NavMenu

Evropska komisija traži uvođenje kovid pasoša

Izvor: Al-Jazeera Balkans Srijeda, 17.03.2021. 13:45
Komentari
Podeli
(Foto: Pixabay.com/Fernando Zhiminaicela)
Evropska komisija (EK) je danas, 17. marta, predložila uredbu o uspostavi digitalne potvrde koja bi trebala omogućiti sigurno putovanje unutar Evropske unije tokom pandemije.

To će biti dokaz da je osoba vakcinisana, da je već preboljela bolest ili da ima negativan test na COVID-19.

Potvrde će biti besplatne, u digitalnom ili papirnom obliku na jeziku zemlje koja je izdaje i na engleskom. Imaće i kod kako bi se osigurala sigurnost i autentičnost potvrde, prenosi Hina.

Te potvrde trebaju biti usklađene i provjerljive u cijeloj Evropskoj uniji.

Komisija je pozvala države članice i Evropski parlament da što prije usvoje prijedlog, kako bi uredba mogla stupiti na snagu do ljeta.

Potpredsjednik EK-a Margaritis Schinas kazao je u intervju za Frankfurt Algemajne Catjung da potvrda treba biti spremna "do ljeta, a ljeto počinje 1. juna".

Radi se o mjeri koja je uveliko namijenjena spašavanju turizma u EU.


Vakcinisalo se 3,5% stanovništva EU-a

Komisija se odlučila za uredbu jer su je države članice dužne direktno primjenjivati, suprotno od preporuka koje ionako malo država poštuje.

Budući da nema dovoljno vakcina, EK želi da te potvrde sadrže i rezultat testiranja na COVID-19 ili prisustvo antitijela kako osobe koje nisu imale priliku vakcinisati se ne bi bile diskriminirane, što je i bila primjedba mnogih zemalja na tu ideju.

Po podacima EK-a, do sada se vakcinisalo samo 3,5% stanovništva EU-a.

Komentari
Vaš komentar

Top priče

22.04.2024.  |  Finansije

Evo gdje 0,001% najbogatijih ulaže svoj novac

Ultra bogati uz sav novac žive drugačije od ostatka svijeta, pa i njihove strategije ulaganja izgledaju znatno drugačije od portfelja prosječnog investitora. - Iako ne postoji zvaničan prag za ulazak u klub 0,001% najbogatijih, centimilioneri ili pojedinci sa ukupnom neto vrijednošću od preko 100 mil USD dovoljno su bogati da bi bili dio ovog kluba - smatra Kevin Teng, izvršni direktor VRISE Wealth Management Singapura,

Potpuna informacija je dostupna samo komercijalnim korisnicima-pretplatnicima i neophodno je da se ulogujete.

Zaboravili ste šifru? Kliknite OVDJE

Za besplatno probno korišćenje, kliknite OVDJE

Pratite na našem portalu vijesti, tendere, grantove, pravnu regulativu i izvještaje.
Registracija na eKapiji vam omogućava pristup potpunim informacijama i dnevnom biltenu
Naš dnevni ekonomski bilten će stizati na vašu mejl adresu krajem svakog radnog dana. Bilteni su personalizovani prema interesovanjima svakog korisnika zasebno, uz konsultacije sa našim ekspertima.