NavMenu

Ruska kompanija Sinara zainteresovana za razvoj i modernizaciju BG voza

Izvor: eKapija Petak, 19.03.2021. 07:18
Komentari
Podeli
Ilustracija (Foto: Vivvi Smak/shutterstock)Ilustracija
Do ljeta bi trebalo da bude potpisan međudržavni sporazum između Srbije i Rusije koji će omogućiti učešće ruskih kompanija u projektu razvoja i modernizacije BG voza, rečeno je na sastanku delegacije Beograda i ministra zaduženog za inovacije i tehnološki razvoj Nenada Popovića sa kompanijom Sinara-Transportne mašine koja je zainteresovana da učestvuje u tom projektu, a prenosi Beoinfo.

- Razgovarali smo o konkretnoj realizaciji ovog projekta. Prema planu koji je napravila ruska vlada, u roku od dvije do tri nedelje oni će našoj vladi predložiti međudržavni sporazum. Kada sporazum prođe proceduru u Srbiji, već u maju ili junu mogli bismo i da ga potpišemo - rekao je zamenik gradonačelnika Beograda Goran Vesić.

On je naveo da u Beogradu već sada, bez metroa i razvoja prigradske željeznice, u javnom prevozu dnevno imamo oko 2,5 miliona putnika, da sva vozila u javnom prevozu pređu dnevno više od 460.000 kilometara, te da je neophodno da se prevoz dalje razvija.

- Plan je da u martu 2023. godine u tri faze počnemo saradnju na izgradnji BG voza. Ukupno će biti 39 novih kompozicija, biće rekonstruisano više od 230 kilometara šina i izgrađeno skoro 80 kilometara novih kolosjeka. Kada sve to budemo završili, do 2030. godine ćemo imati dvije nove linije metroa i potpuno urađen BG voz, koji neće pokrivati samo Batajnicu do Ovče već i potez do Pančeva. Biće mnogo više kompozicija na potezima prema Lazarevcu i Barajevu, odnosno Mladenovcu i Sopotu, a sa centrom grada biće spojen centar Surčina i aerodrom, kao i Obrenovac - rekao je Vesić.

Vlasnik kompanije Sinara-Transportne mašine Dmitrij Pumpjanski rekao je da su na sastanku razmatrali perspektive razvoja veoma ozbiljnog projekta za Beograd i Srbiju koji se zove Beogradski dijametar i trenutno je u fazi razmatranja.

- Razmatra se da u tom projektu učestvuju različite kompanije iz raznih zemalja, uključujući ruske kompanije. Srpskom rukovodstvu prenijeli smo informaciju da kompanija Sinara ima sve kompetencije da učestvuje u tom projektu, i u dijelu koji se tiče gradnje i u dijelu koji se tiče dopremanja kompozicija, njihovog servisiranja i održavanja - rekao je Pumpjanski.
Komentari
Vaš komentar

Top priče

15.04.2024.  |  Industrija, Finansije, IT, Telekomunikacije

Neuspjeh velike njemačke investicije u BiH - Emka Bosnia u brojnim problemima

Kompanija Emka Bosnia najveća je firma u Goraždu i jedna od najvažnijih njemačkih investicija u Bosni i Hercegovini. No, dok investicije iz Njemačke u BiH uglavnom nižu uspjehe i predstavljaju primjer dobrog odnosa prema radnicima, ova kompanija u posljednje vrijeme ide malo drugačijim putem. Naime, firma je prošle godine poslovala s gubitkom od preko 9 mil KM, piše BiznisInfo.ba. Firma je imala ukupne prihode od oko 80 mil KM, što

Potpuna informacija je dostupna samo komercijalnim korisnicima-pretplatnicima i neophodno je da se ulogujete.

Zaboravili ste šifru? Kliknite OVDJE

Za besplatno probno korišćenje, kliknite OVDJE

Pratite na našem portalu vijesti, tendere, grantove, pravnu regulativu i izvještaje.
Registracija na eKapiji vam omogućava pristup potpunim informacijama i dnevnom biltenu
Naš dnevni ekonomski bilten će stizati na vašu mejl adresu krajem svakog radnog dana. Bilteni su personalizovani prema interesovanjima svakog korisnika zasebno, uz konsultacije sa našim ekspertima.