NavMenu

Poljoprivrednici izgubili nadu, spremaju se da izađu na granice - U pripremi odluka o uvođenju privremenih mjera zaštite

Izvor: Nezavisne novine Ponedjeljak, 15.03.2021. 09:01
Komentari
Podeli
Ilustracija (Foto: kovop58/shutterstock.com)Ilustracija
Uvođenje prelevmana - zaštitnih mjera koje smo tražili kako bi opstala proizvodnja goveđeg i svinjskog svježeg mesa - očigledno se neće desiti, te poljoprivrednici iz oba entiteta već pregovaraju i pripremaju zajedničke proteste na granicama u BiH.

Ovo su Nezavisnim potvrdili predstavnici poljoprivrednih udruženja iz oba entiteta u BiH.

Iz Ministarstva vanjske trgovine i ekonomskih odnosa BiH Nezavisnim nisu mogli reći kada će se odluka o uvođenju privremenih mjera zaštite naći na dnevnom redu sjednice Vijeća ministara BiH. Kažu da kompletiraju dokumentaciju i čim ona bude gotova, odluka ide pred ministre na razmatranje.

U međuvremenu poljoprivredni proizvođači u BiH izgubili su svaku nadu, a iz dana u dan im je sve gore. Viškovi mesa, mlijeka, povrća se gomilaju, a na pragu je proljetna sjetva za koju je repromaterijal poskupio od 20 do 50 odsto.

Stojan Marinković, predsjednik Udruženja poljoprivrednih proizvođača Republike Srpske, za Nezavisne kaže da poljoprivrednici razmatraju odluku o protestima, te da aktivno pregovaraju sa svim udruženjima u BiH.

- Očito je da ništa drugo neće moći da doprinese rješavanju tog problema i najvjerovantije će, kako stvari sad stoje, poljoprivrednici izaći na granice. Dogovori su u toku, ne bih više ništa da otkrivam, razmatraju se razne solucije, a mi ćemo blagovremeno javnost i nadležne obavijestiti o tome - kaže Marinković.

Dodaje kako je očito da pojedini ministri u Vijeću ministara ne vide ozbiljnost situacije u kojoj se domaća poljoprivreda nalazi.

- Nažalost, nijedno rješenje koje je kao ponuda došlo od poljoprivrednika nije naišlo na razumijevanje i opet nažalost nema drugog načina osim protesta da se bilo šta riješi - kaže Marinković.

Ističe da u Republici Srpskoj najviše viškova bilježi sektor tova svinja.

- Nažalost, cijene su i dalje jako niske 1,60 do 1,80 na kilogram žive mjere, što je daleko ispod proizvođačke cijene. Čak ni u EU ne mogu proizvesti po toj cijeni, tako da ne možemo nikako da nađemo zajednički interes sa mesoprerađivačima, kojima je evropsko tržište otvoreno i imaju jeftiniju ponudu, a svako ide gdje je jeftinije - kaže Marinković.

Objašnjava da su svi proizvođači na svoj način oštećeni i ugroženi, i mljekari i povrtari.

- Na pragu smo proljetne sjetve, a repromaterijal je poskupio od 20 do 50 posto, gledajući sjemenske materijale, đubriva, cijena nafte je u stalnom porastu. Prijeti nam neizvjesno proljeće, a s druge strane, pune su hladnjače, hangari, ali i štale kod poljoprivrednika i farmera. Mljekare imaju viškove koje ne mogu da prodaju iako je cijena mlijeka snižena. U svim sektorima poljoprivrede bilježimo pad - kaže Marinković.

Nedžad Bićo, predsjednik Udruženja poljoprivrednika FBiH, za Nezavisne ističe da se pregovara o protestima poljoprivrednika jer su poljoprivredni proizvođači u veoma teškoj situaciji.

Tvrdi da su farme prazne u Federaciji, da mesa fali jer farmeri više ne žele da tove životinje.

- Ugasile su se farme sa tovovima, nema više mesa u FBiH - kaže Bićo.

Ističe da je proizvodnja skuplja od prodaje i farmeri odustaju od proizvodnje.

- Mesa više nema, ostalo je dosta i krompira i mislim da će proizvođači ove godine odustati i od toga. S druge strane, poskupjeli su ulje i brašno, a ne vidim razlog zbog čega jer svi oni koriste prošlogodišnji repromaterijal za proizvodnju. Situcija je veoma teška za poljoprivrednike - kazao je Bićo.

Komentari
Vaš komentar

Top priče

17.04.2024.  |  Vijesti

UIO odložila kupovinu zgrade u centru Banjaluke

Nekoliko dana prije nego što će im isteći rok da se izjasne o ponudi firme Grand trade (Grand trejd) za kupovinu poslovnog prostora u Banjaluci, Uprava za indirektno oporezivanje BiH se dogovorila sa ponuđačem da se rok za konačnu odluku prolongira za još nekoliko mjeseci. Firma biznismena Mileta Radišića, koji je ležao u zatvoru zbog privrednog kriminala, dostavila je u januaru ove godine dvije ponude, prenosi Capital. Prvom je Upravi

Potpuna informacija je dostupna samo komercijalnim korisnicima-pretplatnicima i neophodno je da se ulogujete.

Zaboravili ste šifru? Kliknite OVDJE

Za besplatno probno korišćenje, kliknite OVDJE

Pratite na našem portalu vijesti, tendere, grantove, pravnu regulativu i izvještaje.
Registracija na eKapiji vam omogućava pristup potpunim informacijama i dnevnom biltenu
Naš dnevni ekonomski bilten će stizati na vašu mejl adresu krajem svakog radnog dana. Bilteni su personalizovani prema interesovanjima svakog korisnika zasebno, uz konsultacije sa našim ekspertima.