NavMenu

Vlasti zaobilaze privredne komore: Veza viza za inostranstvo

Izvor: Nezavisne novine Petak, 11.06.2010. 08:22
Komentari
Podeli

Delegacije privrednika, koje putuju s predstavnicima države, formiraju se češće na osnovu prijateljskih veza nego procedura zasnovanih na angažmanu privrednih komora u BiH, tvrde čelnici entitetskih privrednih komora i Spoljnotrgovinske komore (STK) BiH, koja bi trebalo da vodi glavnu riječ kada su ovakve posjete u pitanju.

Čelnici komora, a tako ni privrednici, nisu obaviješteni da dva člana Predsjedništva BiH 19. juna idu u zvaničnu posjetu Kuvajtu i tamo vode bh. privrednu delegaciju. Za ovu informaciju, koja je saopštena prije dva dana, nakon sjednice Predsjedništva, nisu čuli predsjednici privrednih komora RS i FBiH, Borko Đurić i Avdo Rapa, a ni potpredsjednik STK BiH Milan Lovrić.

"Mi nismo uključeni u organizaciju niti smo obaviješteni da privredna delegacija putuje u Kuvajt. To je dokaz da se, ne samo u komori, već u državnim institucijama radi nekim paralelnim i neformalnim vezama. Ne znamo ko će biti u toj delegaciji niti koga članovi Predsjedništva vode u tu posjetu", rekao je Lovrić.

Nebojša Radmanović, član Predsjedništva BiH iz RS, kazao je da on zbog ranije preuzetih obaveza ne putuje u Kuvajt, ali da je obaviješten da je 17. jun rok za izradu spiska privrednika koji žele da putuju na Bliski istok. U Kabinetu Harisa Silajdžića, člana Predsjedništva BiH, juče nismo mogli provjeriti ko je u delegaciji i na koji način je organizovana posjeta Kuvajtu, jer njegova savjetnica za medije Sanja Bagarić, nije odgovarala na pozive.

Avdo Rapa kaže da su u Privrednoj komori FBiH "već pomalo ljuti na STK", jer ih gotovo nikada ne obavještavaju o ovakvim skupovima.

"Samo nam uredno jave ako su neke poslovne konferencije, posebeno ako se organiziraju u BiH. Privredna komora FBiH dobije uredno obavještenja i onda animiramo naše privrednike ako se radi o putovanjima ministara i premijera FBiH. Neke firme idu i sa državnim predstavnicima, ali to se sve odvija preko STK BiH", kazao je Rapa.

Đurić tvrdi da ih iz STK BiH obavijeste dan uči putovanja, što nije dovoljno ni da kontaktira privrednike iz RS, a kamoli da otputuju.

"Obavještavaju nas forme radi da se može reći kako su svi u to uključeni, a nikada se ne zna ko je u delegaciji", rekao je Đurić.

Svi su saglasni da se mora promijeniti način rada kako bi privrednici iskoristili državne posjete da promovišu svoje proizvode i eventualno sklope neke poslove.

Rapa kaže da oni imaju spremne programe za pojedine oblasti, ali ih mogu iskoristiti tek ako su obaviješteni na vrijeme da se firme spreme. Lovrić je kazao da je i posjeta Francuskoj prošla kao i ova u Kuvajtu, jer se zaobiđe međunarodni sektor STK, a onda se neformalno dogovori ko će putovati. Niko od čelnika komore ne zna ni kako se pojedine firme reklamiraju kada bh. ambasade organizuju izložbe, prijeme i promocije u svijetu.

Komentari
Vaš komentar

Top priče

27.03.2024.  |  Saobraćaj

Jedan TAG uređaj za sve autoceste u regionu - BiH potpisuje protokol o saradnji sa Srbijom, uskoro i sa Hrvatskom

Nakon što je uvođenjem zajedničkog TAG uređaja za naplatu cestarine omogućeno da vozači iz Srbije, Crne Gore i Hrvatske kroz naplatne rampe na autocestama prolaze bez čekanja, isto će uskoro moći i građani BiH. Naime, na inicijativu resornih ministara Bosne i Hercegovine i Republike Srbije Edina Forte i Gorana Vesića, u četvrtak će u Beogradu biti potpisan protokol o saradnji i sa Bosnom i Hercegovinom. Drugim riječima, svi oni

Potpuna informacija je dostupna samo komercijalnim korisnicima-pretplatnicima i neophodno je da se ulogujete.

Zaboravili ste šifru? Kliknite OVDJE

Za besplatno probno korišćenje, kliknite OVDJE

Pratite na našem portalu vijesti, tendere, grantove, pravnu regulativu i izvještaje.
Registracija na eKapiji vam omogućava pristup potpunim informacijama i dnevnom biltenu
Naš dnevni ekonomski bilten će stizati na vašu mejl adresu krajem svakog radnog dana. Bilteni su personalizovani prema interesovanjima svakog korisnika zasebno, uz konsultacije sa našim ekspertima.