NavMenu

Banjalučka pivara: Mali akcionari protiv smanjenja kapitala

Izvor: Nezavisne novine Utorak, 15.06.2010. 07:50
Komentari
Podeli

Mali akcionari "Banjalučke pivare" izrazili su u ponedjeljak protivljenje planu Uprave preduzeća da ogromne gubitke fabrike pokrije smanjenjem kapitala za 82 odsto, ističući da će na predstojećoj sjednici Skupštine akcionara glasati protiv te odluke.

Akcionari koji posjeduju nekoliko procenata vlasničkog udjela u "Banjalučkoj pivari" juče su direktoru preduzeća Nikolasu Peniju prenijeli i nezadovoljstvo dosadašnjim poslovanjem preduzeća, čiji su gubici premašili 62 miliona KM i skoro dostigli vrijednost kapitala kompanije.

Nada Kuzmanović, akcionar i bivši radnik "Pivare", smatra neprihvatljivim prijedlog većinskog vlasnika kompanije, fonda "Altima" sa sjedištem na Kajmanskim ostrvima, da gubitke preduzeća pokrije uglavnom "rezanjem" kapitala i to za 53,7 miliona KM.

"Na taj način bila bi drastično umanjena vrijednost naših akcija, što nećemo dozvoliti i borićemo se protiv toga svim sredstvima. U toku je formiranje udruženja malih akcionara `Pivare`, nakon čega ćemo ići sa zahtjevom prema kontrolnim organima RS za reviziju privatizacije, ali i poslovanja preduzeća", kazala je ona.

Izrazila je očekivanje će to udruženje biti formirano prije 24. juna, za kada je zakazana sjednica Skupštine akcionara "Banjalučke pivare", te da će im se pridružiti i Fond PIO RS, koji ima oko pet procenata udjela u preduzeću.

Siniša Božić, stručni saradnik Saveza udruženja malih akcionara RS, koji je prisustvovao sastanku u "Pivari", ocjenjuje da Uprava preduzeća razmišlja kratkoročno i na štetu malih akcionara umjesto da počne profitabilno poslovati.

"`Pivara` bi trebala iz profita polako, ali sigurno umanjivati kapital, ili čak, da moćni `Altima fond`, kako su ga zvali 2005. godine, koji upravlja sa više milijardi dolara, jednostavno namiri dio gubitka, koji je stvoren nakon privatizacije", naglašava Božić.

On ističe da će mali akcionari na predstojećoj sjednici Skupštine akcionara preduzeća predložiti plan restrukturiranja kompanije sa ciljem njenog povratka u zonu profitabilnosti.

Iz "Banjalučke pivare" juče su povodom tvrdnji malih akcionara naveli da dosadašnji akumulirani gubitak namjeravaju pokriti dijelom smanjenjem kapitala, a dijelom iz rezervi i emisione premije. Ističu da su se na sastanak sa akcionarima odlučili nakon velikog broja njihovih upita i u cilju potpune transparentnosti "kako bi im razjasnili sve nedoumice i objasnili predloženi proces i očekivane efekte".

"Prijedlogom `Banjalučke pivare` bili bi stvoreni preduslovi za planiranu dokapitalizaciju, jer je potrebno iznivelisati trenutnu knjigovodstvenu i nominalnu vrijednost akcija", ističu u Upravi te kompanije.

"Banjalučka pivara" je do 2004. godine bila simbol uspješnog poslovanja u RS, nakon čega kreće njen pad, ponajviše zbog dampinškog uvoza piva iz Srbije. Preduzeće je privatizovano tek u trećem pokušaju 2006. godine od strane "Altima fonda", koji nije ispunio najave dolaska boljih dana, pa čak i tržišne ekspanzije, već je povećao poslovne gubitke preduzeća.

Komentari
Vaš komentar

Top priče

27.03.2024.  |  Saobraćaj

Jedan TAG uređaj za sve autoceste u regionu - BiH potpisuje protokol o saradnji sa Srbijom, uskoro i sa Hrvatskom

Nakon što je uvođenjem zajedničkog TAG uređaja za naplatu cestarine omogućeno da vozači iz Srbije, Crne Gore i Hrvatske kroz naplatne rampe na autocestama prolaze bez čekanja, isto će uskoro moći i građani BiH. Naime, na inicijativu resornih ministara Bosne i Hercegovine i Republike Srbije Edina Forte i Gorana Vesića, u četvrtak će u Beogradu biti potpisan protokol o saradnji i sa Bosnom i Hercegovinom. Drugim riječima, svi oni

Potpuna informacija je dostupna samo komercijalnim korisnicima-pretplatnicima i neophodno je da se ulogujete.

Zaboravili ste šifru? Kliknite OVDJE

Za besplatno probno korišćenje, kliknite OVDJE

Pratite na našem portalu vijesti, tendere, grantove, pravnu regulativu i izvještaje.
Registracija na eKapiji vam omogućava pristup potpunim informacijama i dnevnom biltenu
Naš dnevni ekonomski bilten će stizati na vašu mejl adresu krajem svakog radnog dana. Bilteni su personalizovani prema interesovanjima svakog korisnika zasebno, uz konsultacije sa našim ekspertima.