NavMenu

Od 1. januara nove šifre djelatnosti u BiH

Izvor: eKapija Ponedjeljak, 14.06.2010. 16:14
Komentari
Podeli

U BiH će od jula ove godine krenuti izmjena klasifikacija ekonomskih djelatnosti, a obavezna primjena novih klasifikacijskih djelatnosti za sve pravne subjekte počinje od 1. januara 2011. godine, potvrdili su nam u Federalnom zavodu za statistiku.

Jedna od novina je da se neće više upotrebljavati petoznamenkasta šifra djelatnosti, nego će ona imati četiri cifre. Osim toga ovim izmjenama uvedne su šifre za djelatnosti koje do sada nisu bile posebno tretirane kao što je IT sektor.

Iz Zavoda ističu da su neki sektori imali dosta promjena kao što je uslužni gdje je, navode, uveden čitav niz novih djelatnosti. Kao jednu od njih ističu djelatnost servisiranje računara i neke djelatnosti koji se dobile na važnosti u proteklih nekoliko godina.

Iz Federalnog zavoda za statistiku kažu da će se od jula ove godine izmjene primjenjivati u statističkim odjelima, a prelazni period koji će trajati do 1. januara 2011. godine, ostavljen je firmama, poslovnim i drugim administrativnim registrima da se pripreme za njegovu punu primjenu. U julu će biti upućen poziv kompanijama da dođu i provjere novu šifru djelatnosti u kantonalne statističke urede.

Kažu da za to neće biti potrebno puno papirologije nego da firme moraju priložiti prethodnu šifru klasifikacije djelatnosti ili završni račun firme, ukoliko mijenjaju djelatnost.

I Zavoda ističu da je s novim promjena u tehnološkom razvoju i strukturi ekonomije došlo do potrebe za revizijom postojećih statističkih ekonomskih klasifikacija, koje će ovim izmjenama biti detaljnija. "Ovo je način usklađivanja s EU u kojoj je izmijenjena klasifikacija pod nazivom NACE Rev. 2 stupila na snagu još 2008.", ističu iz Zavoda.

Osim toga, prema Zakonu o klasifikaciji djelatnosti, klasifikacija djelatnosti Bosne i Hercegovine je u svojoj osnovi preuzeti europski standard i svaka revizija klasifikacije ekonomskih djelatnosti u EU povlači za sobom i promjene klasifikacije djelatnosti u našoj zemlji. Cilj svega toga je da se osigura kontinuitet usporedivosti podataka iz BiH na europskoj i svjetskoj razini. Podsjetimo, zadnja izmjena klasifikacija djelatnosti u BiH rađena je u 2007.

D.Kozina

Komentari
Vaš komentar

Top priče

16.04.2024.  |  Industrija, Građevina

Njemačka firma u Laktašima dograđuje proizvodni pogon

Njemačko preduzeće u Laktašima Technics Programme Engineering podnijelo je Gradu Laktaši zahtjev za izdavanje ekološke dozvole za postrojenje za mašinsku obradu metala, izvještava Indikator.ba. Riječ je o dogradnji po postojećeg postrojenja u naselju Mahovljani, na parcelama označenim kao k.č. broj: 73/2 74/1, 75, 76, k.o. Mahovljani. Ukupna planirana bruto proizvodnja gotovih proizvoda iznosi oko 100 tona godišnje. Technics Program

Potpuna informacija je dostupna samo komercijalnim korisnicima-pretplatnicima i neophodno je da se ulogujete.

Zaboravili ste šifru? Kliknite OVDJE

Za besplatno probno korišćenje, kliknite OVDJE

Pratite na našem portalu vijesti, tendere, grantove, pravnu regulativu i izvještaje.
Registracija na eKapiji vam omogućava pristup potpunim informacijama i dnevnom biltenu
Naš dnevni ekonomski bilten će stizati na vašu mejl adresu krajem svakog radnog dana. Bilteni su personalizovani prema interesovanjima svakog korisnika zasebno, uz konsultacije sa našim ekspertima.