NavMenu

Intel ulaže 20 mlrd USD u izgradnju dvije fabrike čipova

Izvor: Tanjug Četvrtak, 25.03.2021. 07:06
Komentari
Podeli
Ilustracija (Foto: Pixabay / Pexels)Ilustracija
Glavni izvršni direktor Intela Pat Gelsinger saopštio je da će ova američka tehnološka kompanija investirati 20 mlrd USD u izgradnju dva nova pogona za proizvodnju čipova u SAD.

- Trasiramo put za novu eru inovacija i liderstvo Intelovih proizoda - rekao je, gostujući na televiziji CNN, Pat Geslinger, koji je na čelu kompanije tek oko mjesec dana.

Cilj kompanije je, ističe, da ponovo potvrdi svoju poziciju neprikosnovenog lidera u industriji poluprovodnika, koju je prema tvrdnjama mnogih stručnjaka izgubila u posljednjih nekoliko godina.

Akcije Intela su skočile u utorak, nakon objave ove vijesti, za više od 6% na trgovanju posle zatvaranja berze, dok su dionice konkurentske kompanije AMD pale za preko 2%.

Intel takođe planira da pokrene novu poslovnu jedinicu, Intel Faundri Servisis, koja bi se bavila proizvodnjom čipova koje su osmislile druge kompanije.

Ova najava dolazi u jeku globalne nestašice čipova, koja je izazvala poremećaje u brojnim industrijama - od automobilske do industrije video igara, primećuje CNN.

Takođe dolazi skoro godinu dana nakon što je Intel ponudio da pomogne američkoj vladi da poveća domaće kapacitete za proizvodnju poluprovodnika, čime bi, po mišljenju nekih američkih zvaničnika, bila ojačana nacionalna bezbijednost, budući da najnovija generacija mikročipova ima ključnu primjenu u vojnom i odbrambenom sektoru.

Agencija Reuters izveštava da će Intel graditi dvije nove fabrike poluprovodnika u Arizoni, čime će "stati na crtu" azijskim proizvođačima čipova koji dominiraju u ovom sektoru.

Cilj Intela je da preokrene tehnološki balans snaga u korist SAD i Evrope, jer zvaničnike na oba kontinenta zabrinjava koncentracija proizvodnje čipova na Tajvanu, s obzirom na zategnute odnose koje imaju sa Kinom, dodaje britanska agencija.
Komentari
Vaš komentar

Top priče

28.03.2024.  |  Građevina, Saobraćaj, Turizam, sport, kultura

Spreman novac za Vidikovac iznad Trebinja, raspisan i tender za izvođača radova

Gostujući u jutarnjem programu Herceg televizije, gradonačelnik Grada Trebinja, Mirko Ćurić govorio je o raznim temama, među kojima su i projekti značajni za ovaj grad. Ćurić je istakao da je u planu izgradnja vidikovca iznad Trebinja, što će sigurno biti turistička atrakcija. Dodao je da turisti iz godine u godinu žele da vide nešto novo, a Grad Trebinje će nastojati da im to i pruži. - Spremna je projektna dokumentacija za

Potpuna informacija je dostupna samo komercijalnim korisnicima-pretplatnicima i neophodno je da se ulogujete.

Zaboravili ste šifru? Kliknite OVDJE

Za besplatno probno korišćenje, kliknite OVDJE

Pratite na našem portalu vijesti, tendere, grantove, pravnu regulativu i izvještaje.
Registracija na eKapiji vam omogućava pristup potpunim informacijama i dnevnom biltenu
Naš dnevni ekonomski bilten će stizati na vašu mejl adresu krajem svakog radnog dana. Bilteni su personalizovani prema interesovanjima svakog korisnika zasebno, uz konsultacije sa našim ekspertima.