NavMenu

Skoro kompletnu ponudu prevozničkih usluga Green Light izvozi u EU - Najavljuju formiranje novih firmi i povećanje prometa

Izvor: Poslovne novine Utorak, 23.03.2021. 13:17
Komentari
Podeli
(Foto: Green Light)
Iako je 2020. za mnoge bila godina neizvjesnosti i straha, za neke je ona bila i godina šansi i prilika. Tako je bilo i za firmu Green Light iz Tešnja, koja je 2019. godinu završila sa 2,3 miliona KM prometa, a 2020. sa oko 6 miliona KM, što je 2,5 puta više. Prema ovim podacima, kako je za Poslovne novine kazao Damir Numić, direktor Green Lighta, ova firma ne samo da je realizovala sve planirane i dogovorene poslove, već su imali i skok iznad svih očekivanja.

- Ono što bih istakao kao izuzetno važnu činjenicu jeste da Green Light izvozi prevozničke usluge u EU u procentu 95 posto. To znači da je u BiH u 2020. ušlo 6 mil KM svježeg novca. Dakle, ne samo da je 2020. za nas bila najbolja u poslovanju, ona je bila i najsretnija godina u mom životu - kaže Numić.

S obzirom na činjenicu da se svijet svakodnevno mijenja, Numić smatra da će oni koji nisu fleksibilni i spremni na promjene propasti. Tehnologija je, smatra, jako bitna u poslovanju, a ako se ne koristi "pregazit će vas vrijeme i nećete biti konkurentni". Tu prvenstveno misli na digitalne tehnologije. Kaže da bi svako, ko to može, trebao da investira u aplikacije koje će mu olakšati poslovanje. Tako Numić voznim parkom može upravljati sa bilo koje tačke na planeti.

- Ne možete poslovati sa Evropom, a ponašati se "balkanski". Morate poštovati etičke standarde i pokazati solidarnost. Green Light je omogućio malim firmama da njegove usluge dobiju sa velikim odgodama plaćanja. U prvom valu pandemije, uposlili smo 20 novih ljudi, a tokom cijele godine nabavljali smo pet novih vozila mjesečno, tako da je kapacitet našeg voznog parka danas 60 vozila. Nijedno naše vozilo nije starije od godinu dana. Upravo zbog naše angažovanosti u poslu, u Evropi nas sve više traže. Znamo da se povjerenje vrlo teško stiče, a može se izgubiti u trenu. Zato smo oprezni i pazimo da ne zagrizemo više nego što možemo progutati - istakao je Numić.

Dobre rezultate, kaže Numić, postižu i zbog toga što je prosjek starosti njihovih uposlenika 25 godina. Sve su to, dodaje, vozači puni adrenalina i željni dokazivanja.

- Mi smo i društveno-odgovorna kompanija. U prošloj godini smo imali značajne donacije, a posebno zadovoljstvo nam je što ćemo stipendirati nadarene studente. Green Light je za ovu godinu već naručio novih 30 vozila, a zacrtali smo i povećanje prometa od 100 posto. Ništa manje od toga, ali ni to nije sve. U idućoj godini planirali smo i pokretanje proizvodne djelatnosti, a proizvodi iz te tvornice plasiraće se i na domaće i na inozemno tržište. Za svaki slučaj, Green Light je osnovao i firme kćerke Logistic Green Light i All Time - poručio je Numić.


Peti rodjendan

Ove godine Green Light obilježava pet godina postojanja, a Numić kaže kako su sve zacrtano i ispunili, čime su iznenadili i sami sebe, a za naredni period kaže kako će im "samo nebo biti granica".

- Međutim, pazimo da ne zagrizemo više nego što možemo progutati. No, i dalje stoji ono "ko ne riskira, taj ne profitira". Ne treba čekati na državne poticaje i državne tendere. Vrijeme korupcije prolazi, dolazi nova era. Usudite se, ljudi - poručio je Numić.
Tagovi:
Damir Numić
Komentari
Vaš komentar

Top priče

18.04.2024.  |  Građevina

Uskoro tender za rekonstrukciju zgrade Soda So u Tuzli, radovi će koštati više od 10 mil KM

Uručivanjem Glavnog projekta rekonstrukcije, dogradnje i nadogradnje zgrade Vlade Tuzlanskog kantona u Tuzli završena je još jedna od faza pripreme za obnovu i rekonstrukciju objekta poznatog kao zgrada "Soda-So". U narednom periodu preostaje raspisivanje tendera za izbor izvođača radova i konačno početak rekonstrukcije, saopštila je Vlada TK. Ministrica prostornog uređenja i zaštite okolice Anela Ajšić je izrazila svoje

Potpuna informacija je dostupna samo komercijalnim korisnicima-pretplatnicima i neophodno je da se ulogujete.

Zaboravili ste šifru? Kliknite OVDJE

Za besplatno probno korišćenje, kliknite OVDJE

Pratite na našem portalu vijesti, tendere, grantove, pravnu regulativu i izvještaje.
Registracija na eKapiji vam omogućava pristup potpunim informacijama i dnevnom biltenu
Naš dnevni ekonomski bilten će stizati na vašu mejl adresu krajem svakog radnog dana. Bilteni su personalizovani prema interesovanjima svakog korisnika zasebno, uz konsultacije sa našim ekspertima.