NavMenu

Tesla vozila zabranjena u vojnim objektima u Kini

Izvor: Tanjug Nedjelja, 21.03.2021. 22:12
Komentari
Podeli
Ilustracija (Foto: Smile Fight/shutterstock.com)Ilustracija
Nakon vijesti da je kineska vojska zabranila da kompanija Tesla radi u njenim objektima, prvi čovjek te kompanije Ilon Mask izjavio je danas da će njegova kompanija biti zatvorena ako su se njegovi automobili koristili za špijuniranje.

- Postoji vrlo snažan podsticaj da budemo veoma pažljivi sa svim informacijama. Ako bi Tesla koristio automobile da špijunira u Kini ili bilo gdje drugdje, mi bismo bili zatvoreni - rekao je Mask tokom virtuelne diskusije.

Dobro upućeni izvori su potvrdili Rojtersu da je kineska vojska zabranila ulazak automobila Tesla u vojne komplekse, pozivajući se na zabrinutost zbog kamera instaliranih na vozilima.

Mask je pozvao na veće međusobno povjerenje između SAD i Kine tokom video diskusije s jednim kinskim kvantnim fizičarom.

Njujorški dnevjnik Wall Street Journal i agencija Bloomberg potvrdili su da Kina, pozivajući se na zabrinutost za nacionalnu bezbjednost, zabranila pristup automobilima kompanije Tesla.

Ova ograničenja stižu nakon što su kineske vlasti sprovele bezbjednosni pregled vozila i, kako navode američki mediji, utvrdile da Teslini senzori u automobilima mogu da snime fotografije lokacija na kojima se vozila nalaze, prenio je ranije CNBC.

Wall Street Journal dodaje, pozivajući se na dobro obaviještene izvore, da bi Tesla tako mogao da dođe do važnih informacija, kao što su, na primjer, podaci o tome kada i gdje se automobili koriste.

Takođe, Tesla bi mogao da prati i veći broj ličnih podataka, poput listinga kontakata mobilnim telefonom ako je povezan sa automobilom, navodi se u tekstu njujorškog lista i dodaje da Kinu zabrinjava da bi te informacije mogle da budu prosleđivane Sjedinjenim Državama.

Iz Tesle nisu odmah odgovorili, a akcije kompanije na Njujorškoj berzi pale su za oko 1,1% rano jutros, prije zvaničnog otvaranja i početka trgovanja.

Komentari
Vaš komentar

Top priče

27.03.2024.  |  Energija, Industrija

Insolar dobio koncesiju za izgradnju solarne elektrane od 100 MW kod Tomislavgrada

U zgradi Vlade Hercegbosanske županije potpisan je ugovor između Vlade Hercegbosanske županije kao koncesora i firme Insolar kao koncesionara. Ugovor je ispred Vlade Hercegbosanske županije potpisao ministar gospodarstva Hercegbosanske županije Miroslav Jaglica, a ispred Insolara Nataniel Holbrohr. Koncesionaru je dodijeljena koncesija za izgradnju solarne elektrane SE Seline ukupne instalirane snage 100 MW, u cilju korištenja solarnog

Potpuna informacija je dostupna samo komercijalnim korisnicima-pretplatnicima i neophodno je da se ulogujete.

Zaboravili ste šifru? Kliknite OVDJE

Za besplatno probno korišćenje, kliknite OVDJE

Pratite na našem portalu vijesti, tendere, grantove, pravnu regulativu i izvještaje.
Registracija na eKapiji vam omogućava pristup potpunim informacijama i dnevnom biltenu
Naš dnevni ekonomski bilten će stizati na vašu mejl adresu krajem svakog radnog dana. Bilteni su personalizovani prema interesovanjima svakog korisnika zasebno, uz konsultacije sa našim ekspertima.