NavMenu

Indija bi za deceniju mogla da postane treća svjetska ekonomija

Izvor: B92 Petak, 26.03.2021. 07:42
Komentari
Podeli
(Foto: Billion Photos/shutterstock.com)
Indija bi trebalo da prestigne Japan kao treća najveća svjetska ekonomija, iza SAD-a i Kine, do 2031. godine. To je zaključak izvještaja Banke Amerike (BofA Securities - Bank of America).

Odjeljenje za investiciono bankarstvo Banke Amerike ranije je predvidelo da će se to dogoditi 2028. godine. No, u ponedeljak su naveli da će ekonomski šok od pandemije pomjeriti vremenski okvir za tri godine, piše Investitor.me, prenosi B92.

- Sada očekujemo da će se Indija pojaviti kao treća najveća ekonomija na svijetu 2031. godine, umjesto 2028, zbog šoka od pandemije - napisali su u izvještaju ekonomisti Indranil Sen Gupta i Asta Gudvani.

Istraživači su, kako prenosi CNBC, primjetili da bi Indija trebalo da dostigne japanski nominalni BDP u dolarima 2031. godine ako raste s 9% godišnje – pod pretpostavkom stvarnog rasta BDP-a od oko 6%, prosječne stope inflacije od 5% i depresijacije od 2%.

Ako rast dostigne 10%, tada bi Indija do 2030. godine mogla potencijalno nadmašiti Japan, navodi se u izvještaju, prenosi portal Investitor.

Indija je pretrpjela ekonomsku krizu zbog prošlogodišnjeg dugotrajnog zatvaranja koje je uvedeno kako bi se usporilo širenje koronavirusa. Izgubljeni su milioni radnih mjesta, od kojih mnogi trajno.


Iako se ekonomija popravlja, rejting agencija S&P rekla je da se Indija suočava s trajnim gubitkom od oko 10% ekonomske proizvodnje u poređenju sa svojim pre-pandemijskim putem.

Ipak, strukturni pokretači privrednog rasta jačaju, prema pomenutom izvještaju. Oni uključuju produbljivanje finansijske zrelosti, pojavu masovnih tržišta usljed povećanja dohotka i predstojeću demografsku dividendu, koja se događa kada zemlja doživi ubrzani rast usljed pada stope plodnosti i smrtnosti.

Masovno tržište odnosi se na tržišta na kojima se roba proizvodi u velikim količinama za masu ljudi.
Komentari
Vaš komentar

Top priče

23.04.2024.  |  Energija, Industrija

Nepovratnih 20 mil KM - Elektroprivreda BiH raskinula ugovor s Kinezima za izgradnju Bloka 7?

Elektroprivreda BIH je raskinula ugovor sa partnerima iz Kine za izgradnju Bloka 7 Termoelektrane Tuzla, saznaje Biznis.ba. Iz nekoliko izvora za Biznis je rečeno da je raskid ugovora uslijedio nakon što je EP BiH uputila nekoliko opomena pred raskid s pozivom da izvođač izvrši svoje obaveze i pristupi realizaciji po ugovora pitanju Bloka 7. Biznis.ba podsjeća da je krajem prošle godine Vlada FBiH dala prethodnu saglasnost na raskid

Izdvajamo još...

Potpuna informacija je dostupna samo komercijalnim korisnicima-pretplatnicima i neophodno je da se ulogujete.

Zaboravili ste šifru? Kliknite OVDJE

Za besplatno probno korišćenje, kliknite OVDJE

Pratite na našem portalu vijesti, tendere, grantove, pravnu regulativu i izvještaje.
Registracija na eKapiji vam omogućava pristup potpunim informacijama i dnevnom biltenu
Naš dnevni ekonomski bilten će stizati na vašu mejl adresu krajem svakog radnog dana. Bilteni su personalizovani prema interesovanjima svakog korisnika zasebno, uz konsultacije sa našim ekspertima.