NavMenu

Sudbina prijedorskog ribnjaka Saničani u rukama sudija - Uskoro odluka o otvaranju stečaja

Izvor: Glas Srpske Četvrtak, 25.03.2021. 09:09
Komentari
Podeli
Ilustracija (Foto: Franco Nadalin/shutterstock.com)Ilustracija
Okružni privredni sud u Prijedoru donijeće ove sedmice odluku o otvaranju stečaja u prijedorskom ribnjaku Saničani, nekada jednom od najprofitabilnih preduzeća na ovim prostorima.

Privremeni stečajni upravnik ovog ribnjaka Mirko Marčeta, koji je juče zajedno sa predlagačem, sudskim vještakom i zakonskim zastupnikom u prijedorskom Okružnom privrednim sudu učestvovao na ročištu radi utvrđivanja uslova za otvaranje stečajnog postupka, rekao je da će sud odluku donijeti u zakonskom roku.

- Ribnjak Saničani trenutno ima 14 radnika, koji se brinu o njemu i ribama. Stečaj bi bio najbolje rješenje za ovaj ribnjak, koji je akcionarsko društvo, sa većinskim privatnim vlasništvom. Međutim, sud je taj koji će u roku od tri dana donijeti konačnu odluku - kazao je juče Marčeta za Glas Srpske.

Dodao je da račun ovog društva blokiran od 5. februara 2016. godine i da radnici nisu primili blizu 12 plata.

Prijedlog za otvaranje stečajnog postupka podnijelo je Pravobranilaštvo RS 17. jula prošle godine, a prijedorski sud je 11. septembra pokrenuo prethodni postupak za utvrđivanje uslova za otvaranje stečajnog postupka.

Određene su i mjere radi obezbjeđenja imovine kojima se zabranjuje stečajnom dužniku da bez saglasnosti privremenog stečajnog upravnika raspolaže pokretnom i nepokretnom imovinom, novčanim sredstvima i pravima stečajnog dužnika. Na ovo rješenje žalio se većinski vlasnik ribnjaka Saničani Radojica Ratkovac i žalba je odbijena.

Prema podacima Banjalučke berze, Ratkovac je vlasnik 52,128% akcija, a među deset najvećih akcionara je i pet fondova, dvije banke i dva fizička lica. Posljednji put je akcijama trgovano 2013. godine. Neto gubitak u 2018. godini je iznosio 89.025 KM, da bi se u 2019. godini gotovo upetorostručio i iznosio 420.746 KM. U toku 2019. godine krug fabrike sa upravnom zgradom i ribnjak površine 43 hektara prešli su u vlasništvo Nove banke zbog neservisiranja hipotekarnog kredita i neplaćanja reprograma.

Republički vodni inspektori su u kontrolama u maju 2019. godine konstatovali da se ribogojilište ne održava adekvatno već duži period i da to utiče na smanjenu efikasnost i bezbjednost objekta.

Resorno ministarstvo je 2018. godine imenovalo stručni tim koji je obišao ribnjak radi utvrđivanja činjeničnog stanja na terenu o iznesenim pritužbama mještana Saničana o uginuću ribe, urušavanju nasipa, neodržavanju prostora i narušavanju ekološke ravnoteže. Iste godine je republička vodna inspekcija nalagala mjere za otklanjanje uočenih nedostataka, čije otklanjanje nije izvršeno u ostavljenom roku. Predstavnici Voda Srpske takođe su naložili otklanjanje nedostataka, što nije učinjeno, te ribnjak nije dobio produženje vodne dozvole niti je danas posjeduje.

Istorijat

Preduzeće za ribarstvo Saničani osnovano je 1903. godine pod nazivom Ribnjačarstvo - Burda. Nakon Drugog svjetskog rata više puta je organizaciono transformisano. Do privatizacije bilo je državno preduzeće sa osnovnom djelatnošću mriješćenje i uzgoj ribe i prodaja ribe i ribljih prerađevina, a procesom privatizacije upisano je u sudski registar 2001. godine kao akcionarsko društvo.

Komentari
Vaš komentar

Top priče

22.04.2024.  |  Energija, Industrija, Saobraćaj

Ruski Zarubežnjeft želi još investicija u RS - U fokusu gasifikacija, solarna energija i širenje prodajne mreže

Ministar energetike i rudarstva Republike Srpske Petar Đokić razgovarao je danas u Banjaluci sa zamjenikom generalnog direktora kompanije Zarubežnjeft (Zarubezhneft) Igorom Šćelkunovim. Na sastanku je razgovarano o poslovanju kompanije Zarubežnjeft u Republici Srpskoj, mogućnostima daljeg investiranja, te je izražen interes za unapređenje saradnje. Šćelkunov je istakao da je ova ruska kompanija zainteresovana da nastavi investiranje u

Potpuna informacija je dostupna samo komercijalnim korisnicima-pretplatnicima i neophodno je da se ulogujete.

Zaboravili ste šifru? Kliknite OVDJE

Za besplatno probno korišćenje, kliknite OVDJE

Pratite na našem portalu vijesti, tendere, grantove, pravnu regulativu i izvještaje.
Registracija na eKapiji vam omogućava pristup potpunim informacijama i dnevnom biltenu
Naš dnevni ekonomski bilten će stizati na vašu mejl adresu krajem svakog radnog dana. Bilteni su personalizovani prema interesovanjima svakog korisnika zasebno, uz konsultacije sa našim ekspertima.