NavMenu

Bolovanja zbog korone na teretu poslodavaca - Ogromni izdaci i problemi sa radnom snagom

Izvor: Mondo Četvrtak, 18.03.2021. 11:50
Komentari
Podeli

Ilustracija (Foto: Bogdan VASILESCU/shutterstock.com)Ilustracija
Saša Trivić, predsjednik Unije udruženja poslodavaca RS, rekao je danas da poslodavci očekuju velike probleme sa radnom snagom zbog bolovanja prouzrokovanih izolacijom zbog koronavirusa.

- Mi smo u novembru imali oko 13.000 radnika na kratkotrajnom bolovanju na teret poslodavca - rekao je Trivić.

Kaže da su to ogromni izdaci, a prema procjenama nadležnih institucijam situacija će biti još gora.

- Došlo je vrijeme da se svi zajedno uozbiljimo i da poštujemo mjere - naveo je Trivić.

Prema podacima Fonda za zdravstveno osiguranje RS (FZO RS), kada su u pitanju bolovanja po osnovu izolacije zbog koronavirusa u toku prošle godine, u martu je po ovom osnovu bolovanje do 30 dana zabilježeno u 652 slučaja, da bi u oktobru ta brojka naglo porasla na 5.022, u novembru 13.754, a u decembru se smanjila na 11.574 slučaja.

U FZO su ranije za Mondo pojasnili da bolovanje zbog izolacije podrazumijeva i izolaciju usljed zaraze virusom korona, kao i izolaciju zbog kontakata sa zaraženim.

- Isto tako radnici mogu da budu u izolaciji i iz nekih drugih razloga, nevezano za virus korona, te je moguće da u navedenim podacima ima slučajeva izolacije i iz drugih razloga, ali taj broj je, prema podacima iz ranijih godina, neznatan - naglasili su u Fondu.

Napomenuli su da prema Pravilniku o ostvarivanju prava na naknadu plate za vrijeme privremene nesposobnosti za rad, bolovanja do 30 dana idu na teret poslodavca, a radniku se isplaćuje od 70% do 90% plate od osnove, u zavisnosti od opštih akata poslodavca.

- Za bolovanja koja su duža od 30 dana FZO RS poslodavcima nadoknađuje (refundira) platu za radnike na bolovanju i to 70% od osnova neto plate, a u slučaju zaraznih bolesti, kao što je npr. korona virus, FZO nadoknađuje 90% plate - kažu u Fondu.

Podsjetimo, krajem oktobra prošle godine donesena je Odluka da osobe sa lakšom kliničkom slikom, kada je u pitanju koronavirus, neće biti testirane.

Tada je naglašeno da će radnicima koji imaju lakšu kliničku sliku, a zbog infekcije koronavirusom moraju ostati kod kuće, ljekar dati doznaku o bolovanju, te su nadležni tada pozvali radnike da ne zloupotrebljavaju ovakve propise, odnosno da ne uzimaju bolovanje ako im zaista nije potrebno.


Komentari
Vaš komentar

Top priče

17.04.2024.  |  Vijesti

UIO odložila kupovinu zgrade u centru Banjaluke

Nekoliko dana prije nego što će im isteći rok da se izjasne o ponudi firme Grand trade (Grand trejd) za kupovinu poslovnog prostora u Banjaluci, Uprava za indirektno oporezivanje BiH se dogovorila sa ponuđačem da se rok za konačnu odluku prolongira za još nekoliko mjeseci. Firma biznismena Mileta Radišića, koji je ležao u zatvoru zbog privrednog kriminala, dostavila je u januaru ove godine dvije ponude, prenosi Capital. Prvom je Upravi

Potpuna informacija je dostupna samo komercijalnim korisnicima-pretplatnicima i neophodno je da se ulogujete.

Zaboravili ste šifru? Kliknite OVDJE

Za besplatno probno korišćenje, kliknite OVDJE

Pratite na našem portalu vijesti, tendere, grantove, pravnu regulativu i izvještaje.
Registracija na eKapiji vam omogućava pristup potpunim informacijama i dnevnom biltenu
Naš dnevni ekonomski bilten će stizati na vašu mejl adresu krajem svakog radnog dana. Bilteni su personalizovani prema interesovanjima svakog korisnika zasebno, uz konsultacije sa našim ekspertima.