NavMenu

Kavat pokrenuo prvi domaći brend dječije obuće u BiH - Švedska firma planira dalje širenje i prodajne objekte u Beogradu i Splitu (FOTO)

Izvor: eKapija Srijeda, 24.03.2021. 12:53
Komentari
Podeli

(Foto: Kavat Novi Travnik)
Švedski Kavat proizveo je u fabrici u Novom Travniku prvu dječiju obuću sa potpisom made in Bosnia and Herzegovina – mibh. Prvih 12 modela domaćeg brenda dostupno je u nedavno otvorenoj radnji u Sarajevu, na adresi Kolodvorska 12. Ovim je firma ujedno prvi put plasirala proizvode na tržište BiH, potvrdio je za portal eKapija Smail Šabić, direktor firme Kavat.

Šabić nam otkriva i da to neće biti jedini njihov prodajni objekat, a da se razvije kompletan projekat pomogao je USAID.

- Vodeći se time da se ekonomija jedne države zasniva na proizvodnji i da je poželjno investirati u razvoj novih brendova, došli smo i na ideju da biznis plan predstavimo USAID-u uzimajući u obzir da je jedan od njihovih zadataka ekonomski progres BiH. Potencijal je prepoznat, te su se ponudili da finansiranju nabavku kalupa, novih mašina kao i materijala neophodnih za izradu prvih uzoraka obuće – navodi Šabić.

Prema njegovim riječima, ideja da se pokrene prvi domaći brend obuće u BiH realizovana je zahvaljujući timu koji je predano radio na tome proteklih godinu dana.

Prilikom izrade obuće, kaže, vodili su se time da proizvod bude kvalitetan, udoban i da se kod djece postigne osjećaj komfora i sigurnosti.

- Obuća je proizvedena u Bosni i Hercegovini, a kvalitet je evropski. Budući da imamo dugogodišnje iskustvo u proizvodnji cipela, vodilo se računa o svakom detalju prilikom izrade modela. Svi materijali su kvalitetni i pažljivo birani, a fokus je bio na tome da se nabave na tržištu Balkana - ističe Šabić.

Prvi prodajni objekat obuće mibh otvoren je 6. marta u Sarajevu, a Šabić kaže da je plan širenje na cijelu BiH i tržište regiona.

- U trenutoj pandemijskoj situaciji jako je teško planirati, kako nama u BiH, tako i u svijetu. Naravno, nismo dozvolili da nam to poremeti planove i pokrenuli smo novi brend. Plan je da u toku 2022. godine otvorimo još jedan prodajni objekat na prostoru BiH, a kasnije i u svim većim gradovima BiH. U budućnosti plan je da se pojavimo i na tržištu zemalja Balkana – najavljuje Šabić.

Kako ističe za eKapiju, kompanija u regionu cilja na gradove kao što su Beograd i Split.

(Foto: Kavat Novi Travnik)
Ove godine, dodaje, ponudiće još dvije kolekcije dječije obuće, a moguća je i proizvodnja obuće za odrasle za domaće tržište.

- U prvoj godini proizvodnje planiramo pripremiti još dvije kolekcije. Najprije ćemo nastojati da sadašnjom ponudom zadovoljimo kupce, a ubrzo nakon toga planiramo plasman još 10 artikala za sezonu ljeto 2021. Osim toga plan je da zastupimo i kolekciju za odrasle. Svi modeli će biti dostupni u prodavnici u Sarajevu, kao i na vebu www.mibh.ba - kaže direktor Kavata.

Aktuelna kolekcija dječije obuće mibh takođe je dostupna za veb kupovinu.

Povećanje proizvodnje za 20%

Kavat u Novom Travniku radi finalne proizvode i plasira ih na tržište Skandinavije i cijele Evrope. Dnevni kapaciteti su 800 pari obuće, a od toga je 70% dječija i 30% obuća za odrasle.


- Nadamo se da ce pandemija da se smiri, jer smo već prošle godine imali u planu proširenje proizvodnih kapaciteta, ali je sada rast malo usporen. Sigurno u toku sljedeće godine planiramo povećanje proizvodnje za 20%, kao i zapošljavanje novih radnika – najavljuje Šabić.

Švedski Kavat ima dugu tradiciju u proizvodnji obuće. Kompanija posluje oko 80 godina i izgradila je reputaciju jednog od najprepoznatljivijih brendova dječije obuće na prostorima Skandinavije.

U prethodnim godinama značajan rast je zabilježen i na tržištu Evrope, naročito Njemačke.

Vedrana Marković


Fotogalerija
Kavat obuća
Komentari
Vaš komentar

Top priče

16.04.2024.  |  Industrija, Građevina

Njemačka firma u Laktašima dograđuje proizvodni pogon

Njemačko preduzeće u Laktašima Technics Programme Engineering podnijelo je Gradu Laktaši zahtjev za izdavanje ekološke dozvole za postrojenje za mašinsku obradu metala, izvještava Indikator.ba. Riječ je o dogradnji po postojećeg postrojenja u naselju Mahovljani, na parcelama označenim kao k.č. broj: 73/2 74/1, 75, 76, k.o. Mahovljani. Ukupna planirana bruto proizvodnja gotovih proizvoda iznosi oko 100 tona godišnje. Technics Program

Potpuna informacija je dostupna samo komercijalnim korisnicima-pretplatnicima i neophodno je da se ulogujete.

Zaboravili ste šifru? Kliknite OVDJE

Za besplatno probno korišćenje, kliknite OVDJE

Pratite na našem portalu vijesti, tendere, grantove, pravnu regulativu i izvještaje.
Registracija na eKapiji vam omogućava pristup potpunim informacijama i dnevnom biltenu
Naš dnevni ekonomski bilten će stizati na vašu mejl adresu krajem svakog radnog dana. Bilteni su personalizovani prema interesovanjima svakog korisnika zasebno, uz konsultacije sa našim ekspertima.