NavMenu

Gašenjem termoelektrane Crna Gora bi godišnje uvozila 100 mil EUR struje - Pljevaljski ugalj tražen u cijelom regionu

Izvor: Dnevne novine Srijeda, 24.03.2021. 07:40
Komentari
Podeli
(Foto: Shutterstock/OPIS Zagreb)
Zaustavljanje, iz bilo kog razloga, termoenergetskog lanca u Crnoj Gori, uslovilo bi potrebu uvoza električne energije u vrijednosti od 100 mil EUR godišnje, ocijenio je menadžment Rudnika uglja Pljevlja, u izvještaju o poslovanju kompanije u protekloj godini, pišu Dnevne novine.

Pandemija korona virusa, kako ističu u menadžmentu kompanije, pokazala je značaj Rudnika uglja i Termoelektrane Pljevlja, za stabilnost države.

Sa druge strane, zaustavljanje termoenergetskog lanca bi, dodaju u menadžmentu dovelo bi Crnu Goru u vrlo rizičnu situaciju energetske nestabilnosti zbog uloge proizvođača bazne energije koju ovaj sistem ima.

Ukupna proizvodnja električne energije u 2020. godini iznosila je 3.126 GWh, gdje je najveće učešće imala Termoelektrana Pljevlja sa 47,58 odsto, hidroelektrana Perućica sa 21,50 odsto, hidroelektrana Piva sa 21,03 odsto, vjetroelektrane 9,82 odsto i male elektrane sa 0,07 odsto.

Ključnu ulogu je igrao Rudnik uglja koji je u 2020. godini proizveo i isporučio ugalj za preko 99,45 odsto potreba Termoelektrane Pljevlja. Ostatak, od 0,55 odsto je isporučio rudnik uglja Berane.

- U 2020. godini ukupna proizvodnja uglja iznosila je 1,657 miliona tona, od čega je 1,531 miliona tona isporučeno Termoelektrani, odnosno 92,39%. Preostalih 126.072 tona ili 7,61% ukupne proizvodnje isporučeno je kupcima u Crnoj Gori (1,60 odsto) i kupcima iz regiona (6,01 odsto) - navodi se u izvještaju.


Kako se ističe u izvještaju, pljevaljski ugalj je tokom prošle godine bio izuzetno tražen u regionu.

- Prema standardnim metodama, ugalj proizveden u Rudniku uglja se klasifikuje kao mrko-lignitski visokog kvaliteta, sa malim sadržajem pepela i vlage, sadržajem sumpora ispod jedan odsto, bez prisustva šljake. Kao takav idealan je za individualna ložišta, lako je paljiv i dugo zadržava žar i toplotu. S obzirom na navedene karakteristike veoma je tražen u regionu, a najznačajniji kupci su iz Srbije i sa teritorije KiM - kaže se u izvještaju.

Rudnik uglja Pljevlja u prošloj godini je zabilježio neto pozitivan rezultat od 13,1 miliona eura, što je 37,1 odsto više nego u rekordnoj 2019, saopšteno je iz kompanije.
Komentari
Vaš komentar

Top priče

18.04.2024.  |  Građevina

Uskoro tender za rekonstrukciju zgrade Soda So u Tuzli, radovi će koštati više od 10 mil KM

Uručivanjem Glavnog projekta rekonstrukcije, dogradnje i nadogradnje zgrade Vlade Tuzlanskog kantona u Tuzli završena je još jedna od faza pripreme za obnovu i rekonstrukciju objekta poznatog kao zgrada "Soda-So". U narednom periodu preostaje raspisivanje tendera za izbor izvođača radova i konačno početak rekonstrukcije, saopštila je Vlada TK. Ministrica prostornog uređenja i zaštite okolice Anela Ajšić je izrazila svoje

Potpuna informacija je dostupna samo komercijalnim korisnicima-pretplatnicima i neophodno je da se ulogujete.

Zaboravili ste šifru? Kliknite OVDJE

Za besplatno probno korišćenje, kliknite OVDJE

Pratite na našem portalu vijesti, tendere, grantove, pravnu regulativu i izvještaje.
Registracija na eKapiji vam omogućava pristup potpunim informacijama i dnevnom biltenu
Naš dnevni ekonomski bilten će stizati na vašu mejl adresu krajem svakog radnog dana. Bilteni su personalizovani prema interesovanjima svakog korisnika zasebno, uz konsultacije sa našim ekspertima.