NavMenu

Jedan sektor jači od korone - Mikrokreditne organizacije u RS zaradile 13,6 mil KM u 2020.

Izvor: Capital Utorak, 23.03.2021. 08:45
Komentari
Podeli

(Foto: Saklakova/shutterstock.com)
Za razliku od banaka, čija dobit je zbog pandemije virusa korona u prošloj godini drastično smanjena, mikrokreditne organizacije u Republici Srpskoj uspjele su u dobroj mjeri da sačuvaju profitabilnost. Mikrokreditne organizacije lani su zaradile 13,6 mil KM, što je svega pola miliona maraka manje u odnosu na 2019. godinu.

U Agenciji za bankarstvo RS rekli su za Capital da su, prema preliminarnim podacima, MKO u prošloj godini imale rast kredita i dobru profitabilnost.

- Poslovanje mikrokreditnih organizacija u Republici Srpskoj ogleda se u rastu ukupnih kredita za 18%, zadovoljavajućem nivou kvaliteta kapitala i dobroj profitabilnosti. MKO su na kraju prošle godine iskazale dobit od 13,6 mil КM, te je za tri odsto ili za 0,5 mil KM manja u odnosu na stanje sa krajem 2019. godine - kazali su u Agenciji za bankarstvo.

Ostvarena dobit i ne iznenađuje s obzirom na to da je prosječna ponderisana efektivna kamatna stopa na ukupne kredite mikrokreditnih organizacija u Republici Srpskoj lani iznosila čak 23,55%.

U Republici Srpskoj u 2020. godini je poslovalo 12 mikrokreditnih društava i dvije mikrokreditne fondacije, od kojih su dva mikrokreditna društva i jedna mikrokreditna fondacija poslovali negativno.

Ipak, da ni ovaj sektor nisu u potpunosti zaobišli problemi izazvani pandemijom korona virusa pokazuje podatak da je mikrokreditno društvo Moneda nedavno prestalo da radi.

Portal Capital je nedavno objavio i da je pandemija skresala profit banaka u Srpskoj. Na nivou sektora ostvarena je neto dobit od 54,5 mil КM, što je za 42 mil КM ili čak 44% manje u odnosu na prethodnu godinu, a kako su pokazali finansijski izvještaji, većina banaka je imala daleko lošije rezultate nego godinu ranije.


Komentari
Vaš komentar

Top priče

15.04.2024.  |  Industrija, Finansije, IT, Telekomunikacije

Neuspjeh velike njemačke investicije u BiH - Emka Bosnia u brojnim problemima

Kompanija Emka Bosnia najveća je firma u Goraždu i jedna od najvažnijih njemačkih investicija u Bosni i Hercegovini. No, dok investicije iz Njemačke u BiH uglavnom nižu uspjehe i predstavljaju primjer dobrog odnosa prema radnicima, ova kompanija u posljednje vrijeme ide malo drugačijim putem. Naime, firma je prošle godine poslovala s gubitkom od preko 9 mil KM, piše BiznisInfo.ba. Firma je imala ukupne prihode od oko 80 mil KM, što

15.04.2024.  |  Građevina

50 godina Lukavac Cementa

15.04.2024.  |  Građevina

15.04.2024.  |  Vijesti

Znate li za "slučajni biser" Srednje Bosne? (VIDEO)

15.04.2024.  |  Vijesti

Potpuna informacija je dostupna samo komercijalnim korisnicima-pretplatnicima i neophodno je da se ulogujete.

Zaboravili ste šifru? Kliknite OVDJE

Za besplatno probno korišćenje, kliknite OVDJE

Pratite na našem portalu vijesti, tendere, grantove, pravnu regulativu i izvještaje.
Registracija na eKapiji vam omogućava pristup potpunim informacijama i dnevnom biltenu
Naš dnevni ekonomski bilten će stizati na vašu mejl adresu krajem svakog radnog dana. Bilteni su personalizovani prema interesovanjima svakog korisnika zasebno, uz konsultacije sa našim ekspertima.