NavMenu

Britanska kompanija Heat Wayv proizvodi kućne mikrotalasne kotlove za grijanje - Žele smanjiti emisiju ugljen-dioksida

Izvor: RTS Petak, 19.03.2021. 07:32
Komentari
Podeli
Ilustracija (Foto: Olivier Le Moal/shutterstock.com)Ilustracija
Prvi kućni mikrotalasni kotao mogao bi da pomogne u smanjenju emisija štetnih gasova. Prototip je u fazi ispitivanja u Velikoj Britaniji, gdje bi mogao da zamijeni kotlove na gas.

Kreatori prvog mikrotalasnog kotla rekli su da on može pomoći u postizanju nulte emisije štetnih gasova dok ekološki griju domove.

Kotao koristi električnu energiju za zagrijevanje vode koja se zatim može sprovesti kroz postojeće radijatore i slavine, tuševe i kade.

Kompanija Heat Wayv već proizvodi nekoliko prototipova i očekuje da će ove kotlove u domovima detaljno isprobati do kraja 2022. godine, a prva prodaja kupcima je planirana za 2024.

Iz kompanije navode da bi konstrukcija dovoljna za kuću sa tri ili četiri spavaće sobe koštala 3.500 funti, što je, kako navode, ekvivalentno gasnom kotlu.

Grijanje je odgovorno za emitovanje 14% ugljen-dioksida u Velikoj Britaniji i to je jedna je od najtežih prepreka u nastojanju da se do 2050. godine postigne nulta emisija štetnih gasova.

Kotlovi na gas biće zabranjeni u novoizgrađenim domovima od 2025. godine, a očekuje se da će ih u potpunosti ukinuti sredinom tridesetih godina ovog vijeka.

Vlada ohrabruje ugradnju toplotnih pumpi, koje su izuzetno efikasne i jeftine za rad, ali imaju visoke početne troškove.

Vodonik se takođe predlaže kao zamjena za gas, ali većina stručnjaka smatra da će isporuka vodonika biti skupa i da će se najviše koristiti za tešku industriju i transport.

Energetska jedinica koju je proizveo Heat Wayv iste je veličine kao gasni kotao i ima 10 metara cijevi. Potrošnja električne energije biće približno ista kao i kod električne rerne, kažu proizvođači.

- Kraj upotrebe gasnog kotla je neizbježan i zakazan - rekao je Fil Stivens, suosnivač kompanije Heat Wayv.

Rekao je da bi nove mikrotalasne toplotne pumpe imale mjesta na tržištu za odgovarajuće domove, i da će one "potrošača koštati isto, kao gasni kotao".

Pol Aterton, drugi suosnivač, rekao je: Ljepota našeg mikrotalasnog kotla je u tome što je u potpunosti kompatibilan sa postojećim kućnim radijatorima.

Kompatibilnost elektromreže i infrastruktura

Dodao je da će kompanija prvobitno ciljati na 170.000 novih domova koji se izgrade svake godine, u koje neće biti dozvoljeno postavljanje kotlova na gas od 2025. godine.

Prvi proizvod kompanije, prenosni mikrotalasni grijač, za sada se proizvodi za "vojne kupce".

Stručnjaci su, za Gardijan, rekli su se mikrotalasni kotao čini ubjedljivim i dobrim rješenjem, iako su detalji o proizvodu povjerljivi.

Uvođenje električnih vozila već znači da nacionalnu električnu mrežu treba ojačati kako bi se prilagodilo dodatnom opterećenju, a dodatno rašireno ugrađivanje mikrotalasnih kotlova povećalo bi taj izazov, rekli su stručnjaci.

Neki stručnjaci kažu da će vlasnici kuća možda morati da nadograde glavni osigurač u svom domu i da će možda biti potrebno da njihova lokalna električna mreža da odobrenje za ugradnju mikrotalasnog kotla.

Iz kompanije su rekli da su spremni da tokom realizacije ovog projekta blisko sarađivati sa svim zainteresovanim stranama.
Komentari
Vaš komentar

Top priče

28.03.2024.  |  Energija, Industrija

ArcelorMittal zatvara Koksaru u Zenici, dio radnika prelazi na rad u Njemačku

Kompanija ArcelorMittal Zenica pokušava pronaći načine da izađe iz postojeće situacije s obzirom na to da se zbog niske cijene čelika na svjetskom tržištu suočavaju s velikim izazovima u poslovanju, pa su odlučili obustaviti proizvodnju koksa, izjavio je danas na pres konferenciji generalni direktor AMZ-a, Nikhil Mehta. On je kazao kako je ovo samo jedan od koraka koje u narednom periodu planiraju poduzeti u tom smislu. - Jedan od

Potpuna informacija je dostupna samo komercijalnim korisnicima-pretplatnicima i neophodno je da se ulogujete.

Zaboravili ste šifru? Kliknite OVDJE

Za besplatno probno korišćenje, kliknite OVDJE

Pratite na našem portalu vijesti, tendere, grantove, pravnu regulativu i izvještaje.
Registracija na eKapiji vam omogućava pristup potpunim informacijama i dnevnom biltenu
Naš dnevni ekonomski bilten će stizati na vašu mejl adresu krajem svakog radnog dana. Bilteni su personalizovani prema interesovanjima svakog korisnika zasebno, uz konsultacije sa našim ekspertima.