NavMenu

Jošanička banja spremna za turistički procvat - Turiste ovog leta dočekuje obnovljen banjski kompleks (FOTO)

Izvor: eKapija Četvrtak, 18.03.2021. 07:55
Komentari
Podeli
(Foto: TO Raška/Sonja Stanišić)
Do 1. maja svi obnovljeni kapaciteti Jošaničke banje biće u potpunosti u funkciji i otovoreni za posjetioce, kaže za eKapiju Radenko Cvetić, direktor Turističke organizacije Raška.

Podsjetimo, na obnovi kapaciteta ove banje rađeno je unazad nekoliko godina, o čemu je eKapija već pisala, a u ljeto 2019. otvoren je obnovljeni banjski kompleks.

- Jošanička banja, poznata po termalnoj vodi temperature 78 stepeni Celzijusa koja je blagotvorna kod reumatskih bolesti i psorijaze, a pomaže i kod različitih posttraumatskih stanja, sada ima kapacitet od 170 kategorisanih kreveta, dok prije renoviranja kompleksa nismo imali nijedan. Samo prošle godine ovde je otvoreno 17 novih apartmana, a u najavi je još 130 ležajeva, od kojih će 50 biti dostupno već ove godine – kaže Cvetić za naš portal i dodaje da su u banji otvorena i dva nova restorana.
Novo kupatilo (Foto: TO Raška/Sonja Stanišić)Novo kupatilo

Govoreći o sadržajima banjskog lječilišta, on podsjeća da je rekonstruisano novo kupatilo iz 1935. godine, u okviru kojeg se nalazi zatvoreni bazen, osam individualnih i jedna đakuzi kada, kao i dvije prostorije za fizioterapiju. Takođe, tu je i otvoreni bazen sa ljetnjom baštom i saunom i takozvano staro kupatilo – hamam, a ove godine za posjetioce će biti otvoreno i blatno kupatilo.

- Korona nam je prošle godine poremetila planove, ali ove je od februara već u funkciji zatvoreni dio kompleksa, mada isključivo za zdravstvene usluge i manji proj posjetilaca, zbog epidemiološke situacije koja je i dalje ozbiljna. Na dnevnom nivou imamo dvadesetak gostiju, koji se liječe uz poštovanje svih epidemioloških mjera – napominje Cvetić.
Blatno kupatilo (Foto: TO Raška/Olja Simović)Blatno kupatilo

Dodaje da je u toku i tender za uređenje banjskog parka, a radovi će, kaže, biti gotovi prije početka ljetnje sezone.

- Uz prethodno završeno uređenje keja rijeke Jošanice i Samokovske rijeke, u šta je uloženo više od 100 miliona dinara, posjetioci će sada imati i dječje igralište, uređen šetni dio sa klupama i nekoliko letnjikovaca da sjednu, predahnu i uživaju u pogledu i mirisu sumprone vode, s obzirom da rekonstrukcija parka podrazumijeva i uređenje banjskih izvora na tom području.

Tender za rekonstrukciju parka otvoren je do 16. marta, a detalje možete pogledati OVDJE.

Cvetić nam otkriva da je u planu još jedna velika investicija na području Jošaničke banje – osposobljavanje starog otela.
Pogled na banjski kompleks (Foto: TO Raška/Sonja Stanišić)Pogled na banjski kompleks

- Stari hotel u vlasništvu PIO fonda čija je gradnja započeta još sedamdesetih godina prošlog veka i nikada nije završena, mogao bi u dogledno vreme da dobije novi život. Naime, u planu je traženje strateškog partnera koji bi uložio u ovaj veliki kompleks na 3,5 hektara i očekuje se da ove godine da počnu pregovori sa potencijalnim partnerima, s obzirom da je ujedno aktuelizovan i plan gradnje gondole Jošanička banja-Kopaonik koja bi mogla da bude završena za dvije do tri godine – kaže naš sagovornik.

Cvetić dodaje da će oživljavanju hotela u Jošaničkoj banji na ruku ići i to što je Opština Raška na putu da dobije eksploataciono pravo nad toplom vodom:

- To će opštinskim vlastima dati odriješene ruke u pogledu načina i uslova korišćenja banjske vode, pa će i to imati značaja za stari hotel koji u svom sastavu ima i otvoreni i zatvoreni bazen.

Podsjetimo da od oktobra prošle godine posjetioci banje mogu da pogledaju i stlanu interaktivnu izložbenu postavku u obnovljenenom spomen-kompleksu posvećenom srpskoj heroini Velikog rata, Milunki Savić, čiju je rekonstrukciju eKapija najavila godinu prije.

