NavMenu

IFC pokreće platformu za umrežavanje firmi iz zemalja Zapadnog Balkana

Izvor: Beta Utorak, 16.03.2021. 11:55
Komentari
Podeli
Ilustracija (Foto: everything possible/shutterstock.com)Ilustracija
Međunarodna finansijska korporacija (IFC) pokrenuće digitalnu platformu za umrežavanje firmi iz zemalja Zapadnog Balkana sa ciljem stvaranja novih radnih mjesta i ekonomskog oporavka regiona od posljedica pandemije koronavirusa, saopšteno je danas.

Ova inicijativa, koju IFC sprovodi u partnerstvu sa Švajcarskim sekretarijatom za ekonomska pitanja SECO, dio je šireg programa IFC-a za Srbiju, Kosovo i Severnu Makedoniju, koji je pokrenut da proizvodnim firmama olakša pristup finansijskim sredstvima u iznosu od 45 mil USD.

Program predviđa i privlačenje stranih direktnih investicija u vrijednosti od 5 mil USD i podršku stvaranju radnih mesta visoke dodate vrijednosti, navedeno je u saopštenju IFC-a.

Direktorka Odjeljenja za razvoj privatnog sektora SECO-a Liliana de Sa Kirknof (Kirchknopf), rekla je da je proizvodnja trenutno u svim zemljama Jugoistočne Evrope drugi po veličini sektor mjereno zapošljavanjem i treći po doprinosu bruto domaćem proizvodu.

- Procjenjuje se da sektor lake ili prerađivačke industrije samo u Srbiji zapošljava 200.000 ljudi, s tim što mala i srednja preduzeća doprinose više od 70% u zaposlenosti - objasnila je ona.

Regionalni menadžer IFC-a za Centralnu i Jugoistočnu Evropu Ari Naim izjavio je da je izlazak iz krize izazvane pandemijom virusa korona šansa za zemlje Zapadnog Balkana da privuku sveže privatne investicije, stvore više kvalitetnih radnih mjesta i povećaju prihode.


- Ovim projektom želimo da povežemo mala i srednja preduzeća u regionu sa globalnim i regionalnim lancima vrijednosti, što im pomaže da poboljšaju svoju konkurentnost i omogućava brži rast - naveo je Naim.

Iz IFC-a su ocijenili da mnoge proizvodne firme u zemljama Zapadnog Balkana, koje već deceniju pokušavaju da postanu dio globalnih lanaca snabdijevanja, nemaju kapacitete i vještine koje su im potrebne da bi se umrežile i povezale sa međunarodnim firmama.

IFC se udružila sa britanskom kompanijom Achilles—globalnim dobavljačem platformi za pretragu, na projektu čiji je cilj da razvije digitalno tržište koje će omogućiti umrežavanje proizvođača sa investitorima, kupcima i dobavljačima, navedeno je u saopštenju.
Komentari
Vaš komentar

Top priče

27.03.2024.  |  Saobraćaj

Jedan TAG uređaj za sve autoceste u regionu - BiH potpisuje protokol o saradnji sa Srbijom, uskoro i sa Hrvatskom

Nakon što je uvođenjem zajedničkog TAG uređaja za naplatu cestarine omogućeno da vozači iz Srbije, Crne Gore i Hrvatske kroz naplatne rampe na autocestama prolaze bez čekanja, isto će uskoro moći i građani BiH. Naime, na inicijativu resornih ministara Bosne i Hercegovine i Republike Srbije Edina Forte i Gorana Vesića, u četvrtak će u Beogradu biti potpisan protokol o saradnji i sa Bosnom i Hercegovinom. Drugim riječima, svi oni

Potpuna informacija je dostupna samo komercijalnim korisnicima-pretplatnicima i neophodno je da se ulogujete.

Zaboravili ste šifru? Kliknite OVDJE

Za besplatno probno korišćenje, kliknite OVDJE

Pratite na našem portalu vijesti, tendere, grantove, pravnu regulativu i izvještaje.
Registracija na eKapiji vam omogućava pristup potpunim informacijama i dnevnom biltenu
Naš dnevni ekonomski bilten će stizati na vašu mejl adresu krajem svakog radnog dana. Bilteni su personalizovani prema interesovanjima svakog korisnika zasebno, uz konsultacije sa našim ekspertima.