o radu generalnog direktora bio nezakonit.

"Po zakonu plaća direktora trebalo je da bude 4,8 prosječnih plaća u FBiH isplaćenih u posljednja tri mjeseca. Ugovorom je definisano da će osnovna plaća direktora iznositi 4,8 prosječnih mjesečnih neto plaća uvećana za minuli rad i porez na dohodak. Tako uvećana je bila njegova neto plaća i bila je veća od pet prosječnih plaća. Direktor je za juli prošle godine primio plaću od 4.260 KM, a pet prosječnih plaća u FBiH iznosilo je 3.975 KM", pojasnili su revizori.

Od ukupno 40 ugovora o djelu za njih 14 naknade nisu isplaćene preko banke, nego u gotovini što je suprotno Zakonu o porezu na dohodak.

"Za strane osobe koje su angažovane po ugovorima o djelu i članove Nadzornog odbora `BH Airlines` nije podnio prijavu za registraciju stranaca u sistem Porezne uprave i za uplatu doprinosa. Stranim osobama imenovanim na funkcije izvršnih direktora, letačkom i drugom osoblju bez ugovora, putem blagajne isplaćene su naknade ličnog dohotka i dnevnice u iznosu od 165.795 KM. S poreznog aspekta ni ove osobe nisu prijavljene niti je njihov iznos obračunat i uplaćen porez na dohodak", utvrdili su revizori.

Nudžeim Rečica, direktor "BH Airlinesa", istakao je kako su plate upsolenima, koji nisu državljani BiH, morale biti isplaćene u gotovini i preko blagajne, jer nemaju mjesto prebivališta u ovoj zemlji.

"S obzirom da nemaju prebivalište u BiH ne mogu imati račun u banci na koje bismo im uplaćivali plate. Moja plata usklađena je sa zakonom. Iznosi 4,8 prosječnih plata u FBiH i u nju je uračunat minuli staž. Koliko mi je poznato, minuli staž je uračunat svima. Ako je problem 250 KM za ovaj staž, vratit ću ih", kaže Rečica.

Objašnjava kako je Pravilnik o sistematizaciji radnih mjesta pri kraju, te da je teško izračunati koeficijent za isplatu plata uposlenicima ove kompanije.

"Ne može isti koeficijent za srednju stručnu spremu biti u administraciji i u ovoj kompaniji, za tehničara koji održava avione i svojim potpisom garantuje njegovu ispravnost", kazao je Rečica.

Za "razno" 12,1 milion KM

Revizori su utvrdili da su prošle godine razni troškovi poslovanja "BH Airlinesa" bili 12,1 milion KM što je povećanje od 55 odsto.

"Ovdje su iskazani i ugovori o djelu i privremenim i povremenim poslovima u iznosu od 218.399 KM. Ugovori o djelu su nezakoniti jer su zaključeni na znatno duži period od zakonom propisanih 60 dana. Najviše novca, 129.085 KM, isplaćeno je po osnovu ugovora o djelu za dva inostrana pilota", pišu revizori, naglašavajući kako su mjesečna primanja pilota bila od 4.200 do 4.500 eura uz dnevnice i smještaj.

"Zakupnina za smještaj u Sarajevu po osobi je iznosila 550 KM. Iako nisu ugovoreni, za dva pilota su plaćeni i svi režijski troškovi u iznosu od 2.975 KM. Za dnevnice pilota, zakup i režijske troškove nisu obračunati niti uplaćeni porezi i doprinosi", istakli su revizori.

Komentari
Vaš komentar

Top priče

28.03.2024.  |  Energija, Industrija

ArcelorMittal zatvara Koksaru u Zenici, dio radnika prelazi na rad u Njemačku

Kompanija ArcelorMittal Zenica pokušava pronaći načine da izađe iz postojeće situacije s obzirom na to da se zbog niske cijene čelika na svjetskom tržištu suočavaju s velikim izazovima u poslovanju, pa su odlučili obustaviti proizvodnju koksa, izjavio je danas na pres konferenciji generalni direktor AMZ-a, Nikhil Mehta. On je kazao kako je ovo samo jedan od koraka koje u narednom periodu planiraju poduzeti u tom smislu. - Jedan od

Potpuna informacija je dostupna samo komercijalnim korisnicima-pretplatnicima i neophodno je da se ulogujete.

Zaboravili ste šifru? Kliknite OVDJE

Za besplatno probno korišćenje, kliknite OVDJE

Pratite na našem portalu vijesti, tendere, grantove, pravnu regulativu i izvještaje.
Registracija na eKapiji vam omogućava pristup potpunim informacijama i dnevnom biltenu
Naš dnevni ekonomski bilten će stizati na vašu mejl adresu krajem svakog radnog dana. Bilteni su personalizovani prema interesovanjima svakog korisnika zasebno, uz konsultacije sa našim ekspertima.