Ilustracija (Foto: Shaiith/shutterstock.com)Ilustracija


Na Kopaniku niču novi apartmani

Kada je riječ o Kopaoniku, direktor TO Raška očekuje da na najpopularnijoj srpskoj planini i ovog, kao i prošlog ljeta za goste budu otvoreni svi ugostiteljski objekti.

- U posljednjih nekoliko godina uspjeli smo da vratimo nekadašnji "ljetnji sjaj" Kopaoniku, u smislu da i ljetnja sezona funkcioniše maltenene paralelno po broju posjetilaca sa zimskom sezonom. Tome je naročito doprinjeo razvoj takozvanog "Vikend naselja" koje više i nije vikend naselje već ozbiljno turističko mjesto sa velikim kompleksima koje sve više dobija na značaju i u ljetnjoj sezoni, jer je 6-7 kilometara niže u odnosu na centar Kopaonika, pa je gostima lakše spuštanje do Raške i obilazak kulturno-istorijskih znamenitosti – napominje Cvetić.


On ističe da se Vikend naselje i dalje izgrađuje i najavljuje da će već za narednu zimski sezonu u funkciji biti još tri objekta sa po dvadesetak apartmana u okviru kompleksa Sunčani breg, kao i još tri u turističkom kompleksu Glog.

U Vikend naselju u planu su i poptuno nove investicije u apartmanske objekte. Jedna od njih je i apart hotel investitora Marjana Ilića iz Beograda. Urbanistički projekat za ovu investiciju na nekih 1.120 m2, koji je izradio projektni biro MM Neimar iz Raške trenutno je na javnom uvidu, a dvospratni objekat imaće osam apartmana, spa centar, restoran, kafe, prostorije za odlaganje ski opreme i poslovne prostore.

Cvetić napominje da je u planu i izgradnja šetne staze sa rasvjetom, u cilju povezivanja Vikend naselja sa centrom Kopaonika.

Pristupni put će se, prema njegovim riječima, raditi i na potezu od osam kilometara od Vikend naselja do Semeteškog jezera, prirodnog fenomena sa plutajućim ostrvima koji privlači sve više turista.

- Dionica iz pravca Raške do jezera već je asfaltirana prije tri godine, tako da je već sada jezero pristupačnije posjetiocima. Na jezeru imamo i 45 ležajeva od kojih je polovina u brvnarama, dva restorana i uređenu plažicu, a vodimo računa i o tri plutajuća ostrva koja su pod stručnim nadzorom i pričvršćena kako ih vjetar ne bi oštetio – objašnjava Cvetić.

Kada je riječ o kulturnim manifestacijama za ovu godinu, sagovornik našeg portala navodi da Turistička organizacija Raška ima u planu održavanje tri koncerta na Kopaoniku, ali da će sve zavisiti od epidemiološke situacije. - Oprezni smo jer smo prošle godine morali da otkažemo sve događaje, među kojima i "Kulturno leto". Ipak, za ovu ljetnju sezonu pripremamo se kao da korone nema, pa ćemo se usput prilagođavati situaciji – zaključuje Cvetić.

B. Petrović

Fotogalerija
Jošanička banja
Komentari
Vaš komentar

Top priče

22.04.2024.  |  Energija, Industrija, Saobraćaj

Ruski Zarubežnjeft želi još investicija u RS - U fokusu gasifikacija, solarna energija i širenje prodajne mreže

Ministar energetike i rudarstva Republike Srpske Petar Đokić razgovarao je danas u Banjaluci sa zamjenikom generalnog direktora kompanije Zarubežnjeft (Zarubezhneft) Igorom Šćelkunovim. Na sastanku je razgovarano o poslovanju kompanije Zarubežnjeft u Republici Srpskoj, mogućnostima daljeg investiranja, te je izražen interes za unapređenje saradnje. Šćelkunov je istakao da je ova ruska kompanija zainteresovana da nastavi investiranje u

Potpuna informacija je dostupna samo komercijalnim korisnicima-pretplatnicima i neophodno je da se ulogujete.

Zaboravili ste šifru? Kliknite OVDJE

Za besplatno probno korišćenje, kliknite OVDJE

Pratite na našem portalu vijesti, tendere, grantove, pravnu regulativu i izvještaje.
Registracija na eKapiji vam omogućava pristup potpunim informacijama i dnevnom biltenu
Naš dnevni ekonomski bilten će stizati na vašu mejl adresu krajem svakog radnog dana. Bilteni su personalizovani prema interesovanjima svakog korisnika zasebno, uz konsultacije sa našim ekspertima.