NavMenu

Objavljen poziv za utopljavanje stambenih objekata u Kantonu Sarajevo - Rok za prijave 22. april

Izvor: Klix Srijeda, 17.03.2021. 09:48
Komentari
Podeli

(Foto: Dagmara_K/shutterstock.com)
U okviru projekta kojeg implementira Vlada Kantona Sarajevo putem Ministarstva komunalne privrede, infrastrukture, prostornog uređenja, građenja i zaštite okoliša Kantona Sarajevo, objavljen je poziv zainteresovanim vlasnicima individualnih stambenih objekata (kuća) i etažnim vlasnicima u zgradama kolektivnog stanovanja (putem svojih predstavnika) da apliciraju na Projekat poboljšanja energetske efikasnosti u zgradarstvu.

Poziv se odnosi na područje općina Novo Sarajevo, Novi Grad, Ilidža, Vogošća i Hadžići, a rok za prijavu je 22. april 2021. godine.

Zainteresovanost i odziv stanovnika Kantona Sarajevo veliki su, što potvrđuje da su ovaj projekat prepoznali kao način smanjenja potrošnje energije, a samim tim i troškova. U toku je javna nabavka za izbor izvođača radova za 56 individualnih stambenih objekata koji su uspješno prošli proceduru I javnog poziva i za koje su općine, Grad Sarajevo i Ministarstvo obezbjedili sredstva za implementaciju.

Glavni cilj "Modela energetske efikasnosti" je sistemska podrška građanima u poboljšanju energetskih karakteristika, odnosno utopljavanju stambenih objekata i ugradnji efikasnih uređaja za grijanje po povoljnijim uslovima. Finansijsku podršku građanima daju udruženo Kanton Sarajevo, Grad Sarajevo i kantonalne općine.

Efekti modela energetske efikasnosti bit će vidljivi kroz smanjenje potrošnje energenata, prelazak sa grijanja čvrstim gorivima na grijanje ekološki prihvatljivijim gorivima, smanjenje zagađenosti zraka, ljepšu urbanističku sliku Kantona Sarajevo, duži životni vijek nekretnina i povećanje privrednih aktivnosti na području Kantona Sarajevo.

Građani Kantona Sarajevo koji žele aplicirati na "Model poboljšanja energetske efikasnosti u zgradarstvu na području Kantona Sarajevo" to mogu učiniti do 22. aprila 2021. godine. Sve informacije o načinu apliciranja te potrebnoj dokumentaciji, mogu se dobiti koristeći se Vodičem za aplikante koji je dostupan na web stranici www.uredee.ba ili putem e-maila na info@uredee.ba. Dodatne informacije mogu se dobiti i na telefon 033/652-935.

Osnovni princip na kojem se bazira Model EE je otplata troškova mjera energetske efikasnosti iz postignutih ušteda, što znači da za vlasnike individualnih stambenih objekata i etažne vlasnike u zgradama kolektivnog stanovanja na kojima se provode mjere energetske efikasnosti nema povećanja troškova za kućni budžet zbog ulaganja u mjere energetske efikasnosti, pa je stoga slogan projekta: "Utopli zgradu - Prepolovi račun".

Pogodnosti za učesnike u projektu su pokriveni troškovi izrade energetskih audita i projektne dokumentacije za realizaciju mjera energetske efikasnosti, sufinansiranje troškova provođenja mjera EE u iznosu od 45%, mogućnost korištenja namjenske kreditne linije kod partnerskih banaka Modela EE, subvencioniranje kamate za korisnike kreditnih sredstava po stopi od 3% i pokriveni troškovi nadzora nad izvođenjem radova.


Komentari
Vaš komentar

Top priče

18.04.2024.  |  Građevina

Uskoro tender za rekonstrukciju zgrade Soda So u Tuzli, radovi će koštati više od 10 mil KM

Uručivanjem Glavnog projekta rekonstrukcije, dogradnje i nadogradnje zgrade Vlade Tuzlanskog kantona u Tuzli završena je još jedna od faza pripreme za obnovu i rekonstrukciju objekta poznatog kao zgrada "Soda-So". U narednom periodu preostaje raspisivanje tendera za izbor izvođača radova i konačno početak rekonstrukcije, saopštila je Vlada TK. Ministrica prostornog uređenja i zaštite okolice Anela Ajšić je izrazila svoje

Potpuna informacija je dostupna samo komercijalnim korisnicima-pretplatnicima i neophodno je da se ulogujete.

Zaboravili ste šifru? Kliknite OVDJE

Za besplatno probno korišćenje, kliknite OVDJE

Pratite na našem portalu vijesti, tendere, grantove, pravnu regulativu i izvještaje.
Registracija na eKapiji vam omogućava pristup potpunim informacijama i dnevnom biltenu
Naš dnevni ekonomski bilten će stizati na vašu mejl adresu krajem svakog radnog dana. Bilteni su personalizovani prema interesovanjima svakog korisnika zasebno, uz konsultacije sa našim ekspertima.