NavMenu

Travnički MK-CNC u projektu razvoja radne snage u SBK - Firma obučava CNC operatere i jača konkurentnost na tržištu

Izvor: eKapija Četvrtak, 18.03.2021. 15:24
Komentari
Podeli

(Foto: MK-CNC Travnik)
Firma MK-CNC iz Travnika, čija je djelatnost obrada metala na CNC mašinama, uključena je u projekat "Razvoj radne snage u Srednjobosanskom kantonu", preko koga obučava nezaposlena lica za kvalifikovan rad u njihovoj firmi. Projektom upravlja REZ agencija, a finansiraju ga USAID i Ministarstvo privrede SBK.

Obukom i osposobljavanjem radnika firma postaje konkurentnija na tržištu, i to je jedan od glavnih benefita travničkog MK-CNC-a kroz ovaj projekat, kaže Muamer Kargić, vlasnik i direktor firme.

- Program predstavlja priliku da osposobimo osobe koje se nalaze na birou da na ovaj način dobiju posao. Tako radnici dobiju priliku da se dokažu, a mi da povećamo našu konkurentnost, čime pravimo jednu pozitivnu priču u moru negativnih - navodi Kargić.

Na ovaj način firma MK-CNC je angažovala četiri radnika sa Zavoda za zapošljavanje, a troje je na taj način dobilo prvo radno iskustvo. Kako navodi Kargić, firma je ranije učestovala u projektima iza kojih stoje REZ i USAID, a u ovom su vidjeli dodatnu šansu.

- Edukacija se provodi interno i to rade uposleni radnici, kao i eksterno, u ovom slučaju od firme Targer iz Sarajeva. Samo jedan od četriri zaposlena radnika je ranije radio u drugoj branši – ističe Kargić.

Uskoro nabavka nove mašine

U firmi MK-CNC kažu da su zadovoljni dosadašnjim radom i opremljenošću pogona, a opremu dobavljaju iz Njemačke.

- Čak i u ovom teškom vremenu planiramo u narednom mjesecu kupovinu jedne mašine iz Njemačke. Važno je napomenuti da u ovom vremenu pandemije nismo otpustili nijednog radnika i nikome nismo smanjili plaću.


Travnička firma oko 50% proizvodnje izvozi na tržište Njemačke, a nešto manje od toga ostaje na domaćem tržištu.

- Radimo za automobilsku, namjensku i procesnu industriju. Takođe smo servis drugim firmama za održavanje njihovih postrojenja i opreme.

Planovi u narednom periodu u velikoj mjeri zavise od cjelokupne sitauacije, ističe Kargić.

- Vrijeme je izuzetno teško i ne znamo kako će se dalje razvijati situacija. Generalno, kao i do sada, planiramo proširenje u skladu sa zahtjevima naših kupaca, te samim tim i nova upošljavanja. Takođe, pratimo i školu, i ove godine imamo četiri učenika MSTŠ iz Travnika, gdje praktično obučavamo učenike za zanimanje CNC operater – kaže Kargić za eKapiju.

V. M.


Komentari
Vaš komentar

Top priče

18.04.2024.  |  Građevina

Uskoro tender za rekonstrukciju zgrade Soda So u Tuzli, radovi će koštati više od 10 mil KM

Uručivanjem Glavnog projekta rekonstrukcije, dogradnje i nadogradnje zgrade Vlade Tuzlanskog kantona u Tuzli završena je još jedna od faza pripreme za obnovu i rekonstrukciju objekta poznatog kao zgrada "Soda-So". U narednom periodu preostaje raspisivanje tendera za izbor izvođača radova i konačno početak rekonstrukcije, saopštila je Vlada TK. Ministrica prostornog uređenja i zaštite okolice Anela Ajšić je izrazila svoje

Potpuna informacija je dostupna samo komercijalnim korisnicima-pretplatnicima i neophodno je da se ulogujete.

Zaboravili ste šifru? Kliknite OVDJE

Za besplatno probno korišćenje, kliknite OVDJE

Pratite na našem portalu vijesti, tendere, grantove, pravnu regulativu i izvještaje.
Registracija na eKapiji vam omogućava pristup potpunim informacijama i dnevnom biltenu
Naš dnevni ekonomski bilten će stizati na vašu mejl adresu krajem svakog radnog dana. Bilteni su personalizovani prema interesovanjima svakog korisnika zasebno, uz konsultacije sa našim ekspertima.