NavMenu

"Novotex" hvata slamku spasa

Izvor: Nezavisne novine Ponedjeljak, 14.06.2010. 08:01
Komentari
Podeli

Iako je kompletno rukovodstvo trebinjskog "Novotexa" podnijelo ostavke, pregovori o poslovnoj saradnji s njemačkom firmom "Gerry Weber", zakazani za sutra, neće biti otkazani, a menadžment ih vidi kao slamku spasa.

"Iako sam dala ostavku, odlučila sam da dovedem do kraja započete obaveze u `Novotexu`", rekla je Ljiljana Mastilović, direktorica ove firme, koja je u petak zajedno s ostalim članovim menadžmenta i Upravnog odbora podnijela ostavku.

Ona je ponovo optužila Sindikat za otpočinjanje nelegalnih štrajkova i obustavu rada, ustvrdivši da su kupci i partneri u takvim uslovima odustali od saradnje s "Novotexom". Iako se čini da je trebinjska tekstilna firma sve bliža stečaju, Mastilovićeva kaže da to nije opcija i da je jedino rješenje nastavak proizvodnje.

"Od kada sam na čelu `Novotexa`, sindikalci mi prebacuju zašto sam došla u preduzeće da pokušam oživjeti nešto što je davno umrlo", rekla je Mastilovićeva ustvrdivši da su radnici izmanipulisani.

"Novotex", najveće preduzeće iz oblasti proizvodnje konfekcije u RS, već tri mjeseca ne radi, a njegovi vodeći njemački partneri "AZ-Modell", "Zerrs" i "Leineweber Brax" su raskinuli saradnju s ovom tekstilnom firmom. Rukovodstvo "Novotexa" je kasnije uspjelo sklopiti manje lon-poslove s njemačkim i italijanskim firmama, ali su radnici, nezadovoljni djelimičnim pokretanjem proizvodnje, blokirali istovar kamiona s repromaterijalom. Sve je kulminiralo kada su iz preduzeća istjerali rukovodstvo, a zatim im nekoliko dana nisu dozvolili da uđu u svoje kancelarije.

Bosiljka Uljarević, predsjednik Sindikata "Novotexa", najavila je da će se Odbor sindikata sastati danas kako bi zauzeo stav o optužbama na njihov račun, koje je iznio menadžment.

"Uprava svaljuje krivicu propasti preduzeća na nas, a sasvim je sigurno da nismo mi napravili dug `Novotexa`, koji iznosi skoro 30 miliona KM. Mi smo krivi što nismo htjeli nastaviti da radimo u situaciji kada nam duguju čak i novembarsku platu", kaže Uljarevićeva i dodaje da samo želi da spere ljagu sa svog imena i sa radnika.

Ukupna dugovanja "Novotexa" krajem maja iznosila su 28,9 miliona KM, od čega više od pola, tačnije 16,2 miliona, potražuje Poreska uprava RS. U nastojanju da pomogne oživljavanje proizvodnje u "Novotexu", Vlada RS je reprogramirala poreske obaveze "Novotexa". Uz reprogram vrijedan 20,7 miliona KM Vlada je "Novotexu" privremeno odgodila i naplatu poreskih obaveza u iznosu od 402.673 KM do kraja ove godine. U Ministarstvu industrije, energetike i razvoja RS kažu da je trebinjsko preduzeće bilo i korisnik subvencija i podsticaja Vlade RS u protekloj godini i po tom osnovu mu je dodijeljeno 748.630 KM.

Komentari
Vaš komentar

Top priče

23.04.2024.  |  Energija, Industrija

Nepovratnih 20 mil KM - Elektroprivreda BiH raskinula ugovor s Kinezima za izgradnju Bloka 7?

Elektroprivreda BIH je raskinula ugovor sa partnerima iz Kine za izgradnju Bloka 7 Termoelektrane Tuzla, saznaje Biznis.ba. Iz nekoliko izvora za Biznis je rečeno da je raskid ugovora uslijedio nakon što je EP BiH uputila nekoliko opomena pred raskid s pozivom da izvođač izvrši svoje obaveze i pristupi realizaciji po ugovora pitanju Bloka 7. Biznis.ba podsjeća da je krajem prošle godine Vlada FBiH dala prethodnu saglasnost na raskid

Izdvajamo još...

Potpuna informacija je dostupna samo komercijalnim korisnicima-pretplatnicima i neophodno je da se ulogujete.

Zaboravili ste šifru? Kliknite OVDJE

Za besplatno probno korišćenje, kliknite OVDJE

Pratite na našem portalu vijesti, tendere, grantove, pravnu regulativu i izvještaje.
Registracija na eKapiji vam omogućava pristup potpunim informacijama i dnevnom biltenu
Naš dnevni ekonomski bilten će stizati na vašu mejl adresu krajem svakog radnog dana. Bilteni su personalizovani prema interesovanjima svakog korisnika zasebno, uz konsultacije sa našim ekspertima.